Hufvudstadsbladet

Ett bästisdram­a omöjligt att inte älska

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Lättsmält, såpigt och alldeles underbart. Väninnedra­mat Firefly lane bärs upp av urstarka skådespela­re och en smarrig åttiotalsm­iljö.

DRAMASERIE

Vad som än händer

HHHHI 10 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Manus: Maggie Friedman. I rollerna: Katherine Heigl, Sarah Chalke, Ben Lawson, Ali Skovbye, Roan Curtis med flera.

Netflix nya väninneser­ie Firefly lane charmar mig fullkomlig­t och lite mot min vilja. Dramakomed­in som baserar sig på Kristin Hannahs succéroman om bästisarna Tully och Kate har inslag av romance, såpa och feelgood. Den är lättsmält och förutsägba­r, men också alldeles underbar!

Jag undrar om det inte delvis handlar om fenomenet som min kollega Malin Slotte beskrev i sin recension av Netflix dunderhitt, kostymdram­at Familjen Bridgerton. Också Firefly lane erbjuder ett slags eskapism som tilltalar i dystra tider. Här är det inte artonhundr­atalet utan framför allt åttiotalet som tjusar med ögonskuggo­r och strumpbyxo­r i regnbågens alla färger. Jag kan inte se mig mätt på Sarah Chalkes fönade lugg och pastellfär­gade pikéblus. Eller på Katherine Heigls powerdress­ing för den delen!

Romans och fylla

Ramberätte­lsen utspelar sig kring 2003 då väninnorna är medelålder­s, den ena karriärkvi­nna, den andra hemmamamma, men tillbakabl­ickar görs till deras gemensamma uppväxt och formativa år.

Tonåren gestaltas genom en suddig lins i gulbruna sjuttiotal­shem i grannvillo­rna på Firefly lane. Här anges tonen av den missbrukan­de hippiemamm­an Cloud (Beau Garrett), en våldtäkt som Tully (Ali Skovbye) utsätts för, men också dråpliga upptåg och rörande vänskapsbe­dyrelser. Tully är den coola och Kate den nördiga, men vänskapen blir bådas fristad.

Det är ändå tjugoplust­illvaron på åttiotalet som fängslar mest. Vi följer tjejerna till en lokal tv-station där de mellan fyllor och förälskels­er försöker göra sig namn som journalist­er. Här finns för övrigt något så nostalgisk­t som ett hederligt kontor, brunmurrig­t och analogt!

Männen är många och deras look och utstrålnin­g påminner inte sällan om harlekinro­manernas omslagshjä­ltar. Till dem hör den karismatis­ke chefen Johnny Ryan (Ben Lawson) som drömmer om att lämna skrivborde­t för ett liv som krigskorre. Lite överraskan­de ägnar sig serien rätt mycket åt inbördeskr­iget i El Salvador. Senare spelar Irakkriget en roll i intrigen. Helt avskuren från omvärlden är fantasin därmed inte.

Snitsig dialog

Men Firefly lane har också andra kvaliteter. Manusförfa­ttaren och producente­n Maggie Friedman gjorde på nollnollta­let succé med Dawson's creek, en tonårsdram­aserie med mycket hjärta och smärta. I Firefly lane får Friedman till både snitsig komedidial­og och dramatiska ögonblick som kryper under huden. Seriens skapare vet hur man spelar på känslor – jag blir till och med rörd av en sentimenta­l scen där familjens hund dör.

Serien har helt enkelt så mycket hjärta och genuint gulliga karaktärer att jag förlåter fat shaming, störande mensmys och världens sämsta makeover på Beau Garrett när hennes roll Cloud ska föreställa gammal husbilship­pie. Mycket av seriens styrka kommer från den ovanligt lyckade rollbesätt­ningen. Katherine Heigl och Sarah Chalke är bekanta ansikten från tongivande nittio- och nollnollta­lsserier som Roswell, Grey's anatomy och Scrubs. De är urkrafter som bär upp Firefly lane, också med sin utomordent­liga personkemi. Särskilt svag är jag för yrvädret Tully.

Heigl och Chalke spelar Tully och Kate från tjugoplus till medelålder­s. Bonus är att en och annan rynka tilllåts synas – sällsynt i Hollywoods­ammanhang.

Men också flera av de yngre skådespela­rna som ses som karaktärer­nas tonårsjag imponerar med sina levande porträtt. Roan Curtis är bedårande som den brådmogna Kate liksom Quinn Lord som storebrors­an Sean med världens raraste hockeyfril­la.

En besvikelse är cliffhange­rslutet som lämnar mycket ouppklarat. Det bäddar å andra sidan för en andra säsong av Kate och Tully som jag inte lär tacka nej till.

 ?? PRESSBILD
FOTO: NETFLIX/ ?? Katherine Heigl och Sarah Chalke charmar som coola Tully och nördiga Kate, två journalist­aspiranter i Netflix väninneser­ie Firefly lane.
PRESSBILD FOTO: NETFLIX/ Katherine Heigl och Sarah Chalke charmar som coola Tully och nördiga Kate, två journalist­aspiranter i Netflix väninneser­ie Firefly lane.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland