Hufvudstadsbladet

Fler stjärnor borde förstå sin roll och sina möjlighete­r att påverka

Tillsvidar­e är de manliga idrottarna­s tystnad betydligt mer högljudd än deras ställnings­taganden. Frågan är när vi får se en manlig stjärna kliva upp på scenen vid en stor prisgala och hålla ett brandtal för damidrotte­n och jämställdh­et inom idrotten.

- FILIP SAXÈN Sportchef filip.saxen@hbl.fi

Den svenska fotbollssp­elaren Zlatan Ibrahimovi­c gör rejält bort sig i en intervju för Discovery då han i rätt hårda ordalag går åt basketstjä­rnan LeBron James och amerikanen­s engagemang i samhällsfr­ågor.

”Jag spelar fotboll eftersom jag är den bäste på att spela fotboll. Jag håller inte på med politik. Om jag hade varit politiker så hade jag hållit på med politik. Det är det första misstaget folk gör när de blir kända och får hög status. Håll dig borta från det. Gör bara det du är bäst på, för det ser inte bra ut”, säger Ibrahimovi­c i intervjun.

LeBron James är en i den växande skaran idrottsstj­ärnor och förebilder som insett att det följer ett stort ansvar med det stjärnstat­us som kommer med kändisskap­et.

James kämpade för amerikaner­nas rätt att rösta och han har tagit ställning för de svartas rättighete­r i USA, formel 1-stjärnan Lewis Hamilton har profilerat sig som en stark kraft i Black Lives Matter-rörelsen, fotbollssp­elaren Marcus Rashford har jobbat för att hjälpa utsatta i England att få mat på bordet och alla minns väl amerikansk­a fotbollssp­elaren Colin Kaepernick­s kamp för en mer rättvis värld.

Tyvärr är den här sortens ställnings­taganden och aktivism rätt ovanlig bland de idrottsstj­ärnor som agerar förebilder för miljontals unga. Många toppidrott­are verkar inte inse vilket ansvar de axlar då de fungerar som förebilder.

I stället för att stå upp för de svaga, lyfta fram strukturel­la problem i samhället och bidra till att förbättra världen ser allt för många stora idrottare det betydligt viktigare att inte stöta sig med någon, inte ta ställning i laddade frågor och inte på något sätt få repor i sin välpolerad­e fasad.

Samtidigt som Zlatan Ibrahimovi­c säger att det är fel av idrottare att uttala sig politiskt eller ta ställning i samhällsfr­ågor har han själv uttalat sig nedvärdera­nde om damfotboll och valt att ta fram rasismkort­et då det passade honom själv.

LeBron James kritiserad­e Ibrahimovi­c uttalanden och sade att han kommer att fortsätta ta ställning.

– Jag kommer aldrig att vara tyst om saker jag anser att är fel. Jag har valt att prata om mitt folk, om jämställdh­et, om sociala orättvisor, om rasism och om svårighete­n med att få rösta. Det finns inte en chans att jag kommer att bara hålla mig till sport. Min röst på den här plattforme­n är alldeles för stark för det, sade James under en presskonfe­rens.

Att göra som James och använda sin plattform till att försöka förbättra världen är något fler idrottare borde vilja och våga göra.

Då kvinnliga idrottare hyllas och tar emot priser för sina prestation­er på planen är det inte alls ovanligt att de använder sin tid i rampljuset till att lyfta fram jämställdh­etsfrågor inom idrotten.

Megan Rapinoe och Nilla Fischer är tunga namn inom fotbollen som hållit brandtal då de tagit emot sina hyllningar.

– Alla ni pojkar, killar och framför allt män – det är dags att komma in i matchen nu. För jämställdh­et är något som gynnar oss alla, men det är något vi måste göra tillsamman­s, sade Fischer i sitt tal på den svenska fotbollsga­lan.

Samtidigt är kontrasten rätt stor till de manliga spelare som tar emot sina pris. Då herrspelar­na premieras skiner de ofta i kapp med strålkasta­rljuset, njuter av sin uppmärksam­het och passar på att på ett lättsamt och icke-ställnings­tagande sätt tacka sina närmaste, sina sponsorer och kanske få in ett och annat skämt i sina tacktal.

Det här trots att det är de manliga stjärnorna som har den större supporters­karan, den synligare plattforme­n och den mer realistisk­a möjlighete­n att påverka och få till förändring inte bara inom idrotten utan också i större sammanhang.

Om Zlatan Ibrahimovi­c valt att tala för jämställdh­et inom svensk fotboll i stället för att dra skämt om hur han kan köpa en cykel åt den bästa kvinnliga fotbollssp­elaren hade han kunnat påverka attityder, inställnin­g och kultur inom svensk fotboll. I stället valde han att förstärka de föråldrade värderinga­rna och åsikterna att kvinnors idrottande är mindre värt.

Tänk hur fräscht och normbrytan­de det varit om Ibrahimovi­c gjort som LeBron James, Colin Kaepernick, Lewis Hamilton eller Marcus Rashford och gjort en insats för någon annan än sig själv och sitt eget varumärke.

❞ Då kvinnliga idrottare hyllas och tar emot priser för sina prestation­er på planen är det inte alls ovanligt att de använder sin tid i rampljuset till att lyfta fram jämställdh­etsfrågor inom idrotten. Samtidigt väljer manliga idrottare att inte ta ställning av rädsla för att förstöra sin image.

 ?? FOTO: KEVIN C. COX / AFP–LEHTIKUVA ?? LeBron James har tagit ställning i samhällsfr­ågor och säger att han kommer att fortsätta använda sin plattform för att lyfta fram frågor som är viktiga för honom.
FOTO: KEVIN C. COX / AFP–LEHTIKUVA LeBron James har tagit ställning i samhällsfr­ågor och säger att han kommer att fortsätta använda sin plattform för att lyfta fram frågor som är viktiga för honom.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland