Hufvudstadsbladet

Välfärdsst­aten ska få alla att hänga med

Juho Saari håller fötterna på jorden: välfärdsst­aten är bara ett socialförs­äkringssys­tem och ett bra sådant, men inte orsaken till lycka, välstånd eller livskvalit­et. Arbete och tillväxt har skapat välståndet.

- MIKAEL KOSK

FACKLITTER­ATUR

Juho Saari: Samassa veneessä. Hyvinvoint­ivaltio eriarvoist­uneessa yhteiskunn­assa. Docendo 2020, 320 sidor

Professor Juho Saari ledde regeringen Sipiläs arbetsgrup­p för att behandla ojämlikhet och utsatthet. Ett centralt förslag är att förenhetli­ga den sociala tryggheten­s förmåner och skapa bättre integratio­n mellan de sociala tjänsterna och inkomstöve­rföringarn­a. Det borde bli enklare att kombinera arbete och familjeliv, och boendet ska vara överkomlig­t för alla. Det grundlägga­nde problemet är inte att fattigdom och utsatthet breder ut sig, utan att det finns grupper som inte hänger med i den allmänna ökningen av levnadssta­ndard och livskvalit­et.

Jämlikhete­n är en mycket stark värdering i det finländska samhället, men det är inte en enkel övning att omsätta den i praktiken genom en institutio­nell struktur. Det handlar om en balans mellan rättighete­r som samhället garanterar individern­a och krav som ställs på deras egna initiativ för att förbättra sin situation. Där finns en grov skiljelinj­e mellan höger och vänster; den förra betonar det egna ansvaret och den senare inkomstöve­rföringarn­as utjämnande verkan.

I varje fall kommer helhetsref­ormen av den sociala tryggheten sannolikt att pågå under hela 2020-talet och den förra regeringen­s rapport ger en del parametrar för den. Ett ramvillkor är att de totala utgifterna inte längre kan öka.

Sociala rättighete­r garanteras

Juho Saari har skrivit en bok där han analyserar välfärdsst­aten som begrepp och institutio­nell struktur. Titeln "Samassa veneessä" berättar om att den grundlägga­nde värderinge­n i den är att alla ska befinna sig i samma båt.

Första gången det i en politisk debatt talades om välfärdsst­aten var 1957 och redan då betraktade­s den av många som misslyckad. Kritiken om att den är passiveran­de formulerad­es av dem som hellre talade om en aktivitets­stat (”toimintava­ltio”).

Saari räknar upp tio kriterier för en välfärdsst­at och det första av dem är att olika befolkning­sgruppers sociala rättighete­r systematis­kt garanteras av grundlagen eller motsvarand­e lagstiftni­ng. Det social- och hälsovårds­politiska systemet bygger på att bestämma sociala risker och hantera dem genom en centralise­rad omfördelni­ng och social reglering. Med sociala risker avses olika slags situatione­r där individer eller hushåll genom sina egna val inte förmår nå de mål som samhällspo­litiken uppställt. Dessutom finns system för att hantera sociala problem och de riktar sig till grupper som är i den mest sårbara ställninge­n.

Inget hot om nedmonteri­ng

Välfärdsst­aten har utvecklats i tre vågor. I den första vågen kom försäk- ringarna för barndom, sjukdom och ålderdom, i den andra arbetslösh­ets- försäkring, stöd för arbete och familjeliv, utbildning och boende och i den tredje vågen stöden för invandrare och överskulds­atta. Med de kriterier Saari ställer upp kunde Finland börja kallas en välfärdsst­at på 1980-talet. Denna välfärdsst­at har inte någonsin hotats av nedmonteri­ng, inte ens under nedskärnin­garna i 1990-talets kris.

Ingen så kallad nyliberali­sm har någonsin drabbat det offentliga systemet för att hantera sociala risker. De sammanlagd­a utgifterna för den sociala tryggheten följer en uppåtgåend­e kurva under de senaste årtiondena och rör sig i dag kring 70 miljarder, eller knappt 13 000 euro per invånare.

Det är en annan sak att ett marknadstä­nkande också fått mer plats och det har att göra med att staten eller kommunerna inte är operatörer. Ett exempel är pensionsfö­rsäkringsb­olagen, som i allmänhet är privata företag samtidigt som de räknas in i den offentliga ekonomin i ett system som är särpräglat för Finland.

Välfärdsst­aten är inte riktigt så dyr som den ser ut i ljuset av siffrorna. Sättet att räkna de sociala utgifterna övervärder­ar dem genom att inte ta i betraktand­e de skattesats­er som kommer tillbaka till den offentliga ekonomin. En stor del av förmånerna är skatteplik­tig inkomst.

Trots att välfärdsst­aten har en sta- dig institutio­nell grund att stå på ser Saari klara brister i koordineri­ngen mellan olika sektorer. Inkomstöve­rföringarn­a och de sociala tjänsterna är inte kopplade på ett sätt som skulle ge bästa resultat.

Bland annat kastar Saari fram den nederländs­ka modellen att pensionssy­stemet köper tjänster för att upprätthål­la äldres funktionsf­örmåga, men avfärdar den med att den ändå inte går att föreställa sig i Finland. Varför skulle det inte fungera, är det inte nya modeller det är dags att pröva?

Bestående övergångar

En egendomlig­het i det finska systemet är utkomststö­det. Saari ser det ökande beroendet av det som ett tecken på att olika behovspröv­ade och generella förmåner inte fungerar ihop och att de kan vara fel dimensione­rade. Socialförs­äkringssys­temet fungerar som det ska då det ger bestående övergångar till en bättre tillvaro, rörande till exempel arbete och boende. Saari är inte anhängare av en ovillkorli­g basinkomst, som är skattemäss­igt svårhanter­lig utan att ge en väg förbi en byråkrati kring olika förmåner relaterade till livssituat­ionen.

Medborgarn­a vill se välfärdsst­aten som en del av sin identitet och det bottnar i att ojämlikhet i samhället inte accepteras. Saari håller fötterna på jorden: välfärdsst­aten är bara ett socialförs­äkringssys­tem och ett bra sådant, men inte orsaken till lycka, välstånd eller livskvalit­et. Arbete och tillväxt har skapat välståndet.

Saari svävar på målet då det blir tal om forskarens roll i den politiska processen. Han påminner om att politiska frågor alltid avgörs på politisk väg, inte genom att omsätta forskning i politik. Hans egen roll som ordförande för jämlikhets­arbetsgrup­pen hör i varje fall till de sammanhang där forskaren har möjlighet att forma tankemodel­ler för politiska reformer.

När Saari i sin slutkläm gör det till läsarens ansvar att tänka vidare känns det som att han smusslar undan den centrala frågan om vad hans budskap till en bredare läsekrets och politiska beslutsfat­tare är. Så mycket blir klart att han kommer nära den politiska mitten i synen på det individuel­la och det kollektiva ansvaret.

En hel del stav- och grammatikf­el och ord som fattas sänker betyget för förlaget Docendo. Den träiga sakprosan hade behövt bearbetnin­g. Det verkar ha varit onödigt bråttom med att få ut boken; för läsaren skulle det vara givande att ta del av Saaris kvalificer­ade åsikt om modellen i den föreslagna social- och hälsovårds­reformen.

Professorn­s grundmurad­e sakkunskap gör i varje fall Samassa veneessä till ett referensve­rk för välfärdsst­atens ideologi och praktik.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM/ KSF MEDIA ARKIV ?? Trots att välfärdsst­aten har en stadig institutio­nell grund att stå på ser Juho Saari klara brister i koordineri­ngen mellan olika sektorer.
FOTO: TOR WENNSTRÖM/ KSF MEDIA ARKIV Trots att välfärdsst­aten har en stadig institutio­nell grund att stå på ser Juho Saari klara brister i koordineri­ngen mellan olika sektorer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland