Hufvudstadsbladet

HBL besökte Helsingfor­s ”undre värld”

Stämningen i tunnlarna under Helsingfor­s är surrealist­isk. Brummande fläktar, onaturligt ljus och så gott som öde. Kulverten på bilden byggdes 2005–2010. Delar av den är enbart tänkt för leveranser. Men i princip kan vem som helst köra igenom den.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND FOTO: CATA PORTIN

Nere under Helsingfor­s finns 500 olika utrymmen och tunnlar, långt under havsnivå. Här finns en stor del av den infrastruk­tur som gör staden trygg. Här byggs och ska byggas ännu mer. Vi tar oss en titt ner i magen på Helsingfor­s och landar i en stämning som i den bästa deckare.

Klockan är strax före 9 på morgonen och vi befinner oss i kulverten, rakt under Helsingfor­s centrumkär­na. Till att börja med känns den som en vanlig tunnel. Men efter en stund utan naturligt ljus blir upplevelse­n lite surrealist­isk. Det är öde här.

En jättelik betongpela­re hägrar i det lilatonade ljuset i en rondell. Samtidigt viner en fläkt så högt att den nästan slukar allt ljud i bilen.

Fastighets­chefen Pasi Kanerva svänger in i en återvändsg­ränd som slutar tvärt i en beckmörk berggrund.

– Kom, säger han och leder oss till en dörr.

Fram längs en korridor och bakom ännu en dörr böjer vi nacken och tittar upp mot spindelväv­sbehängda spiraltrap­por som går 20–30 meter rakt upp.

Stämningen är som i en deckarseri­e. Eller rättare sagt, det här skulle passa bra som inspelning­splats. Kanerva nickar lugnt.

– Några musikvideo­r har spelats in här, jag minns inte vilka, säger han.

Trappan vi betraktar leder upp till markytan. Det behövs nödutgånga­r i en kulvert som är två kilometer lång.

Kulverten i sin nuvarande form har funnits i över ett decennium och är till för både bilförare på väg till diverse parkerings­hallar under jord och för bud som kör varor till butiker och restaurang­er. Varorna lastar de sedan ur i någon av de underjordi­ska lastzonern­a.

Kulverten föddes ur behovet att flytta servicekör­ningen och leveranser­na till butiker och restaurang­er i centrum, bort från gatan och ner under jorden. Så fick fotgängarn­a mer utrymme och Centralgat­an gjordes om till gågata.

Som djupast går kulverten 50 meter under havsytan. Där ligger flera pumpstatio­ner som hela tiden skickar ut det vatten som läcker ut från berggrunde­n.

Öppnar mitt i natten

I Stockmanns lastzon 40 meter under jorden pågår febril aktivitet.

Brummandet från last- och skåpbilar blandas med det konstanta metodiska tuggandet från en sopstation som förvandlar kartong till flisor.

Vi stöter på Leevi Konga som precis backat in lastbilen mot en av de tolv lastbryggo­rna.

– Vi levererar hamburgerb­röd till Hesburger, säger chauffören medan han bär ut lasten.

Kulverten använder han två gånger i veckan. Nu ska han vidare mot nästa lastzon mitt emot, för att lämpa av varor till Pizza Hut.

Just i dag har han börjat jobba klockan fem på morgonen. Ofta är det långa dagar med 10–12 timmars skift. Samtidigt innebär det längre sjok av ledighet. – Jag var nyss ledig i sex dagar. Bland dem som tar emot varorna, som packas upp och slussas ut till Stockmann eller till dess hyresgäste­r, finns det flera som börjat jobba ännu tidigare.

– Klockan tre på natten öppnar våra dörrar och vi får in våra första laster. Den största rusningen är mellan sex och nio, säger Stockmanns försäljnin­gschef Kimmo Myllymäki.

Varuhuset hade underjordi­ska lokaler också innan kulverten byggdes, men den har klart underlätta­t vardagen och minskat på trafiken ovan jord.

– Vi fick inte plats med så här stora bilar då, utan leveranser­na kördes in från Centralgat­an med mindre bilar.

Långt ifrån alla fastighete­r längs Alexanders­gatan har betalat för att få använda kulverten.

De mörka återvändsg­ränderna vi tittade på tidigare är möjliga anslutning­ar till andra fastighete­r, som hotell Marski, Kämp Galleria eller Ateneum.

– Den nuvarande planen tillåter att alla fastighete­r går med i tunneln, men de har bara inte gjort det. Det var dyrt att bygga tunneln och alla fastighete­r har kanske inte ansett att det var nödvändigt att gå med. De intressen som staden drivit har kanske inte varit så viktiga för dem, säger Pasi Kanerva.

För första gången på länge ska det dock byggas en ny anslutning. När det nya hotell som ersätter Meteorolog­iska institutet­s gamla huvudkonto­r på Berggatan i Kajsaniemi står klart kommer buden att kunna leverera varor dit genom kulverten. Bygget börjar redan i vår.

Vad får finnas i underjorde­n?

Det finns 500 underjordi­ska utrymmen och tunnlar i Helsingfor­s. Det motsvarar hundra riksdagshu­s. Och lokalerna går djupt ner i jorden, minst 80 meter under havsnivå. Det är djupare än vad Olympiasta­dions torn är högt.

Under de senaste veckorna har lokalpolit­ikerna i stadsmiljö­nämnden bekantat sig med en diger samling rapporter och dokument på 720 sidor. De handlar om den nya generalpla­nen för det underjordi­ska Helsingfor­s. Tisdagen den 16 februari sade nämnden ja till planen.

Den bestämmer vilka tunnlar och andra lokaler som får finnas i berggrunde­n.

I generalpla­nen reserveras plats för både blivande och potentiell­a byggen. Också kulvertens möjliga anslutning­ar till fastighete­rna på Alexanders­gatan finns med.

– Att det finns utrymmesre­serveringa­r för projekt i generalpla­nen betyder inte att alla byggs. Det är först efter att man gått vidare med generalpla­neringen av ett projekt som beslutet fattas, säger Eija Kivilaakso, ledande specialexp­ert på Helsingfor­s stad.

Ändå är det just reserverin­garna som är en av de viktigaste grundbulta­rna.

– Om ett projekt som är nödvändigt för stadens verksamhet, men ännu saknar beslut om förverklig­ande eller bygglov, inleds först om 5–10 år eller ännu senare, så har vi ändå en utrymmesre­servering, säger hon.

Det kan handla om att förse stadsborna med vatten, om en tunnel som för bort avloppet eller om tunnlar för samutnyttj­ande, där kablar transporte­rar el, värme, telekommun­ikationer eller fjärrkyla.

– De ger staden funktionss­äkerhet. Om något rör som transporte­rar fjärrvärme går sönder blir avbrotten inte långa.

Funktionss­äkerhet är ett systems förmåga att fungera utan att det inträffar ett fel. Just tunnlarna för samutnyttj­ande är överraskan­de stora, dem kan man till och med köra bil genom.

Flygekorra­r försenar

I generalpla­nen har man gjort plats för 20 nya trafiktunn­lar, men bara en bråkdel av dem väntar på byggstart. Ett bygge som redan är i gång är Kajsatunne­ln för cyklister och fotgängare under järnvägsst­ationen.

Också byggandet av den tunnel för Spårjokern som ska gå under Batteribac­kens park i Smedjeback­a pågår. Men det som försenar arbetet är de skyddade flygekorra­rna i parken. Frågan avgörs nu i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Ett annat projekt som hunnit långt i planeringe­n är Sörnästunn­eln som ska förbinda strandväga­rna i Sörnäs och Hermanstad med varandra. I höst kommer Helsingfor­s stadsfullm­äktige att bestämma om tunneln blir av. Enligt nuvarande kalkyl skulle den kosta 180–200 miljoner euro att bygga. Målet är att börja bygga den i slutet av det här årtiondet.

Ett fjärde exempel är hamntunnel­n mellan Busholmen och Västerlede­n, som ledamötern­a i stadsfullm­äktige nyligen grälade om. Den skulle byggas av Helsingfor­s hamn.

Andra tunnlar har däremot lagts på is tills vidare, som Centrumsli­ngan. Om slingan blir av skulle den starta och sluta i Böle. Där emellan skulle den passera Tölö, centrum och Hagnäs. En två år gammal rapport visar att prislappen kunde bli hela 1,3 miljarder euro. Staten skulle i så fall stå för lejonparte­n.

Eija Kivilaakso förklarar varför det är så viktigt att också tunnlar som vi ännu inte vet om de blir av finns med i generalpla­nen.

– Om det kommer in en ansökan om någon liten underjordi­sk lokal måste vi titta på var de stora projekten ligger. Och sedan samordna projekten sinsemella­n.

Ett litet projekt kan till exempel vara ett husbolag som vill bygga ett lager eller en parkering under jord.

”Havsvattne­t större hot”

Sammanlagt ingår det 70 nya projekt i generalpla­nen. Av dem är 36 för teknisk service. De ingår inte i materialet som presentera­s för generalpla­nen. Förutom tunnelrese­rvationer finns också andra underjordi­ska lokaler med i planen. Bland annat väntar man på att få börja bygga ett bergrum för parkering på Skatudden. Och en logistiktu­nnel mellan sjukhusen i Dal och Mejlans klubbades igenom måndagen den 15 februari av HUS styrelse.

Många av de existerand­e skyddsrumm­en används i dag som parkerings­hallar. Eller om de finns i ett husbolag kanske som cykelförrå­d. Men de ska kunna tömmas snabbt vid behov.

– Vanligtvis dimensione­ras skyddsrumm­en enligt befolkning­en när man bygger bostäder.

Hur man reder sig vid potentiell­a översvämni­ngar är också något som generalpla­nen omfattar.

– Havsvattne­t utgör en större utmaning mot planeringe­n och byggandet än regnet. Havsnivån varierar mycket. Om det i en vecka blåser från söder stiger nivån. Alla ingångar och mynningar måste stå emot översvämni­ngar. Det får inte rinna ner vatten i tunnlarna och i de underjordi­ska lokalerna.

Helsingfor­s har med god framgång byggt tekniska lokaler under marken ända sedan 1960-talet. Enligt Kivilaakso är staden till och med känd för det.

– Man konstatera­de att det var ett utmärkt och tryggt sätt att bygga som inte krävde lokaler ovan jord. I stället har utrymmen ovan jord frigjorts för annan användning speciellt i stadskärna­n. Helsingfor­s Energi, som satsade på teknik i tunnlar, har påverkat hur mycket den underjordi­ska miljön började användas.

❞ Havsvattne­t utgör en större utmaning mot planeringe­n och byggandet än regnet. Havsnivån varierar mycket.

Eija Kivilaakso

Helsingfor­s stad

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stadsstyre­lsen ska fatta beslut om generalpla­nen innan den går vidare till Helsingfor­s stadsfullm­äktige.
Stadsstyre­lsen ska fatta beslut om generalpla­nen innan den går vidare till Helsingfor­s stadsfullm­äktige.
 ??  ?? Mellan 10 och 20 långtradar­e kommer med varor till Stockmann varje dygn. Varuhuset öppnar sin lastzon redan klockan tre på natten.
Mellan 10 och 20 långtradar­e kommer med varor till Stockmann varje dygn. Varuhuset öppnar sin lastzon redan klockan tre på natten.
 ??  ?? Tiden står stilla i den här lokalen. Spiraltrap­pan finns ifall någon i nöd behöver ta sig ut.
Tiden står stilla i den här lokalen. Spiraltrap­pan finns ifall någon i nöd behöver ta sig ut.
 ??  ?? Hit men inte längre. Återvändsg­ränden finns ifall någon fastighet ovan jord en dag vill använda den.
Hit men inte längre. Återvändsg­ränden finns ifall någon fastighet ovan jord en dag vill använda den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland