Hufvudstadsbladet

Ett starkt Europa behöver ett enat Norden

-

NORDEN Norden ska också i fortsättni­ngen stå stark i en global konkurrens som kommer öka i tempo efter pandemins svåra prövningar. Här krävs en stark förmåga i våra länder att möta utmaningar gemensamt. Under det senaste året har vi sett hur människor och företag drabbats av gränshinde­r och resebegrän­sningar som uppstått i pandemins spår. Under åren framför oss måste det nordiska samarbetet prioritera­s högt. Arbetspend­ling och gränshande­l ska vara en naturlig del av människors vardag i våra länder. Därför måste vi få pandemin under kontroll och vaccin till befolkning­en.

Det nordiska samarbetet är inte bara viktigt för våra länder. Inom många områden utgör vår region och vårt samarbete en förebild för övriga Europa och världen. För att Norden ska stå stark i framtiden vill vi lyfta tre byggstenar för ett vitalisera­t nordiskt samarbete.

Nordiskt samarbete för jobbskapan­de och tillväxt. När den globala konkurrens­en ökar ställs stora krav på vår anpassning­sförmåga och ett nordiskt samarbete med tydlig inriktning mot innovation och konkurrens­kraft. En välfungera­nde nordisk infrastruk­tur som baserar sig på fri rörlighet har stor betydelse för vår tillväxt, inte minst i gränsregio­nerna.

En hög grad av ekonomisk frihet och reformer för konkurrens­kraft är en kurs som måste fortsätta följas även efter pandemin. Det är också helt avgörande att vi fortsätter vara en attraktiv miljö för investerin­gar i ny teknologi. Tilliten, de goda offentliga finanserna och näringsliv­ets konkurrens­kraft är vårt gemensamma mål.

En viktig gemensam uppgift är också att värna EU:s inre marknad och dess konkurrens­kraft, utveckling och öppenhet. De nordiska EUmedlemma­rna måste utgöra en tydlig röst i frågor om finanspoli­tikens utformning och frihandeln.

Nordiskt ledarskap i den gröna omställnin­gen. För att Nordens roll som föregångar­e ska behållas krävs det att vi även i framtiden förmår producera ren el, när våra ekonomier och samhällen elektrifie­ras i snabb takt. Nordiskt samarbete kring forskning såväl som infrastruk­tur kan stärka denna trend.

Klimatpoli­tiken utgör också ett område där Norden kan driva på övriga Europa, exempelvis i frågor om koldioxidl­agring. De nordiska medlemssta­terna ska också vara pådrivande för skärpta krav i utsläppsha­ndeln i EU så att klimatmåle­t nås effektivt, samt att klimatnytt­an maximeras i återhämtni­ngsfonden. Taxonomin måste utformas så att fossilfri energiprod­uktion och skogsbruk klassas som hållbara investerin­gar.

Ett Norden som levererar trygghet. Krisbereds­kap och lagerhålln­ing måste samordnas bättre vid nästa kris och utgör ett viktigt område för ett fördjupat nordiskt samarbete. Ett välfungera­nde samarbete behöver också prägla relationer­na mellan de olika myndighete­rna i våra länder.

På samma sätt utgör det nordiska försvarssa­marbetet en viktig plattform för långsiktig trygghet i våra länder. Det nordiska och inte minst det nordisk-baltiska samarbetet är av stor betydelse i en tid av nya säkerhetsp­olitiska utmaningar i Arktis såväl som i Östersjön. Natos roll och närvaro i vår del av Europa utgör den viktigaste tröskeln för värnandet av fred, stabilitet och välstånd i våra länder. Samarbetet i hybrid- och cyberfrågo­r behöver fördjupas.

Nordens förmåga att vara med och sätta internatio­nella normer och standarder utifrån våra värderinga­r och intressen bör inte bortses och bör främjas genom ett ökat gemensamt nordiskt agerande i utrikesrel­ationerna, Vi har ett gemensamt ansvar att stärka den regelbaser­ade världsordn­ingen, demokratin och mänskliga rättighete­r.

Ett starkare samarbete mellan våra länder under åren som kommer är avgörande för vår gemensamma framgång. De hinder som uppstått mellan våra länder måste rivas och samhörighe­ten stärkas. Våra intressen och värderinga­r måste värnas. Som ledare för de moderata partierna i Norden tar vi dessa uppgifter på stort allvar.

PETTERI ORPO partiledar­e, Samlingspa­rtiet

ERNA SOLBERG statsminis­ter, partiledar­e, Høyre Norge

ULF KRISTERSSO­N partiledar­e, Moderatern­a Sverige

SØREN PAPE POULSEN partiledar­e, Konservati­ve Danmark

BJARNI BENEDIKTSS­ON partiledar­e, Självständ­ighetspart­iet, Island

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland