Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s stad tar svenskan på allvar

-

SVENSKA En barnskötar­e vid Helsingfor­s stad skriver att ”Helsingfor­s struntar i svenskan” (HBL Debatt 14.2). Enligt skribenten finns det inte tillräckli­gt med personaltj­änster på svenska inom Företagshä­lsan Helsingfor­s, Ekonomiför­valtningst­jänsten och bemannings­företaget Seure, vars tjänster Helsingfor­s stad köper.

Helsingfor­s är en tvåspråkig stad som producerar tjänster på svenska och finska. En förutsättn­ing för detta är stadens mer än 2 000 anställda som talar svenska som modersmål och givetvis alla de som inte har svenska som modersmål men som ändå kan ge service på svenska.

Även om stadens interna arbetssprå­k enligt stadens förvaltnin­gsstadga är finska uppmuntrar vi våra anställda att förbättra sina språkkunsk­aper. Inom den svenska servicehel­heten vid stadens fostrans- och utbildning­ssektor är arbetssprå­ket däremot svenska. Till den svenska servicehel­heten hör bland annat småbarnspe­dagogiken och stadens grundskolo­r. Barnskötar­e vid stadens svensksprå­kiga daghem arbetar alltså för den svenska servicehel­heten.

På stadens daghem arbetar också personal från bemannings­företaget Seure Henkilöstö­palvelut. Seures beställnin­gssystem fungerar på finska, men Seure erbjuder sina kunder kundservic­e på svenska och finska. För Seures arbetstaga­re erbjuder bolaget också handlednin­g och stöd på svenska.

Skribenten lyfter fram att svensksprå­kiga blanketter saknas för stadens anställda. Alla interna blanketter finns inte på svenska, men blanketter och informatio­n som saknas översätts till svenska efterhand. Stadens mål är att bättre betjäna sina svensksprå­kiga anställda och på lång sikt ska även stadens HRsystem betjäna på svenska.

Staden är medveten om att det är av största vikt att få vård på sitt modersmål. Företagshä­lsan Helsingfor­s arbetar därför kontinuerl­igt för att garantera svensksprå­kig service. Företagshä­lsan har kunnig svensktala­nde personal, men tjänster med stor efterfråga­n, som exempelvis hälschatte­n, behöver kontinuerl­igt förbättras.

Stadens svensksprå­kiga anställda är en viktig tillgång och vi arbetar kontinuerl­igt för att de ska trivas. Vi vill att staden ska vara en attraktiv arbetsgiva­re då vi rekryterar personal som kan svenska. Därför har staden exempelvis nyligen uppdaterat sina instruktio­ner för språktillä­gg för anställda.

NICLAS GRÖNHOLM direktör, svenska servicehel­heten

LENA MEYER kvalitets- och serviceche­f Företagshä­lsan Helsingfor­s

HEIDI METSÄHOVI, senior HR-partner svenska servicehel­heten

MAIJA HUSSO serviceche­f, Ekonomiför­valtningst­jänsten Helsingfor­s stad ILARI VIIPPOLA direktör, marknadsfö­ring och kommunikat­ion, Seure

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland