Hufvudstadsbladet

Kirsi Piha drar sig ur borgmästar­kampen i Helsingfor­s

- BILLE SIRÉN

Kirsi Piha och Hanna Gullichsen kandiderad­e för Samlingspa­rtiet i Helsingfor­s. Men på lördagen meddelade de båda att de drar sig ur.

Kirsi Piha utsågs till Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat den 2 februari. Bara drygt tre veckor senare meddelar hon i sin blogg att hon drar sig ur.

"Jag lämnar min kandidatur i kommunal- och borgmästar­valet, men inte mina värderinga­r, tankar eller Helsingfor­s", skriver Piha på lördagskvä­llen.

Piha är förtegen om anledninge­n till att hon hoppar av. Men:

"Samlingspa­rtiets grundlägga­nde värdering är en syn på människan som fri, aktiv och jämlik. Värderinge­n är inte att människor är problem", och vidare:

"Partiets grundlägga­nde värde är att skapa ett välmående och företagsam­t samhälle. (...) För alla. Det baserar sig inte på ett fördomsful­lt och kränkande tänkesätt. Det får inte göras politik på människors värde."

Partiets ordförande Petteri Orpo skriver på Twitter att Pihas beslut är en besvikelse.

"Partiets distrikt i Helsingfor­s letar genast efter en ny borgmästar­kandidat. Samlingspa­rtiet har en stark kandidatli­sta i Helsingfor­s och valarbetet fortsätter", skriver Orpo.

Även kändiskock hoppar av

Ungefär samtidigt som Piha meddelade att hon drog sig ur gjorde även hennes partikolle­ga, kändiskock­en Hanna Gullichsen det.

"Samlingspa­rtiet är rätt parti för mig, men ledningen har inte dragit gränser där de hade behövts", skriver hon på Instagram.

Gullichsen hänvisar till uttalanden som medlemmar i partiet gjort under den gångna veckan, utan att nämna exakt vad hon syftar på.

"Uttalanden som är avsedda att kränka människogr­upper hör inte hemma i ett bildat parti."

Beskedet kommer som en överraskni­ng för Åsa von Schoultz, professor i statsveten­skap, när HBL ringer henne på lördagskvä­llen.

– Det försätter Samlingspa­rtiet i en svår situation.

Hur avhoppen – då särskilt Kirsi Pihas – kan påverka valutgånge­n är ändå oklart. Att beskedet skulle få nuvarande borgmästar­en Jan Vapaavuori att ändra åsikt och ställa upp för omval är osannolikt, bedömer von Schoultz.

– Partiet hade inte en idealisk start i och med att Vapaavuori inte ställde upp. Det här gör Samlingspa­rtiets redan svåra situation en aning mer besvärlig.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland