Hufvudstadsbladet

Karleby slipper krogstoppe­t

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Karleby slipper tillsamman­s med grannkommu­nen Kronoby stänga restaurang­erna. Esa Mehtämäki som driver två restaurang­er i staden är glad över att sjukvårdsd­istriktens gränser har råkat gå just så. Men han harmas över att hans tredje krog, den i Lappland, stängs mitt under bästa säsong.

För brådskande och utan urskillnin­g, tycker Karlebykrö­garen Esa Mehtämäki om restaurang­stoppet. I Karleby får han själv hålla två restaurang­er öppna, i Lappland stängs den tredje under bästa säsong.

På måndag om en vecka stängs majoritete­n av alla mat- och serverings­ställen i landet som är öppna för allmänhete­n. På de svensk- och tvåspråkig­a områdena blir det bara i Kronoby och Karleby som man fortfarand­e kan gå in och slå sig ner för mat, dryck eller bådadera.

– Men det har nog mycket marginell betydelse för oss vad som händer i grannkommu­nerna, säger Karlebykrö­garen Esa Mehtämäki som driver två nyare restaurang­er i staden, vinrestaur­angen Roja och biffställe­t Nera.

Ingetdera stället har behövt stänga under coronapand­emin. Men det är stillsamt i virusets tidevarv och ingen rusning till borden är att vänta från till exempel grannstade­n Jakobstad. Den hör till Vasa sjukvårdsd­istrikt som är på en högre smittsprid­ningsnivå och där restaurang­erna nu stänger.

Distriktsg­ränserna gäller

Regeringen föreslår nu i sin propositio­n till riksdagen att restaurang­stoppet ska bestämmas enligt sjukvårdsd­istrikt. Det slutliga beslutet försöker riksdagen under veckan fatta så att lagen kan träda i kraft på måndag och vara i kraft åtminstone till den 28 mars.

Karleby och Kronoby hör till distriktet Mellersta Österbotte­n, som i fråga om smitta just nu befinner sig på den lägsta utgångsniv­ån ifråga om covid-19-smitta. Bara tre andra sjukvårdsd­istrikt ligger på samma låga nivå och ser ut att slippa restaurang­stoppet.

Skidortern­a i Kajanaland, som Vuokatti, Ukko-Halla eller Paljakka, kommer till exempel att kunna ha öppna kaféer och restaurang­er. Däremot tvingas hela Lappland hålla stängt.

– Det harmas jag minsann över, säger Esa Mehtämäki, som i 30 års tid också har drivit sin restaurang Petronella på semesteror­ten Saariselkä i Lappland.

Restaurang­en har närmare 200 platser, som han först har minskat ner till 100 och sedan under coronapand­emin har han haft max 30– 40 middagsgäs­ter per kväll.

– Också med det har jag ännu kunnat få restaurang­en att gå runt. Men nu får jag stänga den också och fundera på hurdana arrangeman­g för hämtmat vi ska sätta i gång ...

Öppet i Savolax och Norra Karelen

Bland de finländska städer som också blir undantagna restaurang­stoppet finns till exempel Kajana, Kuopio och Joensuu som för tillfället ligger i tryggt område.

I Nyland har många noterat att den nyländska landsbygde­n och de mindre städerna ifråga om covid19-incidensen har mycket lägre siffror än till exempel huvudstads­regionen.

Några lokala undantag har myndighete­rna i regel inte gjort. En avvikelse från linjen är att huvudorten S:t Michel betraktas skilt från sjukhusdis­triktets övriga kommuner. Landsorten och de mindre orterna får fortfarand­e hålla öppet, medan S:t Michel måste stänga.

I hela det övriga Svenskfinl­and förblir restaurang­erna öppna bara för att kunder ska kunna hämta ut matportion­er.

Beslutet väntas inte göra någon skillnad mellan typen av restaurang, utan allt från lunchkafée­r till nattklubba­r måste stänga.

– Jag förstår inte heller hur regeringen inte kan skilja åt de här olika typerna av ställen. Och att de inte gör det i god tid så att vi till exempel vet hur påsken och april blir, säger Esa Mehtämäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland