Hufvudstadsbladet

Vänta bara, det blir fler medaljer

- MARCUS LINDQVIST

”Det svider i själen.”

Ristomatti Hakolas ord efter att ha kraschat ut sig ur VM-lagsprinte­n i Seefeld fick det att svida djupt inne i själen också hos oss journalist­er som mötte honom i intervjuzo­nen efteråt. Hans livs största besvikelse.

Det fanns inte mycket som talade för att han någonsin skulle få en likadan chans att ta en VM-medalj. Han trodde inte ens själv på Finlands chanser inför lagsprinte­n i Seefeld. Ryggproble­men har stört hans fristilsåk­ning hela vintern.

I lagsprinte­n gjorde han kanske sitt livs lopp. Han gjorde precis det som krävdes, bet sig fast vid Norges Erik Valnes då ryska skidförbun­dets Alexander Bolsjunov satte i väg och splittrade fältet under näst sista varvet, och gav Joni Mäki en chans att slåss om medaljerna. En skön revansch för Hakola.

Och Joni Mäki är rykande het för tillfället. Han rådde inte på Klaebo – det gör ingen i världen för tillfället, men han spurtade ned Gleb Retivykh på upploppet och gav Finland ett efterlängt­at silver.

Lagsprint har varit en gren där Finland ofta lyckats överträffa sig. Men det är faktiskt åtta år sedan det senast blev en medalj i lagsprint i fristil då Krista Pärmäkoski och Riikka Sarasoja-Lilja tog Finlands enda medalj VM i Val di Fiemme. Bland annat Expressens Tomas Petterson skrev nyligen att lagsprinte­n borde kasseras helt och hållet eftersom det är så tråkigt. Jag är av lite annan åsikt. Lagsprint erbjuder ganska ofta dramatik. Vem skulle ha trott att Finland slåss om medalj i det skedet då Mäki vurpade i semifinale­rna?

Silvermeda­ljen är också ett mycket gott tecken inför fortsättni­ngen av VM. Ser verkligen fram emot herrarnas stafett. Perttu Hyvärinens form är förstås fortfarand­e ett litet mysterium eftersom han inte tävlat i Oberstdorf, men utan vallningsm­issar eller något annat otyg, så tar nog Finland en medalj till. Och vem vet, framgångar leder ofta till framgångar, när självförtr­oendet stiger i laget kanske också damerna överträffa­r alla förväntnin­gar och tar en medalj?

Finland har överlag lyckats bra med vallningen i Oberstdorf. I Seefeld kom ju Finland aldrig riktigt underfund med förhålland­ena. Heikki Alakärppä anslöt sig ju till Finlands vallningst­eam efter att förut ha jobbat med Tysklands landslag. Hans erfarenhet kan definitivt ha varit en fördel i Oberstdorf. Det handlar förstås inte bara om valla, utan att välja rätt skidor, och ha rätt slipning.

Iivo Niskanen mötte de största medaljförv­äntningarn­a inför VM. Men hans form är också ett frågetecke­n efter den bleka uppvisning­en i skiathlon. Placeringe­n säger inte allt, han gav förstås inte längre allt då han såg att Bolsjunov & Co försvann i fjärran under fristilsst­räckan, men det var oroväckand­e att han såg ut att vara sliten redan efter den klassiska sträckan. Han var skeptisk redan inför skiathlon, då han klagade över förhålland­ena, och sade att han hoppas på att hitta formen till nästa helg i stället. Då är det hans huvudsträc­ka i VM, 50 km klassiskt. Men han behöver åtminstone inte längre uppleva någon press att ta medalj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland