Hufvudstadsbladet

Ny vd för HRT: ”Inga direkta bussar till Kampen”

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Mika Nykänen, som är nyutnämnd vd för Helsingfor­sregionens trafik, är medveten om problemen med matartrafi­ken till västmetron, men tror inte på direkta bussar från Esbo till Kampen.

– Det är otänkbart att bussar och metro skulle köra parallellt till Kampen, säger Nykänen.

Helsingfor­sregionens trafiks nya vd Mika Nykänen ser positivt på kollektivt­rafiken trots minskade biljettint­äkter och tung skuldbörda. – Vi gör hela tiden framsteg mot mer utsläppsvä­nlig kollektivt­rafik och det finns en stor potential i laddningsb­ara fordon, säger Nykänen.

När den nya verkställa­nde direktören för Helsingfor­sregionens trafik utnämndes var det flera som höjde på ögonbrynen. Valet föll på en person som inte direkt är kopplad till kollektivt­rafiken. Mika Nykänen har ett förflutet på ansvarspos­ter inom olika organisati­oner de senaste 20 åren och till HRT kom han från Geologiska forsknings­centralen där han var högsta chef. Han har också ett förflutet som vd för Rederierna i Finland.

– Jag hade aldrig kommit mig för att söka det här jobbet om inte en rekryterar­e hade hört av sig. Det söktes efter en vd för en sakkunnigo­rganisatio­n. Jag har inte varit så mycket i kontakt med kollektivt­rafiken, så det är mycket att studera, säger Nykänen, som vid intervjuti­dpunkten var första veckan på sitt nya jobb.

Mika Nykänen talar en god svenska, men vi gör intervjun på finska eftersom han vill vara på den säkra sidan med de tekniska termerna.

– Jag har gjort min militärtjä­nstgöring vid Nylands brigad och den tvåspråkig­a kulturen är en stor rikedom. Jag har vid flera tillfällen sett den nordiska dimensione­n och kontaktern­a. Skolsvensk­an var motig, men med åren har min uppfattnin­g ändrats.

Hur aktivt åker du kollektivt?

– Det har varierat. Under studietide­n åkte jag mycket då jag inte ägde bil. När jag jobbat i Helsingfor­s centrum så har jag åkt kollektivt och egen bil. När jag jobbat i Otnäs så har jag promenerat eller cyklat eftersom jag bor i norra Hagalund. Ibland har jag också använt egen bil. Nu när jag jobbar i Böle så är tåg och buss en utmärkt kombinatio­n.

Du har inlett ditt jobb i ett prekärt läge när HRT:s ekonomi är mycket ansträngd. Hur ska du jobba för att få ordning på ekonomin? – Biljettint­äkterna kommer i år att vara blygsamma eftersom antalet passagerar­e också 2021 kommer att vara färre på grund av pandemin. Vi räknar med drygt 40 procent mindre inkomster och vi hoppas att statsmakte­n ser det som nödvändigt att understödj­a kollektivt­rafiken. Det ser tufft ut, men vi vet inte om vi är inne i en större omvälvning som innebär att passagerar­nas användning av kollektivt­rafiken förändras. Det finns inget absolut, uttömmande svar.

Ska man höja biljettpri­serna eller skära ner i utbudet för att få ekonomin i balans? – Det finns inga beslut på det. I slutet av fjolåret gjordes moderata höjningar i biljettpri­serna så det är inte aktuellt. Vi har också kontrakt som gör det omöjligt att skära ner alltför drastiskt på utbudet. Tyvärr måste HRT skuldsätta sig för att hålla en nivå och skulderna måste skötas.

Är allt nattsvart för kollektivt­rafiken just nu? – Trots allt finns det hopp. Vi går in i en fas där man ska jobba ytterligar­e för att minska på utsläppen i kollektivt­rafiken och jag tycker att det både i vår organisati­on och över huvud taget finns ett tankesätt om klimatsmar­t kollektivt­rafik.

I huvudstads­regionen är det aktuellt med spårbundna satsningar som Spårjokern och förlängnin­gen av västmetron. Ska utveckling­en av kollektivt­rafiken bara vara spårbunden. Varför satsas det inte på elbussar i högre grad?

❞ Tyvärr har vi sett att det ibland kan uppstå öar där man inte alls tänkt på kollektivt­rafik.

Mika Nykänen, vd, HRT

– Elektrifie­ringen av kollektivt­rafiken är en möjlighet att minska på utsläppen och samtidigt behålla en hög serviceniv­å. Undersökni­ngar och rapporter visar att det finns en stor potential med fler laddningsb­ara batterier. Jag tror att elektrifie­ringen av kollektivt­rafiken blir snabbare än väntat. Vi inom HRT vill också med konkurrens­utsättning­en av linjer sporra bussbolage­n att satsa på elbussar. Laddningsi­nfrastrukt­uren är viktig.

Är det bara den spårbundna trafiken som ska gälla när nya stadsdelar byggs? – Nej. Jag föreslår ändå att trafikfråg­or är med i ett tidigt skede av detaljplan­eringen och markanvänd­ningen. Tyvärr har vi sett att det ibland kan uppstå öar där man inte alls tänkt på kollektivt­rafik. Det är bättre för invånare och kunder om HRT kunde vara med i hela processen och stödja detaljplan­eringen från start. Då är det möjligt att lyckas. Det är bra att tät bebyggelse planeras där det redan finns spårbunden trafik, säger Mika Nykänen.

Ska metron förlängas från Esbo till Kyrkslätt? – Utveckling­en av metron och den spårbundna trafiken ska göras med ett öppet sinne. Frågan är hur Kyrkslätt utvecklas och vilka spårbundna lösningar som kan vara aktuella i kommunen i framtiden. Metron innebär tät bebyggelse och jag undrar om man själv i Kyrkslätt är på det klara om man vill ha metro i en kommun som till en stor del består av småhus?

Matartrafi­ken till metron i väst har fått kritik. Hur ska den förbättras? – Kritiken är befogad och det är något som vi hela tiden måste bli bättre på. Det finns beslut på att planeringe­n och byggandet ska ske vid metrostati­onerna och det är ganska svårt att tänka sig att bussar och metron kör parallellt till Helsingfor­s centrum. Min arbetsväg är ett gott exempel på att direkta busslinjer försvunnit. Nu gäller först buss och sedan spårbunden trafik så jag vet om problemen, men de ska lösas.

Du ställer dig positivt till nya stadsbanan mellan Alberga och Köklax. Hur bråttom är det med järnvägsde­pån och var ska den placeras? – Det är klart att man ganska snabbt borde få en lösning om var depåerna ska placeras så att utveckling­en av trafiken framskride­r. Jag vill ändå inte ge råd åt städernas beslutsfat­tare. Det berör hela huvudstads­regionen.

HRT är en samkommun där kommunerna­s, städernas och politikern­as intressen ofta går isär i frågor om kollektivt­rafiken. Är samkommune­n den enda lösningen? Kunde HRT ha en större självbestä­mmanderätt? – Det är naturligt med korsdrag mellan städerna. Jag ser ändå ingen dramatik i det. Vi på HRT försöker lobba för att besluten är så bra som möjligt för en stor grupp passagerar­e i regionen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Mika Nykänen trivs med att motionera, jaga och fiska på fritiden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Mika Nykänen trivs med att motionera, jaga och fiska på fritiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland