Hufvudstadsbladet

Ännu ett VM-guld för Johaug

Therese Johaug tog sitt femte individuel­la VM-guld i rad – trots att hon kolliderad­e med Frida Karlsson.

-

Therese Johaug tog ett nytt VM-guld i skiathlon – hennes femte individuel­la VM-guld i rad. Norskan är obesegrad på individuel­la sträckor i VM sedan Falun 2015.

För första gången i historien tog svenska damer två medaljer i ett individuel­lt distanslop­p. Men det blev silver respektive brons för Frida Karlsson och Ebba Andersson.

Tillsamman­s med Johaug bildade svenskorna en topptrio som gjorde ett tidigt ryck på den klassiska delen. Men i slutet av det första av fyra varv gick Karlsson lite väl snävt på Johaugs utsida i en kurva, varpå rivalerna krokade ihop, föll och tappade dyrbara sekunder. Karlsson bröt dessutom staven.

– Jag tycker inte att det är någons fel. Jag försöker hålla ut kurvan och det är en snäv kurva så hon trycks ut. Så det är nog ingens fel, det är sådant som händer, säger Frida Karlsson.

Johaug uppfattade det lite annorlunda.

– Hon ville ju inte att det skulle ske, men det är lite onödigt att gå så tätt inpå när vi är så få, vi var bara tre stycken. Samtidigt var det svårt underlag och isigt och man trycks ut lite i kurvan, säger Johaug.

Ebba Andersson gled i väg i ledning efter fallet, men Johaug var snart henne hack i häl, och de kom jämsides in till skidbytet inför fristilsde­len. Där strulade det för Andersson, som haft problem med skidbyten också i tidigare skiathlonl­opp, vilket gav Johaug några sekunder som blev guld värda.

– Det är där det skiter sig. Och det gör mig riktigt förbannad. Jag har tränat rätt mycket på det och vet att man inte kan ge bort en massa onödiga sekunder där. Och ändå så lyckas jag inte få till det.

Det gick lite för långsamt, samtidigt som remmen i den ena staven lossnade. Ut ur stadion var Andersson fyra sekunder bakom Johaug och den chansen missade inte norskan. Hon drog snabbt ifrån och utökade sedan bara avståndet. Med fem kilometer kvar kändes guldet redan säkrat.

I stället blev det en blågul strid om andraplats­en. Frida Karlsson kämpade sig tillbaka efter fallet och med två kilometer kvar var hon ikapp och förbi Ebba Andersson. Striden mellan de två svenskorna höll sig hela vägen in på upploppet, där Karlsson var snäppet starkare.

– I dag gick Frida segrande ur den, men jag är beredd att bjuda upp till kamp framöver, säger Ebba Andersson, som inte är helt nöjd trots karriärens första individuel­la mästerskap­smedalj.

Frida Karlsson är desto mer tillfreds. Efter en hel del problem under början av 2021 har hon nu prickat formen lagom till VM.

– Det smakar gott. Jag är supernöjd över prestation­en i dag. Jag får ju inte ett perfekt lopp serverat för mig, och att jag ändå lyckas ta silvret i dag, så jag är supernöjd, säger Karlsson.

Charlotte Kalla stod för ett starkt lopp och blev femma. En liten överraskni­ng efter att hon kämpat sig tillbaka efter covid-19.

– Det är jättehärli­gt att få till det när det är ett mästerskap. Det är verkligen Oberstdorf som har stått högst upp på min önskelista, säger en nöjd Kalla.

Krista Pärmäkoski var bäst av finländarn­a med sin trettonde plats, 1.53,4 bakom Johaug.Hon var be

❞ Jag tycker inte att det är någons fel. Jag försöker hålla ut kurvan och det är en snäv kurva så hon trycks ut. Så det är nog ingens fel, det är sådant som händer. Frida Karlsson om krocken med Therese Johaug

sviken över sin prestation.

– Tättrion skidade förstås hårt. Men jag fick inte riktigt ut det jag ville av kroppen, säger hon.

– I fristil saknades det sista stinget. Man vill förstås inte heller riktigt kämpa mera i det skedet när

man ser att man inte slåss om de placeringa­r man skulle vilja.

Laura Mononen tog 20:e plats, Vilma Nissinen 22:a plats och Johanna Matintalo 30:e plats. Matintalo hade problem med skidorna under den klassiska sträckan. VM-debutanten Nissinen var däremot nöjd. Det var första gången hon var bland de trettio bästa internatio­nellt den här säsongen.

– Det var en balanserad prestation. Jag följde min taktik. Jag kunde haft mera att ge i klassisk stil men beslöt att spara så mycket som möjligt till fristilsst­räckan. Jag fick en bra grupp med Masako Ishida och andra, tog rygg fram till backen, och ovanpå backkrönet litade jag på att jag är en så bra utförsåkar­e att jag åker ifrån dem, säger Nissinen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland