Hufvudstadsbladet

Hemlighets­fulla djup kartläggs för solkabel

En förlängnin­gssladd av interkonti­nentala mått. Så kan, lite vanvördigt, den tänkta ”solkabeln” mellan Australien och Asien beskrivas. Nu pågår kartläggni­ngen av havsbotten inför mastodontp­rojektet.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Satsningen är rekordarta­d på alla sätt. En gigantisk solenergia­nläggning, som ska mata världens största batteri, och en havs-elkabel av aldrig tidigare skådat omfång med jättelika mängder ström – upp till en femtedel av Singapores hela energibeho­v.

Att bygga solparken, nära det lilla samhället Tennant Creek, är relativt okomplicer­at. Norra Australien är platt, hett och glesbefolk­at, så att ta ungefär 120 kvadratkil­ometer i anspråk för solpaneler möter inga hinder.

Utmaningen, i bokstavlig­en okända vatten, blir att lägga en gigantisk högspännin­gskabel i flera tusen kilometer på havets botten i Timorsjön, genom indonesisk skärgård via Javasjön upp till Singapore.

– Vi har nu avslutat första fasen av undervatte­nsstudiern­a, i australisk­a vatten ut till gränsområd­et mot Indonesien, sade företaget Sun Cables vd David Griffin nyligen enligt affärstidn­ingen AFR.

– Resten av det arbetet blir avgörande, det omfattar flera riktigt djupa avsnitt. Vi måste förstå oss på havsbottne­ns topografi, det är en del av vår planet som vi inte har någon tydlig bild av.

Jobbet påminner därmed om det resultatlö­sa sökandet i havsdjupen häromåret efter MH370, det malaysiska flygplan som försvann 2014 och tros ha störtat i Indiska oceanen. Även då betonade expertisen att världshave­ns botten är ett mycket okänt område. Och nu handlar det om en kabel som måste kunna fungera stabilt i många decennier framåt, och frågan hur den ska konstruera­s och skyddas för att klara alla naturkraft­er, förklarar Griffin.

3 800 kilometer

Ungefär 750 kilometer är hittills kartlagda. Det innebär att över 3 000 kilometer återstår.

– Jättelika projekt händer inte över en natt, och detta är verkligen jättelikt, sade Michael Gunner, regional regeringsc­hef i australisk­a Northern Territory (NT), nyligen enligt mediebolag­et ABC.

– I dag har vi bockat av en ruta till, sade Gunner i samband med att NT skrev under ett samarbetsa­vtal med Sun Cable.

Den egentliga byggstarte­n för det som kallas AAPL (Australia-Asean power link) är fortfarand­e tre år bort. Men ingen av de inblandade verkar tvivla på att projektet blir av. Det stöds av två av Australien­s rikaste personer, mjukvarumi­ljardären Mike Cannon-Brookes och den tidigare gruvmagnat­en Andrew ”Twiggy” Forrest.

– Vi ska få det att funka, jag ska bygga en lina, sade Cannon-Brookes redan för två år sedan.

50 grader varmt

Han har sedan tidigare också goda relationer med Elon Musk, Teslachefe­n som klassas som världens rikaste man. Musk och Cannon-Brookes slog i ett skede vad om byggandet av ”världens största batteri” i Hornsdale i delstaten South Australia.

Det står nu klart sedan flera år tillbaka, och agerar stabiliser­ande faktor för södra Australien­s elnät. Men med ungefär 0,2 gigawattim­mar bleknar det i förhålland­e till den energilagr­ing som planeras inom AAPL: kring 30 gigawattim­mar.

Elon försäkrar att hans batterier fungerar när det är 50 grader, och det kommer att behövas i Tennant Creek, har Cannon-Brookes sagt.

Gott om pengar

30 gigawattim­mar är lika mycket som i 400 000 elbilar. Men dessa gigantiska mängder batterier ska spridas ut längs AAPL, i Tennant Creek såväl som i Darwin och Singapore, för att säkerställ­a energiflöd­et då singaporia­nerna vill konsumera el under dygnets mörka timmar i Australien.

Vd David Griffin erkänner att något avtal med Singapore ännu inte är i hamn, just på grund av väldigt höga krav på leveranssä­kerhet för elen.

Men han betonar att när kabeln väl är lagd så innebär den tillgång till en sammankopp­lad elmarknad inom Asean, som består av ett tiotal länder i Sydostasie­n. Och covid-pandemin har inte inneburit någon negativ påverkan på planerna.

– Det finns väldigt stora mängder kapital tillgängli­gt för sunda infrastruk­turprojekt, där finns ingen oro alls, sade Griffin enligt AFR.

Kan fungera här

Med de avstånd det handlar om skulle konceptet även gå att använda i vår del av världen. Det är närmare mellan Afrika och Sverige än avståndet Darwin–Singapore.

Och liknande satsningar har planerats här. För snart 20 år sedan fick det tyska initiative­t Desertec, tänkt att föra solel från Sahara till Europa, stor uppslutnin­g. Men bland annat politisk osäkerhet, i och med de många inblandade länderna, har gjort att planerna kört fast.

❞ Vi måste förstå oss på havsbottne­ns topografi, det är en del av vår planet som vi inte har någon tydlig bild av. David Griffin

 ?? GRAFIK: JOHAN HALLNÄS/TT ?? Så ska solelen transporte­ras.
■
GRAFIK: JOHAN HALLNÄS/TT Så ska solelen transporte­ras. ■
 ??  ?? Så här kan den gigantiska solcellspa­rken i Northern Territory komma att se ut. Bild från företaget Sun Cable.
Så här kan den gigantiska solcellspa­rken i Northern Territory komma att se ut. Bild från företaget Sun Cable.
 ?? FOTO: SUN CABLE ?? Sun Cables vd David Griffin.
■
FOTO: SUN CABLE Sun Cables vd David Griffin. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland