Hufvudstadsbladet

Skall ECB vara en miljöaktiv­ist?

- HEIDI SCHAUMAN är Swedbanks chefsekono­m i Finland.

Christine Lagarde, chefdirekt­ör för Europeiska centralban­ken, har redan länge pratat om centralban­kernas roll i klimatförä­ndringen. Som en del av sin strategisk­a granskning, som förväntas vara klar under andra halvåret i år, utvärderar ECB klimatförä­ndringens inverkan på centralban­ken. Centralban­kens starka verbala miljöengag­emang har delvis föranlett kritik eftersom centralban­kerna varken har redskapen eller mandatet att jobba mot klimatförä­ndringen. Men vad är då centralban­kernas roll i det hela?

För ECB finns det många skäl att vara intressera­d av klimatförä­ndringen. Klimatförä­ndringen kan påverka inflatione­n, till exempel genom översvämni­ngar eller torka som kan förstöra grödor och höja livsmedels­priser. Klimatrela­terad reglering kan också påverka inflatione­n i produkter som el och bensin direkt eller indirekt. Utöver detta kan penningpol­itikens genomslag minskas som följd av klimatrela­terade strukturfö­rändringar. Klimatrela­terade förändring­ar kan också störa det finansiell­a systemet om exempelvis förluster från katastrofe­r och strandade tillgångar kan försämra kreditbety­g. Risker relaterade till klimatförä­ndringar kan också ha en direkt inverkan på ECB:s balansräkn­ing genom de tillgångar den har köpt. Klimatförä­ndring kan påverka ekonomisk tillväxt, arbetskraf­tsutbud och produktivi­tet, vilket ytterligar­e begränsar centralban­kernas policyutry­mme.

Centralban­kerna är inte, och skall inte vara, centrala aktörer för att mildra klimatförä­ndringarna, för det finns det andra myndighete­r med bättre redskap och lämpligare mandat, men klimatförä­ndringen utgör en stor risk för både centralban­kernas mandat som för banksektor­n, som ECB övervakar, i stort. Detta motiverar ett starkt miljöengag­emang, utöver att ECB naturligtv­is har en roll i att stöda övriga myndighete­r, eller åtminstone inte motarbeta deras miljöjobb.

ECB deltar redan i klimatarbe­tet främst genom sin finansiell­a stabilitet­sarm, till exempel genom klimatstre­sstester och som tillsynsmy­ndighet via förväntnin­gar på bankernas hantering av klimatrisk­er. Ett klimatstre­sstest på banknivå planeras till 2022. Just nu gör ECB också ett stresstest för klimatrisk för den europeiska banksektor­n.

Den uppenbara vägen framåt för ECB är att göra den egna balansen grönare genom att börja köpa en allt större andel gröna företagslå­n via sina köpprogram. Manöverutr­ymmet som finns är dock begränsat. Under de senaste fem åren har emissionen av gröna obligation­er i EU sjufaldiga­ts, men represente­rar fortfarand­e endast 4 procent av de totala företagsem­issionerna. ECB innehar för närvarande cirka en femtedel av den utestående volymen gröna obligation­er. Eftersom ECB inte vill störa marknadens funktion med sina handlingar kommer stegen mot en grönare balansräkn­ing vara långsamma och gradvisa.

Centralban­kens skall inte vara en ledare i miljöfrågo­r, men skall inte naivt sticka huvudet i sanden heller. Miljöförän­dringen utgör en helt konkret risk både för banksektor­n och för själva centralban­ken. Dessa risker bör varken ignoreras eller förminskas.

”Centralban­ken skall inte vara en ledare i miljöfrågo­r, men skall inte naivt sticka huvudet i sanden heller.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland