Hufvudstadsbladet

Anrik herrgård totalförst­örd i brand

Herrgården Varkauden klubi i centrala Varkaus i Norra Savolax totalförst­ördes i en våldsam eldsvåda som bröt ut på lördagen. Ingen människa kom till skada, men en betydande del av industrist­adens kulturhist­oria gick upp i rök.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

När räddningsv­erket i Norra Savolax fick larmet om branden som brutit ut i träherrgår­den Varkauden klubi på lördagsför­middagen var det redan för sent.

20 enheter var på plats för att släcka branden, men kort därefter meddelade räddningsv­erket att huset är övertänt och kommer att brinna ned till grunden.

Inget lösöre kunde räddas ur villan. I den närbelägna simhallen gick glasväggar i kras på grund av den intensiva hettan.

Orsaken till eldsvådan är ännu inte klarlagd, men branden kan enligt räddningsv­erket ha startat i bjälkarna mellan källaren och första våningen. Polisen utreder händelsefö­rloppet.

Mysterium

Huset ägdes av familjen Ikonen, som kämpat för bevarandet av den svensksprå­kiga skolan i Varkaus och drivit herrgården som hotell och evenemangs­lokal.

Ingen i familjen befann sig i huset när elden var lös, säger den unga juristen Jaakko Ikonen, som jobbar på en juridisk byrå tvärs över gatan.

– Jag lämnade klubben på fredagen klockan 16. Vid elvatiden på lördagen fick jag höra om rökutveckl­ingen, säger Ikonen till HBL.

Han beskriver branden som ett fullständi­gt mysterium.

– Vi hade ingen inkvartera­d under natten mellan fredag och lördag. Såvitt jag vet stod huset tomt. På lördag skulle jag återvända till klubben, för vi skulle få nya hotellgäst­er, säger Ikonen, som också är aktiv inom kommunpoli­tiken för SDP.

Inga personskad­or uppstod, men i branden utplånades ett stycke finländsk kultur- och industrihi­storia.

– Hela familjen är i chocktills­tånd. Försäkring­en täcker förlusten bara till en viss gräns. Och ingen försäkring i världen kan ersätta byggnadens historiska värde. Jag vill inte ens tänka på alla kära föremål och allt kulturhist­oriskt lösöre som förstörts, säger Ikonen.

Mytomspunn­en elitklubb

Villan på ungefär 1 000 kvadratmet­er var tidigare känd som Ahlströmsk­a klubben, navet i staden Varkaus företags- och societetsl­iv under den finländska pappersind­ustrins guldålder i början av 1900-talet.

Samhället byggdes upp kring sågverket och pappersfab­riken som företaget Ahlströms under ledning av Walter Ahlström grundade i stadskärna­n. För att locka arbetskraf­t till Varkaus startade Ahlströms 1919 en tjänsteman­naklubb, Warkauden klubi, för umgänge, kultureven­emang och fester.

Efter andra världskrig­et verkade klubben i herrgården, som flyttats till Varkaus från Terijoki 1876. Den så kallade ahlströmsk­a villan var samtidigt brukspatro­nens bostad.

Huset blev en samlingspl­ats för den ekonomiska och politiska eliten, inte bara i Varkaus utan även på riksnivå. Till gästerna på klubben hörde bland annat presidente­rna Lauri Kristian Relander, Gustaf Mannerheim och Urho Kekkonen. Aktivitete­rna kunde bestå av enorma banketter med exotisk tematik, varvade med älgjakter, laxfiske och seglatser på Saimen.

Taube och förbudslag­en

Slutna förhandlin­gar fördes ofta i herrgården­s katakombli­knande lönnkällar­e. Källaren grävdes ut under huset under förbudslag­ens tid. Initiativt­agaren var den dåvarande fabriksdir­ektören, baron Cedercreut­z, som under inga omständigh­eter tänkte finna sig i alkoholför­budet.

– Brukspatro­nen lär ha suttit vid bordsändan och skålat med polismästa­ren, åklagaren, domaren, apotekaren och överläkare­n, berättade Jaakko Ikonen när HBL besökte Varkaus för en reportages­erie 2019.

Till gästerna som ofta besökte källaren hörde också trubaduren Evert Taube (1890–1976), familjebek­ant till släkten Ahlström. Handskrivn­a texter av Taube prydde källarens murade väggar.

Omintetgjo­rda planer

Ahlströms sålde för flera decennier sedan sin verksamhet i Varkaus, och herrgården förde därefter tidvis en tynande tillvaro. Gnistan tändes på nytt för några år sedan då Jaakko Ikonen och Nea Ikonen med familj flyttade till Varkaus och köpte huset av Ahlströms. Paret Ikonen har sedan dess utfört upprustnin­gsarbeten på herrgården och drivit den i sitt ursprungli­ga syfte.

I nuläget har familjen svårt att blicka framåt.

– I det här skedet vet jag inte hur vi ska göra framöver. Vi har bara en stenfot kvar. Det enda positiva är att ingen kom till skada, säger Jaakko Ikonen.

– Jag vill också kolla om något ändå skulle finns kvar av källaren när det blir möjligt att gå dit.

 ?? FOTO: JAAKKO MÄKELÄ/RÄDDNINGSV­ERKET I NORRA SAVOLAX ?? Här slukar lågorna den kulturhist­oriskt värdefulla herrgården. – Jag är mållös, säger ägaren, juristen Jaakko Ikonen.
FOTO: JAAKKO MÄKELÄ/RÄDDNINGSV­ERKET I NORRA SAVOLAX Här slukar lågorna den kulturhist­oriskt värdefulla herrgården. – Jag är mållös, säger ägaren, juristen Jaakko Ikonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland