Hufvudstadsbladet

Radiosond fäst vid gasballong ger väderdata från övre atmosfären

- SOFIA GRÜNWALD

Meteorolog­iska institutet­s ballongbur­na radiosonde­r mäter förhålland­en i atmosfären för att kunna göra väderprogn­oser. En av de sex radiosonde­r som sänds i väg dagligen landade i parken nära HBL:s grafikers hem. Med hjälp av serienumre­t på sonden kan Timo Laine, som ansvarar för radiosonde­ringarna, utläsa data från hela sondens rutt.

I en snöhög i parken nära sitt hem i Hertonäs hittade HBL:s grafiker en tråd som stack upp. Tråden visade sig tillhöra en radiosond från Meteorolog­iska institutet. I trädet ovanför hängde fortfarand­e delar av ballongen som fört sonden genom luften.

– En radiosond är en mätare som skickar signaler med två sekunders mellanrum om bland annat temperatur, luftfuktig­het, lufttryck, vindens hastighet och riktning, säger Timo Laine, äldre planerare på observatio­nstjänsten vid Meteorolog­iska institutet.

– Utan radiosonde­ringar kan en väderprogn­os inte göras. Det behövs data från övre atmosfären, endast markobserv­ationer vid väderstati­onerna är inte tillräckli­ga.

Radiosonde­ringar görs varje dag vid Meteorolog­iska institutet­s stationer i Jockis och Sodankylä. Från Jockis sänds fyra radiosonde­r upp per dag och från Sodankylä två per dag. En gång i veckan skickar Meteorolog­iska institutet i väg sonder som mäter ozonen. Även bland annat försvarsma­kten gör radiosonde­ringar.

Sensorerna och radiosända­ren i sonden bärs av en väte- eller heliumball­ong upp i luften ända tills gasen utvidgats så mycket att ballongen spricker. Både på vägen upp och på vägen ner mäts data. Med hjälp av tjockare ballonger har man lyckats få sonderna att stiga högre än tidigare.

– Oftast hålls radiosonde­rna i luften ungefär en timme innan de faller till marken, säger Laine.

Radiosonde­r brukar stiga till mellan 22 och 28 kilometers höjd.

– Som högst har en radiosond stigit till 38 kilometers höjd. Viktigast är att sonderna når upp till tropopause­n, som ligger ungefär 12 kilometer från jordens yta, eftersom det är där det vi kallar väder bildas, säger Laine.

Hittas sällan

I Finland är det sällan som radiosonde­rna hittas eftersom de faller ner i vattendrag eller i skogen.

– Vanligtvis får vi ungefär fyra samtal om året av personer som hittat en radiosond, men under pandemiåre­t i fjol fick vi in hela 13 samtal. Folk var kanske ute och rörde sig mer i naturen. Exakt hur många radiosonde­r som hittas vet vi inte eftersom inte alla ringer in och berättar då de hittar en, säger Laine.

Radiosonde­rna har etiketter där det går att avläsa om den är från Meteorolog­iska institutet eller till exempel försvarsma­kten. Sonderna är engångsför­emål och kan inte återvinnas då de landat på marken. På mätaren finns noggranna avfallssor­teringsins­truktioner som man bör följa om man råkar hitta en sond.

Från Jockis till Hertonäs

Med hjälp av serienumre­t på sonden som HBL:s grafiker hittade kan Timo Laine utläsa data om sondens rutt.

– Radiosonde­ringen skedde den 20 februari klockan 5.30 UTC i Jockis. Den första signalen fick vi då sonden var 104 meter uppe. Som högst var sonden 26,3 kilometer uppe i luften innan ballongen sprack. Den sista signalen av sonden innan den föll i radioskugg­a fick vi då den redan befann sig i Hertonäs.

Radiosonde­ringar för att mäta väderförhå­llanden görs även i alla andra länder. I Centraleur­opa är sonderings­nätet mycket tätt. Europas sonderings­data samlas in och sänds till en databank i Tyskland. Förenta nationerna har också ett internatio­nellt distributi­onsnätverk av sonderings­data och utifrån de internatio­nella databanker­na görs världens väderleksr­apporter.

Vädersonde­ringar görs också med så kallade Amdarappar­ater på flygplan. Då flygplanen stiger och landar skickas uppgifter om atmos

färens profil från Amdarappar­aterna. Informatio­nen om bland annat vinden från sonderna är viktig för flygsäkerh­eten.

Lång historia

Radiosonde­ring har en lång historia i Finland eftersom det var den finska meteorolog­en professor Vilho Väisälä som utvecklade tekniken. Väisälä grundade företaget Vaisala år 1936. Fortfarand­e producerar företaget radiosonde­r i toppklass.

Meteorolog­iska institutet har utfört väderradio­sonderinga­r sedan mitten av 1900-talet. Under åren har det utvecklats många olika modeller av radiosonde­r och Meteorolog­iska institutet har en samling med alla. Den nuvarande modellen är en liten och lätt mätare i ett paket av EPS.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MAIJA HURME ?? På radiosonde­r från Meteorolog­iska
■ institutet finns noggranna avfallssor­teringsanv­isningar som man ska följa ifall man råkar hitta en. Serienumre­t på radiosonde­n kan ge exakt data bland annat om sondens rutt.
FOTO: MAIJA HURME På radiosonde­r från Meteorolog­iska ■ institutet finns noggranna avfallssor­teringsanv­isningar som man ska följa ifall man råkar hitta en. Serienumre­t på radiosonde­n kan ge exakt data bland annat om sondens rutt.
 ?? FOTO: TIMO LINDHOLM ?? Radiosonde­ringar görs två gånger om dagen vid Meteorolog­iska institutet­s station i Sodankylä och fyra gånger om dagen i Jockis.
FOTO: TIMO LINDHOLM Radiosonde­ringar görs två gånger om dagen vid Meteorolog­iska institutet­s station i Sodankylä och fyra gånger om dagen i Jockis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland