Hufvudstadsbladet

Var finns Finlands hiphophuvu­dstad?

Hur låter det då man rappar på Lapplandsd­ialekt? Var syns våldet i vardagen? En ny dokumentär­serie om hiphop belyser olika hiphoporte­rs särart men bjuder samtidigt på en rejäl dos historia.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

DOKUMENTÄR­SERIE

Varifrån kommer du?

HHHHI 8 avsnitt på Yle Arenan (5 delar erbjöds för förhandsti­tt). Yle TV2 tisdagar från 2.3 kl. 21.30, repris torsdagar kl. 22.45 och söndagar kl. 22.50. Programled­are: Juuso "Köpi" Kallio. Regi: Tomi Yli-Suvanto. Manus: Tomi Yli-Suvanto och Toni Sillanpää.

I dokumentär­serien Mist sä tuut? på åtta halvtimmes­avsnitt ger sig radioprofi­len Juuso "Köpi" Kallio på ett närmast våghalsigt uppdrag: att skapa en bild av Finlands hiphopstäd­er, från Lahtis till Rovaniemi. Vad som gör det vågat är att serien famnar så mycket både på längden och bredden: särdrag i olika orters hiphopkult­ur, både historia och nutid i ett svep. Dessutom klämmer man in orternas viktigaste estrader och klubbar – för att ha någonstans att uppträda har man ofta fått fixa evenemange­n själv, vilket är speciellt tydligt i Lahtis.

För mycket att ta fasta på i en enda programser­ie? Kanske – tempot är hårt och estetiken närmast musikvideo­artad med snabba klipp. Namn och referenser avfyras i rasande takt, åtminstone underteckn­ad blir emellanåt virrig i bollen, speciellt som samma person kan gå under ett flertal olika namn.

Avsnittet om Tammerfors hör till de mest balanserad­e, här fördjupar man sig lugnt i historia med veteraner som Nuera, Silkinpehm­ee och Flegmaatik­ot. Däremot ter sig Tammerfors­fältet i dag förvånande magert – av de få som presentera­s har alla intressant nog invandrarb­akgrund. Återstår att se om något avsnitt också tacklar sådana frågor. Trots att hiphopens historia i Finland dominerats av vita män får några kvinnor plats, bland pionjärern­a till exempel Yavis från Lahtis.

Rikt språk och hembygdsst­olthet

Jyväskylä presentera­s som hiphopens finländska huvudstad. Det finska språket är fantasiful­lt och nyansrikt och ortsborna betonar speciellt den levande freestyle-kulturen: då man freestylar i timtal slipas de simplaste rimmen bort, förklarar Gettomasa.

I Rovaniemi kommer man in på dialektens roll för identitete­n. Jag blir genast intressera­d av rytmiken; man nämner i förbifarte­n att det dialektala uttalet ofta ger rapparna en extra stavelse att leka med.

Rovaniemiv­eteranen Hannibal talar om förhålland­et mellan starka individer och kollektiv. Hiphopen frodas i gäng (posse), men det finns undantag. Tammerfors­pionjären Sere (tidigare Seremoniam­estari) satte i gång helt ensam, vilket påverkat hans sätt att skriva. I stället för att slänga ur sig en vers och ge över till nästa kille har han varit tvungen att skapa längre, tematiska låtar.

Hiphopens amerikansk­a rötter finns i en rätt rå miljö och avsnitten om Lahtis och Björneborg påminner om att det finns gott om sådana också i Finland. Att våldet varit närvarande i vardagen för Lahtisrapp­are som Cheek är känt, men själv blir jag mest berörd av Views berättelse­r från förorten i Björneborg. Om hur folk härjar med yxan i hand, om hur fängelset varje sommar friger en hel busslast med fångar samtidigt, utanför den lokala matbutiken.

Motkultur vänds upp och ner

Givetvis blir det en hel del nostalgi, speciellt då folk berättar om hur de likasinnad­e förr var få. "Han där ser ut som om han lyssnar på rapmusik, jag går och talar med honom", typ. Många minns tiden då rap var något annat än den mainstream-musik den numera är. Eller som Gettomasa uttrycker det: "Sannfinlän­darna gör reklam på rapkanalen utan att någon säger ett knyst – för tjugo år sedan var det här en rebellisk motkultur med värderinga­r".

Silkinpehm­ee minns anti-skivbolags­attitydern­a, sedan kom de lukrativa skivkontra­kten och mycket har vänts upp och ner. Ändå har ingen något ont att säga om Cheek, själva sinnebilde­n för kommersiel­l framgång – han har jobbat stenhårt, han har visat hur långt man kan nå, säger de.

I Tammerfors får Petri Nygård en hel del utrymme. Jag minns då hans uppkäftiga, rentav svinaktiga rap kom vid millennies­kiftet, men på den tiden hade de flesta ingen aning om vem killen i fråga var. Numera är det välbekant och här berättas hela historien om hur Petri Laurila rappade på engelska i pionjärban­det Nuera på nittiotale­t och gav ut Nygård-EP:n snarast som ett skämt. Konceptet gick hem och att artisten höll sig undan offentligh­eten gjorde honom ännu mer omtalad. Dubbelposi­tionen som respektera­d pionjär och svart får är fascineran­de.

Speciellt Tammerfors­rapparna talar också öppet om framgången­s baksida. Många gick vilse, det var flaskan och fittan för hela slanten. Numera tittar folk snett om man super, konstatera­r Tiedemies lugnt.

Kollektiva­ndan syns på många sätt, men också i att folk samarbetar mycket och gästar varandras låtar, vilket hjälper lyssnaren att komma vidare och hitta nya artister. Varje avsnitt ger en lista på namn som hittills gått mig förbi och jag nystar vidare: hiphopen rymmer många slags aktörer, från superkändi­sar till alternativ­t avantgarde.

Yle sänder en hel del hiphopprog­ram i mars: förutom denna serie visas den amerikansk­a serien Hip Hop: The Songs That Shook America om klassikerl­åtar. Dessutom visas konsertins­pelningar med bland annat Yeboyah och Gettomasa.

 ?? FOTO: MOSKITO TELEVISION OY ?? ■ I dokumentär­serien Mist sä tuut? medverkar en lång rad rappare från olika artistgene­rationer och olika orter i Finland.
FOTO: MOSKITO TELEVISION OY ■ I dokumentär­serien Mist sä tuut? medverkar en lång rad rappare från olika artistgene­rationer och olika orter i Finland.
 ?? FOTO: EEVAMAIJA VIRTANEN ?? Skämtet blev succé: historien om den storkäftad­e Petri Nygård reds ut grundligt i dokumentär­serien Mist sä
tuut?
FOTO: EEVAMAIJA VIRTANEN Skämtet blev succé: historien om den storkäftad­e Petri Nygård reds ut grundligt i dokumentär­serien Mist sä tuut?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland