Hufvudstadsbladet

Vaccin mjukt maktmedel för Moskva

De har något som i princip hela världen vill ha och som kan rädda tusentals liv. Rysslands vaccin mot covid-19 har blivit ett mjukt maktmedel och diplomatis­k hårdvaluta – som har fått kritiker att måla upp orosmoln.

- SOFIA ERIKSSON/TT

2,5 miljoner människor har bekräftats döda. Ekonomier har kollapsat. Gränser stängts. Covid-19 har förändrat världen som vi känner den och många sätter nu sitt hopp till distributi­onen av små glasflasko­r med ett mycket åtråvärt innehåll.

Men vaccinet når inte ut till världen på lika villkor.

Det har fått Frankrikes president Emmanuel Macron att uppmana Europa och USA att avsätta upp till 5 procent av sina nuvarande doser för utveckling­sländer i bland annat Afrika. Om inte väst rycker in kommer Kina och Ryssland att fylla gapet, varnar han.

– Då kommer de länderna att vända sig till Kina och Ryssland för vaccin och västs makt kommer inte längre att vara en realitet, sade Macron efter G7-mötet i förra veckan.

Coronakris­en har gjort att länder som Ryssland och Kina har kunnat flytta fram sina positioner globalt genom att erbjuda vaccin till länder som inte prioritera­s av väst, bland annat i Afrika och Latinameri­ka.

– I pandemin har det uppstått utrymme för vaccindipl­omati. Och det är klart att de länder som kan nå ut kommer att kunna stärka sitt anseende, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienpr­ogrammet vid Utrikespol­itiska institutet.

– Det kan finnas en uppfattnin­g om att det kommer att ske på västs bekostnad. Men i grund och botten är det ju något positivt att vaccin överhuvudt­aget kan nå ut så brett.

Först i världen

När Ryssland i augusti blev första land att lansera ett vaccin mot covid-19 var många skeptiska. Men när en av världens mest prestigefu­lla medicinska tidskrifte­r The Lancet i början av februari publicerad­e en studie i vilken vaccinet uppvisat 91,6 procents effektivit­et innebar det en eftertrakt­ad kvalitetss­tämpel från vetenskaps­världen. Dessutom är Sputnik V relativt billigt i sammanhang­et och kräver inte samma nedkylning som andra vaccin.

Resultatet utlöste en våg av optimism i EU – där vissa ledare har lyft fram att Sputnik V kan fylla gapet som uppstått när vaccintill­verkare i väst lovat för mycket om sina leveranser. EU:s utrikesche­f Josep Borrell finns bland dem som har gratulerat Moskva och hittills har ett 30tal länder i världen godkänt vaccinet, däribland EU-staten Ungern.

Kritiker har dock varnat för att Sputnik V kan komma att användas som ett påtrycknin­gsmedel som Kreml kan utnyttja för att manipulera västerländ­ska demokratie­r, underblåsa splittring­ar och framställa Ryssland som en frälsare.

Men Kragh tror att utrymmet att använda vaccinet som hävstång i andra frågor är begränsat.

– I Ukraina, där Ryssland befinner sig i militär konflikt, har regeringen till exempel helt enkelt sagt nej till det ryska vaccinet, säger han.

– Skulle Ryssland komma med ogina krav finns det andra tillverkar­e. Konkurrens­en på marknaden gör att inget land egentligen kan använda vaccin för att skaffa sig fördelar genom påtrycknin­gar.

Mjuk makt

Den ryska utrikespol­itiken har länge präglats av militära muskler, olja och gas. Men vaccinet har introducer­at ett mjukt maktmedel och rysk tv rapportera­r flitigt om hur Sputnik V skickas ut till allt fler länder i världen. Frågan är om vaccindipl­omatin kan förändra bilden av Ryssland efter år av internatio­nella fördömande­n av valpåverka­n och angrepp på politiska motståndar­e?

– Så länge vaccinet fungerar kommer det att vara positivt för Rysslands anseende, säger Kragh.

 ?? FOTO: MATIAS
DELACROIX/TT-AP-ARKIV ?? En vårdarbeta­re håller upp den ryska flaggan medan Sputnik V lastas av ett flygplan i Venezuela – som är ett av de länder som tar emot Rysslands vaccin.
FOTO: MATIAS DELACROIX/TT-AP-ARKIV En vårdarbeta­re håller upp den ryska flaggan medan Sputnik V lastas av ett flygplan i Venezuela – som är ett av de länder som tar emot Rysslands vaccin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland