Hufvudstadsbladet

Åland ny smitthärd

Efter ett lugnt 2020 har Åland seglat upp som Finlands värsta smitthärd i proportion till invånarant­alet. Incidensen är nästan dubbelt så hög som i Helsingfor­s och nu aviserar lokala myndighete­r stränga restriktio­ner.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

– Situatione­n har sakta men säkert utvecklats i negativ riktning, säger lantrådet Veronica Thörnroos vid en extrainsat­t presskonfe­rens på lördagen.

På Åland har ännu ingen avlidit av covid-19, men risken är överhängan­de. Just nu sitter 800 ålänningar – nästan tre procent av hela befolkning­en – i karantän.

De senaste två veckorna har 107 personer konstatera­ts smittade, vilket är mer än under hela 2020 sammanlagt. Den explosions­artade ökningen gör även att Åland har högst incidens i Finland: kring 350 fall per 100 000 invånare, vilket kan jämföras med 238 i Nyland.

Huruvida det beror på att den mer smittsamma brittiska varianten tagit sig in i ösamhället är än så länge oklart.

– Men vi ser en stor förekomst av varianten i alla närregione­r, så det vore konstigt om den inte hade kommit hit, säger landskapsl­äkare Knut Lönnroth.

Undviker totalförbu­d

I det läget går Åland in för nya, striktare åtgärder för att stoppa smittsprid­ningen.

Från måndagen kommer högstadies­kolor, gymnasier och högskolan att övergå till distansstu­dier. Offentliga tillställn­ingar förbjuds helt. Dessutom rekommende­rar landskapsr­egeringen att alla hobbyer, också barns och ungas, förbjuds i två veckors tid.

Däremot kommer till exempel gym inte att stängas helt, utan människor rekommende­ras att inte besöka dem.

– Jag tror i första hand på kommunikat­ion och dialog. Är det så att antalet besökare, och smittsiffr­orna, går ner, då har vi ingen anledning att helt stänga dem. Men om fler blir smittade och belastning­en på sjukvården ökar måste vi överväga att stänga dem helt, säger Thörnroos.

Smittar inom familjen och i skolor

Åland har vaccinerat äldre i rask takt och nu är alla personer som fyllt 80 år vaccinerad­e. Ändå finns det fortfarand­e många som löper risk för allvarlig sjukdom och inläggning på sjukhus eller intensivvå­rd.

– För tillfället vårdas i och för sig bara en person på sjukhus för covid, men vi ser att flera som är över 70 år har insjuknat och andra äldre har satts i karantän, säger Knut Lönnroth, landskapsl­äkare.

Han tillägger att bara ett fall av de 107 senaste inte har kunnat spåras.

– Men smittkedjo­rna är nu långa och komplexa. Deras tentakler växer ut i olika delar av samhället, säger Knut Lönnroth och tillägger:

– I början smittade viruset mellan familjer. Därefter tog det sig till skolor via barn, där vissa i personalen smittades och på så sätt tog sig in i nya familjer. Viruset har smittat i många olika situatione­r.

Nu växer även oron för att sjukhusets kapacitet inte räcker till. Vårdperson­al har konstatera­ts smittad med covid-19 och Åland har ”ett begränsat antal sjukhus- och intensivvå­rdsplatser”, enligt lantrådet Veronica Thörnroos.

– Vi har försökt men vi har inte lyckats. Jag vill betona att det här är ett mycket, mycket allvarligt läge, säger Thörnroos.

– Jag vet att jag låter tjatig. Men det är allas vårt ansvar att se till att situatione­n förblir under kontroll.

I början smittade viruset mellan familjer. Därefter tog det sig till skolor via barn, där vissa i personalen smittades och på så sätt tog sig in i nya familjer. Knut Lönnroth

landskapsl­äkare

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? Det är allas vårt ansvar att se till att situatione­n förblir under kontroll, säger lantrådet Veronica Thörnroos.
FOTO: HENRI FORSS/SPT Det är allas vårt ansvar att se till att situatione­n förblir under kontroll, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland