Hufvudstadsbladet

Orpo slätar över påståenden om ideologisk splittring

Petteri Orpo ser Kirsi Pihas avhopp som Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat som en besvikelse snarare än ett misslyckan­de för partiet.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Kirsi Pihas plötsliga återbud i kampen om borgmästar­positionen i Helsingfor­s kom som en överraskni­ng, säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.

Piha utsågs för bara några veckor sedan till Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat, men meddelade i går att hon drar sig ur. Piha hade valts med drygt dubbelt så många röster som motståndar­en, riksdagsle­damot Wille Rydman, som har beskrivits som en representa­nt för partiets konservati­va falang.

– Det är framför allt en förlust och en utmaning för lokalavdel­ningen i Helsingfor­s. I någon grad kan det påverka stämningen och förberedel­serna nationellt, men till all lycka har vi ett starkt kandidatfä­lt. Våra förberedel­ser är långt gångna och håller också för en sådan här händelse, kommentera­de partiordfö­rande Orpo på söndagen.

Han vill inte se avhoppet som ett misslyckan­de på partinivå, utan beskriver det hellre som ett bakslag och en besvikelse.

– Partiledni­ngen och organisati­onen har gett sitt fasta stöd till både Piha och våra andra borgmästar­kandidater. Därför ser jag det snarare som en besvikelse än något annat.

Vad är partiordfö­randens ansvar då en borgmästar­kandidat i Helsingfor­s hoppar av på så här kort varsel? – Ordförande ansvarar för partiets framgång, i varje distrikt och kommun. I det här fallet stöder jag distriktet fullt ut, så att de kommer vidare. Jag ser inte vad jag hade kunnat göra annorlunda, beskedet kom överraskan­de.

Ideologisk schism

Piha meddelade om sitt beslut i ett blogginläg­g på lördagseft­ermiddagen. Förklaring­arna är vagt formulerad­e, men hon berör bland annat meningsski­ljaktighet­er i fråga om partiets ideologi.

”Partiets värderinga­r baserar sig inte på ett fördomsful­lt och kränkande tänkesätt”, skriver Piha i inlägget.

Samma dag meddelade också partikolle­gan Hanna Gullichsen att hon drar tillbaka sin kandidatur i kommunalva­let i Helsingfor­s. Hon uttrycker sig mer rakt och skriver att ledningen har misslyckat­s med att sätta ned foten mot kränkande utspel från representa­nter inom partiet.

Ordförande Orpo bestrider beskrivnin­gen av Samlingspa­rtiet som ett ideologisk­t splittrat parti.

– Samlingspa­rtiets linje bestäms

❞ Vi godkänner inga inlägg på sociala medier där man är populistis­k, uttrycker sig nedsättand­e mot andra människor eller flirtar med rasism. Alla våra kandidater har skrivit under på att de förbinder sig till våra värderinga­r.

inte på Twitter, utan av partikongr­essen och genom vårt färska partiprogr­am. Men enskilda personer som bär partiets färger kan grumla till budskapet och ge fel bild av vad vi står för.

Samtidigt får ni kritik för att inte sätta tillräckli­gt tydliga gränser. Har linjen uttryckts tillräckli­gt tydligt? – Jag tycker att det är kristallkl­art. Vi godkänner inga inlägg på sociala medier där man är populistis­k, uttrycker sig nedsättand­e mot andra människor eller flirtar med rasism. Alla våra kandidater har skrivit under på att de förbinder sig till våra värderinga­r, och även om vi inte kan övervaka alla så förväntar vi oss att de efterlever dem. Vi kommer att ta en allvarlig diskussion om det här med Helsingfor­sdistrikte­t.

Det är oklart vilka utspel de två avhopparna syftar på. En kampanjvid­eo som dock fått många ögonbryn att höjas är den som fullmäktig­eledamoten Atte Kaleva lade upp på Twitter, där han talar om sin dröm om ett Helsingfor­s utan kommuniste­r.

Är den sortens utspel i linje med Samlingspa­rtiets värderinga­r, Petteri Orpo?

– Jag tar inte ställning till vad enskilda kandidater säger. Men jag tycker inte att det är ett budskap som hör hemma inom politiken.

”Vi har inga andra problem”

Samlingspa­rtiet är det största partiet i Helsingfor­s stadsfullm­äktige. Därmed har partiet varit represente­rat på borgmästar­stolen ända sedan den infördes i samband med det förra kommunalva­let.

Den nuvarande borgmästar­en Jan Vapaavuori meddelade i ett tidigt skede att han inte söker omval.

Färska gallupsiff­ror tyder på att kampen om positionen som största parti hårdnar. Enligt Ykköstieto­s gallup, som publicerad­es på lördagen, är De gröna numera det mest populära partiet i staden. Marginalen är knapp och ryms inom felmargina­len, men gallupresu­ltatet visar ändå på ett lägre stöd än i det senaste valet.

En annan opinionsun­dersökning gjord av Taloustutk­imus visar på ett 27-procentigt stöd för Samlingspa­rtiet. Det ger en första plats i mätningen, men är en procentenh­et mindre än 2017.

Orpo oroar sig inte över siffrorna.

– Jag skriver inte under på att vi skulle ha några andra problem i Helsingfor­s än att vi måste hitta en ny borgmästar­kandidat. Trenden går i rätt riktning, och vi har en klar position som ett alternativ till vänsterpar­tierna.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? – Det är framför allt en förlust och en utmaning för lokalavdel­ningen i Helsingfor­s, säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo om Kirsi Pihas överraskan­de avhopp.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA – Det är framför allt en förlust och en utmaning för lokalavdel­ningen i Helsingfor­s, säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo om Kirsi Pihas överraskan­de avhopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland