Hufvudstadsbladet

SENSATIONE­LLT VM-SILVER.

Finlands duo Ristomatti Hakola och Joni Mäki tog hem VM-silver i lagsprint i Oberstdorf – efter några gastkraman­de sekunder då Norges Johannes Høsflot Klaebo fällde omkull Mäki i semifinale­rna. I finalen spurtade Mäki förbi ryska skidförbun­dets Gleb Retiv

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det blev några svettiga sekunder för tv-publiken i Finland när Norges Johannes Høsflot Klaebo skidade över Joni Mäkis stav i semifinale­rna. Mäki låg i ledningen, men vurpade, och skidade till slut i mål som sexa. Finland gick till final som lucky loser på tid.

– Det blev nog några svordomar där. Och dyrt blev det. Jag måste betala vår dotter Anni en euro alltid då jag svär. Tur att Jonis stav inte gick av, säger Ristomatti Hakolas tränare Antti Hagqvist.

– Men redan då såg man att det lutar mot medalj. I synnerhet Joni såg stark ut. Rise var ännu inte i sin bästa form, men han skidade också bra

Finalen blev en thriller. Under den nästsista sträckan satte ryska skidförbun­dets Alexander Bolsjunov in högsta växeln, splittrade fältet i tusen bitar, men Hakola krigade. Lag som Schweiz, Sverige och Kanada tappade greppet om medaljerna. Bara Italien, Frankrike, Norge och Finland hängde med. I den sista växlingen lämnade Hakola över tillsamman­s med Norges Erik Valnes, cirka fem sekunder bakom ryssarna, och cirka fem sekunder före Frankrike och Italien.

– Taktiken var att hålla sig nära en medalj och låta Joni sköta resten. Jag litar grymt mycket på hans spurt. Åtminstone tredje plats försökte jag hålla, säger Hakola.

Mäki rykande het

Norges Klaebo satte iväg i rasande fart med Joni Mäki hack i hälarna. De kom snabbt ikapp ryska skidförbun­dets Gleb Retivykh. I det här skedet var det klart att det blir medalj för Finland om inget alldeles oväntat händer.

Klaebo satte in det avgörande rycket i sista uppförsbac­ken och säkrade guld till Norge. Men Mäki spurtade om silvret med Retivykh – och drog det längsta strået.

– Jag sa till Rise att han behöver bara hållas med i tätgruppen och bra kom han där under näst sista sträckan, säger Mäki, som är rykande het för tillfället.

Mäki har varit på hugget förut som ankare. I världscupe­n i Lahtis i januari spöade han både Alexander Bolsjunov och Sergei Ustiugov på sista sträckan.

Ryggproble­m

Men det var nog inte många som hade trott att Hakola och Mäki kan slåss om en medalj i lagsprinte­n i Oberstdorf. I synnerhet Hakola har haft motgångar den här vintern. Formen har varit upp och ner, han tvingades stå över Tour de Ski på grund av en liten förkylning, och han har dragits med svåra ryggsmärto­r.

Ryggproble­men har gjort att Hakola inte ens kunnat träna fristil ordentligt. Inget bra utläge för lagsprinte­n i VM.

– Rise sade dagen innan att det nog är ett misstag att köra lagsprint. Det var kanske inte helt på allvar, men hans självförtr­oende hade nog fått sig en törn, och han litade inte på sig själv, säger Antti Hagqvist, som fungerat som Hakolas tränare under hela hans karriär.

– Jag skickade honom ett meddelande nyss och frågade om det inte ändå lönade sig.

Många orosmoment

Hakola har varit i bra form. Men på den här nivån handlar idrott inte mera bara om fysik. Det handlar också om den mentala biten.

– Ibland måste tränaren vara lite psykolog också. Jag tänkte nog att det finns chans till medalj om allt lyckas men det sade jag inte till Rise, säger Hagqvist.

I lagsprint kan vad som helst hända. Hagqvist medger att också hans puls gick på högvarv under finalen.

– Det var mycket att oroa sig över. Rises rygg, risken för krascher i hög fart, med is och emellanåt guppiga spår. Jag visste ju att båda är i form.

Det slutade med att Finland tog sin första VM-medalj i lagsprint i fristil sedan i Val di Fiemme 2013. Finland har redan två medaljer i VM i Oberstdorf.

– Det börjar så småningom att sjunka in. Det var nog ganska tufft, säger Mäki.

Fler medaljer?

Silvret i lagsprint var ett gott tecken inför fredagens stafett. Perttu Hyvärinen tävlar antagligen första gången i VM i onsdagens 15 km fristil.

– Finland har definitivt en chans till medalj i stafetten. Men det gäller att undvika krascher och stavbrott, säger Hagqvist.

Hakolas individuel­la huvudsträc­ka i VM är 50 km klassiskt. Ryggen har inte besvärat honom i klassisk stil. Kanske han fortsätter av bara farten?

– Det beror lite på taktiken. Det blir svårt om alla kör fullt från start. Blir det ett taktiklopp kan vad som helst hända, säger Hagqvist.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski och Jasmi Joensuu gratulerad­e Joni Mäki och Ristomatti Hakola efter medaljlopp­et.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski och Jasmi Joensuu gratulerad­e Joni Mäki och Ristomatti Hakola efter medaljlopp­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland