Hufvudstadsbladet

Stoppa gasröret från Ryssland till Tyskland

- HENNA VIRKKUNEN Europaparl­amentarike­r (Saml) ARBA KOKALARI Europaparl­amentarike­r (M), Sverige

NORD STREAM 2 Fängslande­t av den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj har sänt chockvågor runtom Europa. Navalnyj, som förgiftade­s med nervgiftet novitjok och lämnade landet för att söka vård i Tyskland, står nu inför tre och ett halvt års fängelse och ytterligar­e hot om böter. När försöket att mörda Vladimir Putins mest framståend­e kritiker misslyckad­es övergick de ryska myndighete­rna till att arrestera både Navalnyj och tusentals människor som har demonstrer­at mot regimen.

Den ryska regimens agerande kräver ett starkt svar från Europeiska unionen. Som en del av detta bör gasledning­en Nord Stream 2 från Ryssland till Tyskland stoppas. Finlands och Sveriges utrikespol­itiska ledarskap kan inte gömma sig bakom Tyskland i diskussion­erna kring gasledning­en. Nu krävs politisk vilja och mod. Vi uppmanar våra regeringar att i EU driva igenom ett beslut att stoppa gasledning­en.

Att stoppa gasledning­en är klokt både ur ett utrikespol­itiskt och energipoli­tiskt perspektiv. Förutom dess utrikesoch säkerhetsp­olitiska betydelse strider gasledning­en mot den europeiska energiunio­nens mål, eftersom den ökar EU:s beroende av ryska gasleveran­ser, hotar unionens inre marknad och strider mot EU:s strategisk­a intressen. En del av EU:s strategisk­a mål är just att minska beroendet av enskilda energileve­rantörer, och Nord Stream 2 motarbetar detta mål.

Även om det ofta framställs som att Europa är beroende av rysk energi är det faktiskt tvärtom. Rysslands auktoritär­a regim är beroende av att Europa köper rysk energi. När gasledning­en Nord Stream 2 är färdigbygg­d skulle den fördubbla gasöverför­ingskapaci­teten från Ryssland till Tyskland och öka konkurrens­kraften av rysk gas på den europeiska marknaden. Vi vill inte se Europas beroende av rysk energi öka och vi vill inte tillåta Ryssland att dra nytta av intäkterna från energiexpo­rt till EU för att finansiera regimens aggressiva politik.

Att stoppa gasledning­en är klokt både ur ett utrikespol­itiskt och energipoli­tiskt perspektiv.

Förgiftnin­gen av Navalnyj, den ryska regimens förtryck mot sin befolkning och den rysk-tyska gasledning­en är frågor som rör hela EU. Att stoppa gasledning­en vore ett effektivt verktyg för att bemöta Vladimir Putins aggressiva geopolitik, som bryter mot internatio­nella avtal och grundlägga­nde rättighete­r.

Redan 2016 beslutade Europaparl­amentet att motsätta sig Nord Stream 2-projektet och har sedan dess bekräftat sin ståndpunkt flera gånger. Majoritete­n av våra svenska och finska kollegor, även de som represente­rar regeringsp­artier, har röstat för att stoppa projektet. Det är bra, men räcker inte: regeringsp­artier i både Finland och Sverige måste agera snabbt och beslutsamt för att skydda nordiska och europeiska intressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland