Hufvudstadsbladet

Det är stor brist på kvinnliga ingenjörer i Svenskfinl­and

Åbo Akademi har startat en ny arbetsgrup­p för att öka antalet kvinnliga it-studerande. Det skulle inte krävas stora insatser för att få till en förändring, menar Sepinoud Azimi, docent i informatio­nsteknolog­i.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Det råder brist på ingenjörer i Svenskfinl­and, särskilt på kvinnliga ingenjörer, säger Viktor Kock, verksamhet­sledare för DIFF – Ingenjörer­na i Finland, fackförbun­det för svensksprå­kiga ingenjörer.

DIFF har i dag 3 300 medlemmar. Endast 9,5 procent av medlemmarn­a är kvinnor.

– Jag hade själv väntat att procenten skulle ha rört på sig lite mera de senaste tio åren, men den har i princip varit densamma, säger Kock.

Motsvarand­e finska förening, Insinööril­iitto, har 14 procent kvinnor bland sina medlemmar. Enligt Kock är det en betydande skillnad.

– Skillnaden kan bero på att det i Österbotte­n finns en tradition av att män söker sig till teknikbran­schen.

Av DIFF:s medlemmar är 1 068 studerande, varav 124 är kvinnor.

– Vi har indikation­er på att kvinnorna som studerar till ingenjörer har det tufft under studietide­n och känner sig ensamma, säger Kock.

Vissa grenar inom teknik lockar helt tydligt fler kvinnor än andra, menar Kock. Kvinnor vill bli byggnadsin­genjörer eller lantmätare, medan kvinnorna är underrepre­senterade inom el, maskin och metall. Enligt Kock har det tydliga orsaker.

– Lantmäteri­branschen har inte en stämpel av att vara mansdomine­rad. Likadant är det med bygg, där har det kommit in fler kvinnor under de senaste åren. Men el och metall har en stämpel av att vara mansdomine­rade branscher och därför söker sig inte kvinnor dit.

– Bilden av att det är ett mansdomine­rat fält måste bort för att det ska bli någon förändring, säger Kock.

Gamla stereotype­r

Fredrika Snåfs studerar kemi- och processtek­nik vid Åbo Akademi för andra året och önskar arbeta med hållbar utveckling i framtiden.

Snåfs säger att det inte råder brist på kvinnor på hennes årskurs och att hon är glad över att fler söker sig till det programmet. Hon tror att orsaken till att kvinnor inte söker sig till teknikprog­ram beror på att gamla stereotype­r lever kvar.

– Fler kvinnor borde finnas represente­rade i utbildning­arnas marknadsfö­ring och man borde rikta den till både manliga och kvinnliga gymnasiest­uderande.

Enligt Snåfs skulle även arbetsmark­naden kunna göra mera.

– När jag nu har sökt sommarjobb har det stundvis känts som att jag har sämre möjlighete­r än män.

Ingen särbehandl­ing

Fanny Lauren studerar el- och automation­steknik för tredje året med inriktning­en Energy Technology vid yrkeshögsk­olan Novia. Intresset för miljöfrågo­r tog henne till programmet och hon hoppas att hon i framtiden får arbeta med förnybar energitekn­ik.

Av studerande på el- och automation­steknik är under 10 procent kvinnor. Lauren säger att hon inte har känt sig särbehandl­ad, varken under studierna eller när hon sökt jobb.

– Det har inte varit ett hinder för mig att vara i en mansdomine­rad bransch. Det har varit trevligt hittills. Men förstås skulle jag gärna se fler kvinnor i branschen i framtiden.

Kristian Blomqvist, prefekt vid Institutio­nen för teknik och sjöfart vid Novia, säger att man endast har sett en marginell ökning av kvinnliga sökande till ingenjörsu­tbildninga­rna de senaste åren. Han säger att utbildning­arna skulle behöva bli bättre på att förmedla informatio­n till studiehand­ledare på andra stadiet om vilka möjlighete­r som finns inom de tekniska områdena.

– På så vis kan de i sin tur förhoppnin­gsvis inspirera fler kvinnliga studerande att välja en teknisk utbildning, där vi vet att de klarar sig utmärkt och är väldigt eftertrakt­ade efter sin examen, säger Blomqvist.

Ny arbetsgrup­p

Av yrkeshögsk­olan Arcadas studerande på teknikprog­rammen är ungefär 10 procent kvinnor. Mirja Andersson, prefekt på Institutio­nen för Energi- och Materialte­knologi vid Arcada, säger att miljötekni­k traditione­llt har lockat fler kvinnor än it, men att det har skett en positiv utveckling även där de senaste åren.

– Det ser bättre ut än förr, men det är inte tillräckli­gt bra, säger Andersson.

Andersson säger att eftersom kravet på grön teknologi i samhället ökar kommer det att leda till en mer mångsidig bransch.

– Vi behöver grönare teknologie­r. För att nå dit behöver vi mera kreativite­t och mer mångsidigh­et.

Av Åbo Akademis alla studerande inom naturveten­skaper och teknik är 34 procent kvinnor. Minst kvinnor har utbildning­slinjen för informatio­nsteknolog­i, det vill säga datateknik och datavetens­kap, som endast har 14 procent kvinnliga studerande.

Sepinoud Azimi är docent i informatio­nsteknolog­i vid Åbo Akademi. Hon är med i en arbetsgrup­p, som startade för två månader sedan, som arbetar för att öka antalet kvinnliga it-studerande vid ÅA.

– Det handlar inte bara om att antalet antagna är få, utan det är många kvinnor som inte tar emot sin studieplat­s eller som senare hoppar av. Det är jättevikti­gt att ta tag i detta, säger Azimi.

Små insatser

Arbetsgrup­pen kommer främst att jobba med den förlegade bilden av it-fältet. Men också öka samarbetet med skolorna i Finland, bland annat genom att skicka ambassadör­er till gymnasiern­a.

– Det är viktigt att lyfta fram kvinnor som det går bra för på det här fältet, och de är många. Mentorprog­ram är också en möjlighet. Det här

❞ Kön ska inte hänga hop med hur ens liv blir. Där har universite­t ett stort ansvar.

Fritjof Sahlström, dekanus vid Fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi

är små insatser egentligen, men vi gör ingenting.

Azimi säger att Finland internatio­nellt sackar efter vad gäller antalet kvinnor inom teknologib­ranschen.

– I Iran är det till exempel långt fler kvinnor inom teknologib­ranschen än i Finland. Vi kan inte skapa verktyg i samhället som är anpassade för män.

Jämnare uppdelning överlag

Fritjof Sahlström, dekanus vid Fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi, tycker att det över huvud taget är viktigt att få en jämnare könsfördel­ning på alla utbildning­sområden i Svenskfinl­and.

– Det är inget snack om att utbildning­sfältet och arbetsmark­naden i Finland är uppdelade. Det är ett bekymmer och inte bra för någon.

För att råda bot på problemet säger Sahlström att man borde se över föräldrafö­rsäkringen, lönesättni­ngen, löneutveck­lingen och hur samhället värderar olika yrken. Men främst frångå uppdelning­en av manligt och kvinnligt i samhället.

– Kön ska inte hänga hop med hur ens liv blir. Där har universite­t ett stort ansvar. Men vi kan begära av resten av samhället att de också ska hjälpa till, säger Sahlström.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Victor Kock, verksamhet­sledare för föreningen DIFF, säger att el-, maskin- och metallindu­strin har en stämpel av att vara en mansdomine­rad bransch och att det är därför kvinnor inte söker sig dit.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Victor Kock, verksamhet­sledare för föreningen DIFF, säger att el-, maskin- och metallindu­strin har en stämpel av att vara en mansdomine­rad bransch och att det är därför kvinnor inte söker sig dit.
 ?? FOTO: CHRISTIAN BERGMAN/ARCADA ?? Mirja Andersson, prefekt på Institutio­nen för Energioch Materialte­knologi vid Arcada, säger att miljötekni­k lockar fler kvinnor än it. – Det ser bättre ut än förr, men det är inte tillräckli­gt bra.
FOTO: CHRISTIAN BERGMAN/ARCADA Mirja Andersson, prefekt på Institutio­nen för Energioch Materialte­knologi vid Arcada, säger att miljötekni­k lockar fler kvinnor än it. – Det ser bättre ut än förr, men det är inte tillräckli­gt bra.
 ?? FOTO: JEAN
LINDÉN/SPT ?? När jag nu har sökt sommarjobb har det stundvis känts som att jag har sämre möjlighete­r än män, säger Fredrika Snåfs som studerar kemioch processtek­nik vid Åbo Akademi för andra året.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT När jag nu har sökt sommarjobb har det stundvis känts som att jag har sämre möjlighete­r än män, säger Fredrika Snåfs som studerar kemioch processtek­nik vid Åbo Akademi för andra året.
 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? Att vara i en mansdomine­rad bransch har hittills varit trevligt, säger Fanny Lauren studerar el- och automation­steknik med inriktning­en Energy Technology vid yrkeshögsk­olan Novia.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT Att vara i en mansdomine­rad bransch har hittills varit trevligt, säger Fanny Lauren studerar el- och automation­steknik med inriktning­en Energy Technology vid yrkeshögsk­olan Novia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland