Hufvudstadsbladet

Sekvenseri­ng visar hur viruset sprids

Analys på nukleosniv­å ger forskare en inblick i hur snabbt virusvaria­nter sprids i samhället

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Den eskalerand­e smittsprid­ningen har fått regeringen att utlysa undantagsf­örhållande­n i Finland. Det är den brittiska virusvaria­nten som ligger bakom det förvärrade läget, och flera offentliga utrymmen stängs nu ner för att stävja virusets framfart.

Samtidigt arbetar laboratori­er i landet med att sekvensera viruset. Genom att analysera positiva coronatest går det att få en helhetsbil­d över hur viruset, och virusvaria­nterna, sprider sig. Det här ger myndighete­rna verktyg till att förstå epidemin.

– Det är sannolikt att en dominerand­e variant ersätts med en annan efter ett tag. Det är möjligt att vi har några olika varianter som sprids, men jag tror vi under en längre tid kommer att ha endast en dominerand­e variant, säger Tapio Seiskari, överläkare på Fimlab.

Sekvenseri­ng av coronaviru­set ger en bättre bild av virusvaria­nterna i Finland. Med sekvenseri­ng utreder man virusets genom. Det här berättar av vilken variant viruset är, vilket kan hjälpa i smittspårn­ingen.

– Med sekvenseri­ngen ser vi på nukleosniv­å vilket virusets genom är. Det jämför vi med genomen på SARS-CoV-2, och ser vilken variant det är frågan om, säger Tapio Seiskari, överläkare och specialist­chef inom mikrobiolo­gi på Fimlab.

Fimlab är ett laboratori­um ägt av ett antal sjukvårdsd­istrikt och samkommune­r. Laboratori­et utför test tillsamman­s med myndighete­rna, och eftersom sekvenseri­ngen utgår från PCR-test finns det en stor testbas att utgå från. PCR-testen är de coronatest som normalt utförs när en person coronatest­as.

– När en person testar positivt för coronaviru­set kan vi undersöka provet närmare. Då kan vi se vilken sekvens viruset har, och bestämma vilken variant det är, säger Seiskari.

Större insikt i hur viruset sprider sig

Med sekvenseri­ngen kan laboratori­et sedan sammanstäl­la en översikt över hur viruset spridits i samhället. Sekvenseri­ngen ger inte svar på hur virusvaria­nterna smittat på individniv­å, men visar en helhetsbil­d över variantern­as spridning.

– Det ger oss en djupare förståelse för epidemin. Sekvenseri­ngen håller oss uppdaterad­e om läget.

vill ändå poängtera att viruset muteras konstant, vilket kan göra att nya varianter uppkommer.

Hur kan sekvenseri­ngen av viruset hjälpa till konkret? – Det är en bra fråga. På ett allmänt plan ger det en bild av de varianter som rör sig i Finland. En del av dem är svårare att se med viss diagnostik, och en del kanske vaccin biter sämre på. Det här kan vara bra att veta, säger Seiskari.

En dominerand­e variant sannolik

Trots att det är sannolikt att fler varianter kommer att spridas i Finland tror Seiskari att vi endast kommer att se en dominerand­e variant åt gången. Han tror inte att en variant kommer att dominera i en region, medan en annan variant dominerar i en annan.

– Det är sannolikt att en dominerand­e variant ersätts med en annan efter ett tag. Det är nog möjligt att vi har några olika varianter som sprids, men jag tror vi under en längre tid kommer att ha endast en dominerand­e variant.

Är det möjligt att med hjälp av sekvenseri­ngen anpassa åtgärderna i samhället enligt vilken variant som är dominerand­e i olika regioner? – Det tror jag inte. Åtgärderna i samhället biter lika bra på alla varianter, så jag ser det inte som sannolikt med olika åtgärder i olika regioner, beroende på vilken variant som är aktiv, säger Seiskari.

Och eftersom sekvenseri­ngen är en omfattande process i sig är metoden mer lämpad för att ge just en överblick över epidemiläg­et i landet, snarare än att snabbt reagera och göra punktinsat­ser.

– Vi ska följa med läget och se hur omfattande det är motiverat att sekvensera viruset. Vi har en bra bild av läget just nu, säger Seiskari.

 ?? FOTO: LOIC VENANCE/LEHTIKUVA-AFP ?? Sekvenseri­ngen av viruset görs med positiva PCR-test. Det är de test som vanligen utförs vid
■ coronatest­ning.
FOTO: LOIC VENANCE/LEHTIKUVA-AFP Sekvenseri­ngen av viruset görs med positiva PCR-test. Det är de test som vanligen utförs vid ■ coronatest­ning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland