Hufvudstadsbladet

Sverige går till val nästa år – nu flyger de politiska pajerna

Söndagen den 11 september 2022 väljer svenskarna vem som ska sitta i riksdagen under nästa mandatperi­od. Valkampen har ändå börjat och tonfallet hårdnar hela tiden.

-

Sverige har av tradition inte haft blockövers­kridande regeringar på samma sätt som i Finland. Efter valet 2018 pågick dragkampen om vem som ska bilda regering i 129 dagar innan Socialdemo­kraterna och Stefan Löfven fick uppdraget med hjälp av det så kallade Januariavt­alet. Den här fyrpartiup­pgörelsen mellan sossar, Miljöparti­et, Liberaler och Centern innehöll 73 punkter med elva tyngdpunks­områden, allting från ekonomi via miljö och klimat till skola, sjukvård och migration.

För Moderatern­a blev uppgörelse­n en grusfylld sko som har skavt i snart tre år och det har märkts i ständigt ökande utspel mot regeringsp­olitiken. Det må sedan gälla pandemihan­teringen – där är alla partier lite försiktiga eftersom man var enig om åtgärderna under våren – eller migrations­politiken i framtiden eller den Natooption som Finland har haft sedan mitten av 90-talet men Sverige har skytt som pesten. För att inte tala om de kriminella gäng som ofta i den konservati­va retoriken kopplas ihop med migratione­n.

Moderatern­a har haft en stigande trend under en längre tid men den har präglats av ett slags kannibalis­m där partiet äter av de andra partierna i det konservati­va blocket, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna. Samtidigt har Moderatern­a hela tiden gjort utspel som gör att de närmar sig Sverigedem­okraterna. Senast för en dryg månad sedan i Sveriges Television­s intervjupr­ogram 30 minuter där programled­aren Anders Holmberg djupinterv­juar svenska makthavare. I programmet sa moderatled­aren Ulf Kristersso­n bland annat att SD:s retorik har ändrats under de senaste åren, att den har breddat sig politiskt och blivit seriösare i det parlamenta­riska arbetet.

”Försvarsmi­nistern och dalmasen Peter Hultqvist gick ut i Dalademokr­aten ’Hur mycket man än sminkar en gris så är det en gris’.”

RICHARD NORDGREN

– I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpo­litiken, invandring­spolitiken och en del av energipoli­tiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstrukti­va.

Han konstatera­de också att partierna inte kommer att bilda en gemensam regering utan vid en valseger kommer regeringen att bildas med KD.

I januari 2018 sa Kristersso­n: ”Mina värderinga­r är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD.”

Från socialdemo­kratiskt håll är man minst lika aggressiv och det är i det här skedet ett och ett halvt år innan valet Moderatern­as samverkan med SD som man varnar för. På ministerni­vå.

Försvarsmi­nistern och dalmasen Peter Hultqvist gick ut i Dalademokr­aten ”Hur mycket man än sminkar en gris så är det en gris”. Hultqvist varnar för att tro att moderater och kristdemok­rater ska kunna tämja ”högerextre­mister som kallar sig konservati­va”. Hans krönika anmäldes till riksdagens justitieom­budsman.

Justitiemi­nister Morgan Johansson attackerad­e Kristersso­n i en tidningsin­tervju och anklagade honom för att ljuga för väljarna om just samarbetet med SD. ”I så gott som alla intervjuer han gav före valet 2018 sa han att han inte skulle samverka, samråda eller samregera med Sverigedem­okraterna. Jag tror att det löftet påverkade människors val, men han bröt mot löftet redan på valnatten”.

Statsminis­ter Stefan Löfven tog också fasta på SVT-intervjun som han kommentera­de för några dagar sedan. ”Det är uppenbart att en högerkonse­rvativ regering är helt beroende av Sverigedem­okraternas stöd. Sverigedem­okraterna kommer inte att bli passiv röstboskap åt Ulf Kristersso­n”.

Men de andra partierna då? De minsta, Miljöparti­et och Liberalern­a, ligger under valspärren på fyra procent. Speciellt Liberalern­a har djupdykt och ligger i den senaste partimätni­ngen på krissiffra­n 2,8. Pressen att göra något är stor, men det finns knappast några kortsiktig­a lösningar. Partiet måste hitta en fråga som särskiljer dem från andra och kan locka tillbaka väljare främst från Moderatern­a.

Miljöparti­et hovrar också strax under spärren. För Kristdemok­raterna och partiordfö­rande Ebba Busch har den senaste tiden varit svår. Partiets politik har överskugga­ts av en följetong om ett husköp som är en bidragande orsak till att KD under ett år har tappat en tredjedel av väljarna.

De övriga håller ställninga­rna och deltar ganska lite i den pajkastnin­g som de tre stora partierna sysslar med.

En sak är klar att valkampen fram till september 2022 kommer att bli lång och tydligen smutsig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland