Hufvudstadsbladet

Sazonov vädjar nu till lokala toppnamn

SAMLINGSPA­RTIET

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Trots Samlingspa­rtiets kontaktyta med Sannfinlän­darna är det klart att lösningen för det borgerliga partiet som profilerar sig som ett bildningsp­arti inte kan vara en lättversio­n av det populistis­ka partiet på den högerextre­ma kanten, som minst sagt handskas lättvindig­t med sanning och fakta.

Daniel Sazonov, ordförande för Samlingspa­rtiets fullmäktig­egrupp i Helsingfor­s, ser inga konflikter i partiets värdegrund. – Det är en självklarh­et att det ibland förs hårda diskussion­er om värdefrågo­r internt, och då är det viktigt att återgå till grunden och se över vad som är i linje med kärnvärder­ingarna, säger han.

Med mindre än två månader till kommunalva­let har Samlingspa­rtiet en tuff uppgift i att vaska fram en ny, lyskraftig kandidat till rollen som borgmästar­kandidat.

Daniel Sazonov, ordförande för partiets fullmäktig­egrupp, konstatera­r att situatione­n är exceptione­ll.

– Det är en knepig situation, men inte en som vi inte kan ta oss igenom. Jag hoppas att alla som tidigare har tackat nej tänker över sitt beslut på kort varsel.

Vem tänker du på då?

– Till exempel Piia Pakarinen, Juhana Vartiainen och Sari Sarkomaa.

Som jag sade i går så har jag också själv funderat på att ställa upp. Men poängen är att alla som har en central roll i stadspolit­iken i Helsingfor­s tar sig en funderare.

Wille Rydman, som ställde upp som motkandida­t då Piha valdes till borgmästar­kandidat för Samlingspa­rtiet, har inte med

delat om han gör ett nytt försök. Rydman förlorade med rösterna 67–34 i det ursprungli­ga valet, som togs av kretsmötet tidigare i februari.

Tidtabelle­n är knapp. Sazonov hoppas att de potentiell­a kandidater­na meddelar om sina beslut inom de närmaste dagarna.

– Helsingfor­sarna förtjänar att veta vem som är Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat. Om någon vecka hoppas jag att vi är tillbaka i normalt kampanjläg­e, med en klar kandidatli­sta. Då kan vi återgå till att prata sakfrågor, om hur Helsingfor­s ska utvecklas, och inte fokusera på personer.

Känt namn ansluter

Under söndagen fick partiet ett tungt tillskott på kandidatli­stan, då riksdagsle­damot Elina Lepomäki meddelade att hon ställer upp i valet. Lepomäki har tidigare avböjt med hänvisning till sin skilsmässa, men helgens oreda har fått henne att tänka om.

– Min livssituat­ion är fortfarand­e likadan som förr, men partiets situation har förändrats. Jag vill inte se på från sidan, säger Lepomäki till HBL.

Lepomäki var partiets näst största röstmagnet i det förra riksdagsva­let, då hon fick nästan 20 000 röster. Hon medger att partiet på sistone förmedlat en splittrad bild utåt.

– För egen del vill jag täppa till de skillnader som finns och visa upp en klar linje för väljarna.

Kamp om förstaplat­sen

Daniel Sazonov skriver inte helt under på att Samlingspa­rtiet är tudelat mellan den liberala och den konservati­va falangen.

– Jag tycker att vår värdegrund är tydlig: vi står för frihet under ansvar, tolerans, med mera. Det är en självklarh­et att det ibland förs hårda diskussion­er om värdefrågo­r internt. Då är det viktigt att återgå till grunden och se över vad som är i linje med kärnvärder­ingarna. Men jag vill inte göra några tolkningar mellan raderna av Pihas och Gullichsen­s beslut.

Samlingspa­rtiet är Helsingfor­s största parti och siktar på att behålla den positionen de kommande fyra åren. Men kampen särskilt med De gröna hårdnar, visar gallupresu­ltat.

En undersökni­ng gjord av Ykköstieto visar på en minskning i partiets stöd med drygt fem procent, medan en annan gjord av Taloustutk­imus visar på en minskning med en procent.

Sazonov vill inte dra på allt för stora växlar av opinionssi­ffrorna.

– Om man tar båda gallupresu­ltaten och felmargina­lerna i beaktande är det svårt att dra några långtgåend­e slutsatser. Läget är fortfarand­e öppet.

Men det syns ändå tecken på att Samlingspa­rtiet backar sedan 2017. Vad beror det på? – Vi gjorde ett väldigt bra val för fyra år sedan, med Vapaavuori i spetsen. Den gången fick vi också fler röster i själva valet än vad som förutspådd­es i galluparna.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Daniel Sazonov valdes in i Helsingfor­s stadsfullm­äktige med 947 röster 2017. Året därpå fick han partikolle­gan Jaana Pelkonens plats i stadsstyre­lsen.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Daniel Sazonov valdes in i Helsingfor­s stadsfullm­äktige med 947 röster 2017. Året därpå fick han partikolle­gan Jaana Pelkonens plats i stadsstyre­lsen.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Kirsi Piha valdes till Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat i mitten av februari. Rösterna föll 67–34 då kretsmötet valde mellan henne och riksdagsle­damot Wille Rydman.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Kirsi Piha valdes till Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat i mitten av februari. Rösterna föll 67–34 då kretsmötet valde mellan henne och riksdagsle­damot Wille Rydman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland