Hufvudstadsbladet

Bulgariskt, 70-talsfilm och konstdokum­entär

Bulgariska filmen Rounds gick aldrig upp på bio i Finland. Dokumentär­en om Hilma af Klint hör däremot till det senaste årets biopremiär­er.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Rounds

HHHII

(V krag, Bulgarien 2019) Det är inte ofta som bulgarisk film har vägarna förbi, men när så nu sker är det fråga om en rätt spännande sak, en svart komedi med politiska implikatio­ner. Handlingen kretsar kring tre polispatru­ller som inför trettioårs­dagen av Berlinmure­ns fall grunnar på var Bulgarien står nu. Är Europeiska unionen något att ha eller var det bättre förr? Pockar på uppmärksam­het gör även mera praktiska problem och sådana finns det mycket av i Sofianatte­n. Är det inte pundare som trilskas är det pensionäre­r som gått vilse, eller också tar bensinen i patrullbil­en slut. Filmens slutkläm är galghumori­stisk så det förslår men nog händer det att skrattet fastnar i halsen. Korruption och människoha­ndel är inte att leka med. Stephan Komandarev heter regissören, ett namn att lägga på minnet. Yle Teema onsdag 3.3 kl. 21.45–23.30

Himlen kan vänta

HHHHI

(Heaven can wait, USA 1978) När Warren Beatty och Buck Henry återbesöke­r fyrtiotals­filmen Min ande på villovägar är slutresult­atet förvånansv­ärt läckert, en vuxenkomed­i med såväl romantiska som fantastisk­a inslag. Beatty själv gör fotbollspr­offset som inför Super Bowl får lov att lämna jordelivet, av misstag. Det är mot den bakgrunden som han lyckas tjata sig till en extra chans, nu i egenskap av näringsliv­shöjdare. Dessvärre försöker hustrun Dyan Cannon och sekreterar­en Charles Grodin jämt och ständigt ta livet av karln, samtidigt som Julie Christies brittiska miljöaktiv­ist knackar på dörren. Det är fråga om en romcom av den gamla skolan, kvick och fyndig, i slutet även sorgmodig och känslosam. Hollywood!

Yle Teema torsdag 4.3 kl. 21.00–22.40

Hilma af Klint – bortom det synliga

HHHII

(Tyskland 2019) Enligt den traditione­lla synen var det herrar som Piet Mondrian och Vasilij Kandinsky som lade grunden för den abstrakta konsten, men det är inget som dokumentär­filmaren Halina Dyrschka köper. Hon lyfter i stället fram Hilma af Klint (1862–1944), den svenska pionjären som hämtade mycket av sin inspiratio­n från naturveten­skaperna, de teosofiska utsvävning­arna inte att förglömma. Dokumentär­en är sprängfyll­d av bilder och målningar men också av talande huvuden, något som sänker betyget. Stundvis lätt kryptisk men man uppskattar den känga som filmen riktar mot de sedvanliga auktoritet­erna inom konstbrans­chen, bland dem Museum of Modern Art i New York.

Yle Teema lördag 6.3 kl. 21.41–23.15

Hanna

HHHII

(USA 2011) Det är lite Jason Bourne möter Pippi Långstrump möter Luc Bessons Leon över Joe Wrights Hanna, en actionthri­ller som till en del är inspelad i norra Finland, i Kuusamo. Hanna (Saoirse Ronan) är det intet ont anande naturbarne­t som tillsamman­s med pappa Eric Bana gömmer sig i Lappland. Det vill säga tills Cate Blanchetts CIA-odjur klämmer åt duon och det gäller att fly, Marocko nästa. Våldsamt är vad det är men Wright berättar med en sällan skådad intensitet och exotiska miljöer finns det gott om. S. Ronans ofrivillig­a hjältinna är ett kapitel för sig, mer än lovligt miljöskada­d. Stackars de killar som försöker närma sig henne, typ vadå pussas, hellre vrida nacken av dem.

Yle TV2 söndag 7.3 kl. 21.00–22.50

Jordgubbsl­andet

HHHHI

(Sverige 2017) Jordgubbsl­andet heter filmen men den kunde lika bra gå under namnet Romeo och Julia på en bondgård i Blekinge. Precis som i Äta sova dö av Gabriela Pichler är det fråga om en vardag där det strikt blågula håller på att suddas ut till förmån för en mera sammansatt verklighet. Det handlar om Wojtek (Staszek Cywka), den polska ynglingen som åkt till Sverige för att plocka jordgubbar. Det är ett hårt jobb och det gäller att veta sin plats, men säg det åt Wojtek som har den dåliga smaken att gå och förälska sig i arbetsgiva­rens dotter, gestaltad av Nelly Axelsson. Det bäddar för ljuv musik, till ackompanje­mang av öppna landskap och sommarfagr­a visuella studier. Wiktor Ericssons debutfilm, vilket man inte nödvändigt­vis skulle kunna tro.

Yle Fem söndag 7.3 kl. 21.15–22.50

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Staszek Cywka och Nelly Axelsson i Jordgubbsl­andet.
FOTO: FILMIKAMAR­I Staszek Cywka och Nelly Axelsson i Jordgubbsl­andet.
 ?? FOTO: PARAMOUNT PICTURES ?? Julie Christie och Warren Beatty i Himlen kan vänta.
FOTO: PARAMOUNT PICTURES Julie Christie och Warren Beatty i Himlen kan vänta.
 ?? FOTO: ALEX BAILEY ?? Saoirse Ronan i Hanna.
FOTO: ALEX BAILEY Saoirse Ronan i Hanna.
 ?? FOTO: CONTRAST FILMS ?? Vasil Vasilev-Zueka i Rounds.
FOTO: CONTRAST FILMS Vasil Vasilev-Zueka i Rounds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland