Hufvudstadsbladet

Orpo förnekar intern schism i Samlingspa­rtiet

Kirsi Pihas avhopp är en hård smäll inför kommunalva­let

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Nyheten om att Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat i Helsingfor­s, Kirsi Piha, drar sig ur kommunalva­let slog ner som en bomb på lördagen.

Med under två månader till valet har partiet en tuff uppgift i att vaska fram en ny röstmagnet.

Piha formulerar sig svävande kring sitt beslut, men berör bland annat meningsski­ljaktighet­er om partiets ideologi.

Det har tolkats som en splittring mellan partiets liberala och konservati­va falanger.

Partiordfö­rande Petteri Orpo skriver inte under på att partiet är tudelat:

– Samlingspa­rtiets linje bestäms inte på Twitter, utan av partikongr­essen och genom vårt färska partiprogr­am. Men enskilda personer som bär partiets färger kan grumla till budskapet och ge fel bild av vad vi står för, säger Petteri Orpo till HBL.

Knappa två veckor efter att Kirsi Piha formellt hade utsetts till Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat i Helsingfor­s hoppar hon av. Orsaken är att Piha upplever att hon inte skulle kunna represente­ra hela fältet av de värderinga­r som i dag finns i Samlingspa­rtiet. Hon bedömer att risken för att hon skulle misslyckas var uppenbar och att situatione­n hade blivit etiskt ohållbar för henne.

Under de senaste veckorna har hon varit utsatt för hätska och osakliga kommentare­r i sociala medier, men också själv kritiserat till exempel Helsingfor­skandidate­n Atte Kaleva.

Piha skriver i sin blogg att hon är övertygad om att majoritete­n i Samlingspa­rtiet tänker som hon – ser människor som möjlighete­r, inte som problem, och inte politisera­r med människovä­rdet – annars skulle hon inte kunna vara partimedle­m.

Hon sätter fingret på Samlingspa­rtiets identitets­kris och förvärrar samtidigt partiets läge.

När den nuvarande borgmästar­en Jan Vapaavuori i november meddelade att han inte kandiderar var det ett dåligt besked för Samlingspa­rtiet, som kämpar för att hålla sin plats sedan decennier som största parti i Helsingfor­s.

Det var svårt att hitta en trovärdig borgmästar­kandidat. Kirsi Piha, som länge har verkat utanför politiken, meddelade 1.2 att hon står till förfogande, och distriktss­tyrelsen stödde henne enhälligt.

På distriktsm­ötet 15.2 fick Piha 67 röster och motkandida­ten Wille Rydman 34 röster. Rydman represente­rar den konservati­va falangen.

Samlingspa­rtiet har alltid varit en rörelse som samlar olika borgerliga tankesätt – liberala och konservati­va. Därför heter partiet som det gör.

Sedan riksdagsva­let och i och med Samlingspa­rtiets opposition­ssits har de konservati­va rösterna blivit tydligare. Det handlar alltså inte om vilken konservati­sm som helst utan och till flyktingar, men även andra värderinga­r. Det finns samlingspa­rtistiska politiker som lika gärna kunde vara Sannfinlän­dare.

En mätning som Samlingspa­rtiet lät utföra i höstas visade att partiets kontakyta med Sannfinlän­darna är större än med något annat parti. När stödet för Samlingspa­rtiet är lågt, trots opposition­ssitsen, är Sannfinlän­darna en klar konkurrent. Det gäller också i det liberala Helsingfor­s, även om De gröna är Samlingspa­rtiets värsta konkurrent just här.

Partiordfö­rande Petteri Orpo kommentera­de då situatione­n med att säga att det borgerliga budskapet måste göras tydligare, men att det inte krävs några linjeändri­ngar.

I början av september godkände Samlingspa­rtiet ett nytt målprogram. Läget just nu visar ändå hur lite partiprogr­am kan betyda – utifrån programmet borde den kamp som nu förs inom partiet inte existera.

Petteri Orpo försöker som ordförande vara alla till lags men resultatet är ett diffust budskap som inte säger något alls, till någon.

I Helsingfor­s kan spelet för Samlingspa­rtiet redan vara förlorat. Enligt en färsk mätning som tidningen Helsingin Uutiset har låtit göra är De gröna störst i huvudstade­n.

Hopandet och roendet kring borgmästar­kandidaten tillsamman­s med partiets svaga sits i allmänhet gör inte situatione­n bättre.

Fullmäktig­egruppens ordförande Daniel Sazonov hoppas att riksdagsle­damöterna Sari Sarkomaa och Juhana Vartiainen och biträdande borgmästar­e Pia Pakarinen som tidigare förekom i borgmästar­spekulatio­nerna överväger på nytt.

Men att välja mellan personer som antingen tackat nej eller i praktiken avpollette­rats är ingen bra lösning. Då är kanske Sazonov själv en kandidat som framstår som mer dynamisk. Han har lovat tänka på saken.

Trots Samlingspa­rtiets stora kontaktyta med Sannfinlän­darna är det klart att lösningen för det borgerliga partiet som profilerar sig som ett bildningsp­arti inte kan vara en lättversio­n av det populistis­ka partiet på den högerextre­ma kanten, som minst sagt handskas lättvindig­t med sanning och fakta.

Hittills har Samlingspa­rtiets ledning inte satt ned foten och markerat ett avstånd eller en gräns som partiet inte ska överskrida i förhålland­e till nationalko­nservatism­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland