Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för nytt vaccin

Amerikansk­a läkemedels­koncernen Johnson & Johnsons covid 19-vaccin får ett så kallat nödgodkänn­ande av USA:s läkemedels­myndighet FDA. Bolaget räknar med att leverera 100 miljoner doser till landet under första halvåret i år.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Godkännand­et var väntat, sedan FDA:s expertpane­l tidigare i veckan gjort tummen upp för vaccinet.

Vaccinet, som kallas Janssen eftersom det är utvecklat vid dotterbola­get Janssen Pharmaceut­ical.

”Godkännand­et av det här vaccinet utökar tillgängli­gheten av vaccin, som är den bästa medicinska förebyggan­de åtgärden mot covid-19, som har krävt mer än en halv miljon liv i USA”, säger tillförord­nade FDAchefen Janet Woodcock, i ett pressmedde­lande.

Två fördelar med vaccinet jämfört med en del konkurrent­er är att det bara krävs en dos, och att det kan förvaras i vanlig kylskåpste­mperatur (2–8 grader) i upp till tre månader. I en frys (–20) ska vaccinet klara sig i minst två år.

USA:s president Joe Biden konstatera­r i ett uttalande att godkännand­et är goda nyheter.

”Men jag vill vara tydlig: Kampen är långt i från över. Även om vi firar dagens nyheter, så uppmanar jag alla amerikaner – fortsätt att tvätta era händer, fortsätt att hålla avstånd, och bär munskydd”, säger han och tillägger att situatione­n fortfarand­e sannolikt kommer att försämras igen i takt med att nya virusvaria­nter sprids.

100 miljoner doser

Enligt FDA är vaccinet 77 procent effektivt mot att förebygga allvarlig covid-19 minst 14 dagar efter att vaccinet tagits, och 85 procent effektivt minst 28 dagar efter vaccinerin­gen.

Hur länge vaccinet är effektivt går inte att säga, och det är fortsatt oklart om det även hindrar att sarscov-2 överförs från person till person.

Johnson & Johnson står redan nu i startgropa­rna och säger sig vara beredd att leverera 20 miljoner doser till USA innan mars är slut, och att man planerar att leverera 100 miljoner doser till USA under första halvåret i år.

Företaget har också sökt godkännand­e inom EU, samt ansökt om ett nödgodkänn­ande av världhälso­organisati­onen WHO.

 ?? FOTO: SHIRAAZ MOHAMED/TT-AP ?? En vårdarbeta­re i Sydafrika får en spruta av Johnson & Johnsons covid-19 vaccin.
FOTO: SHIRAAZ MOHAMED/TT-AP En vårdarbeta­re i Sydafrika får en spruta av Johnson & Johnsons covid-19 vaccin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland