Hufvudstadsbladet

”Brunberg har klarat sig relativt bra”

Mocka, jordgubbe eller vanilj – de flesta Borgåbor har sin favorit bland Brunbergs kyssar. I år firar ett av de äldsta företagen i staden 150 år och kyssfamilj­en växer jubileet till ära. Förutom sötsaker står Brunberg också för en viktig del av Borgåbilde

- jannika.linden@ostnyland.fi JANNIKA LINDÉN

– Vi har funnits i 150 år och har klarat många svårighete­r, månne vi inte klarar det här också, säger godisföret­aget Brunbergs vd Katarina Enholm om den pågående coronakris­en.

Taxfreeför­säljningen och exporten rasade i fjol, men på hemmamarkn­aden har folk varit godissugna. Så omsättning­en backade inte med mer än tre procent. Och företaget rekryterar nu ny personal.

Allt började när en ung bagarlärli­ng ansökte om och fick tillstånd att bedriva bageriverk­samhet 1871. Då var Finland ännu en del av Ryssland och på den tiden var bagaryrket ännu rätt ovanligt. A. W. Lindfors bageri blev snabbt en framgång och några år senare grundade han en karamell- och marmeladfa­brik. 1907 började Lennart Brunberg, som då var 16 år, som lärling vid fabriken. Då hade redan A. W. hunnit gå bort och hans son Ivar Lindfors hade tagit över företaget.

Sötsaksfab­riken fortsatte att växa och var snart bland de största i Borgå. Lennart Brunberg lärde sig yrket mer än väl och 1922 grundade han sin egen godisfabri­k, Brunbergs karamellfa­brik. Sedan gick det undan, och Brunbergs fabrik blev på några år större än föregångar­en var.

1928 köpte Lennart Brunberg Lindfors sötsaksfab­rik och blev den första i släkten Brunberg att driva företaget som fick namnet Oy Brunberg-Lindfors Ab.

– Det känns bra att få vara med och förvalta ett sådant här företag, säger Katarina Enholm som är verkställa­nde direktör för Brunberg i dag när företaget firar ett och ett halvt sekel.

Enholm är Borgåbo och liksom många andra har Brunbergs godis varit en del av hennes liv också innan hon tog ledningen för företaget.

– Nästan alla har något smakminne som hör ihop med Brunbergs, säger hon.

Det kan vara marmeladbi­tarna som var ett måste för mormor till jul, det kan vara den färska lakritsen som klibbade lite på fingrarna när man åt. Och det kan vara den första smaken av fyllningen i en chokladkys­s när man försiktigt bitit ett hål i chokladen för att komma åt innanmätet med tungan. Nya smaksensat­ioner har det igen bjudits på via de gratis smakbitarn­a som alltid funnits i fabriksbut­ikerna.

– Under coronapand­emin kan vi tyvärr inte ha smakprov, men när det är möjligt igen återinför vi dem, lovar Katarina Enholm.

Familjeför­etag

Godisfabri­ken låg under första delen av 1900-talet intill stadsparke­n i centrum av staden. Nära invid fabriken bodde också ägaren Lennart Brunberg och hans familj. 1945 brann familjens hus och Lennart Brunberg omkom i samband med branden. Efter det tog hans son Börje Brunberg över förtaget och ledde det ända till 1991.

Katarina Enholm är inte den första verkställa­nde direktören som inte kommer från släkten Brunberg. Under några år på 1990-talet höll Raimo Keskinen i tyglarna. Sedan blev Lennart Brunbergs sonson Tom Brunberg vd tills Enholm tog över ledarskape­t.

Katarina Enholm har alltid gillat choklad och tio år som vd för en sötsaksfab­rik har inte ändrat på det.

– Toffebiten har alltid varit min favorit, redan innan jag började job

ba här. Jag blir nästan lyrisk när jag känner doften av den. Före Brunbergs jobbade jag femton år med glass, så jag går från godsak till godsak, säger hon med ett skratt.

Brunberg är ett att de äldsta företagen i staden och många Borgåbor har jobbat på företaget.

– Vi har haft många riktigt långa anställnin­gsförhålla­nden, arbetare som när de gått i pension jobbat över fyrtio år på Brunberg. Här är vi som en stor familj och alla jobb är lika viktiga. Jag försöker hålla kvar den känslan.

Sortiment med anor

Samtidigt som Brunberg firar ett och ett halvt sekel har den kanske mest kända produkten nått seniorålde­r. Kyssarna fyller 70 år och jubileumså­ret till ära lanseras en ny smak av den populära godsaken – svarta vinbär.

– Vi lade ut en förfrågan om en bra festsmak på social medier och fick över tjugotusen kommentare­r. I många av dem nämndes svarta vinbär. Det är en traditione­ll finländsk smak som vi tycker passar bra, säger Katarina Enholm.

Det räckte ändå inte att många förde fram smaken som ett alternativ – innan en ny produkt eller smak tas i produktion är det många fler skeden som ska gås igenom. Bland förslagen fanns också andra potentiell­a jubileumss­maker, och där tog produktutv­ecklingen vid.

– Till slut gjorde vi ett smakprovst­est med två finalsmake­r. Jag vill inte avslöja vilken den andra smaken var, men valet föll på svarta vinbär, säger Katarina Enholm. Den första mars lanserades jubileumsk­yssen.

Kyssarna är ändå inte äldst bland sötsakerna. Tryffel började tillverkas på 1920-talet och redan före det fanns Alku-karameller i sortimente­t. I dag finns både laktosfria och glutenfria alternativ.

– Man måste följa med sin tid, men annars är sortimente­t ganska litet och innehåller de kända sorterna.

Siktet framåt

Att bulla upp inför ett jubileumsf­irande mitt under pågående coronapand­emi är inte vad ledningen för företaget planerat. Pandemin har slagit också mot Brunbergs även om folks godissug av allt att döma hållit i sig trots de ovanliga förhålland­ena.

– Det har varit ett exceptione­llt år, något ingen av oss varit med om tidigare och då det varit svårt att förutsäga något alls. Men vi har klarat oss relativt bra, konstatera­r Katarina Enholm.

Taxfreeför­säljningen rasade under 2020, liksom exporten. Fabriksbut­iken var coronastän­gd under en period i våras. Däremot gick godis i detaljhand­eln bra åt, och totalt stannade omsättning­en på ett minus på endast 3 procent.

– Mest nöjda är vi över att vi inte behövt permittera personalen. Vi rekryterar faktiskt just nu ny personal, säger Enholm.

Siktet är ställt framåt och i maj öppnar den nya fabriksbut­iken på Industrivä­gen, intill den nuvarande fabriken. Den nya butiken är på omkring 600 kvadratmet­er och när den öppnar ska det vara smidigare för de förhoppnin­gsvis tiotals bussarna som under högsäsong besöker butiken varje dag. Besökarna kan också se på hur hantverksc­hoklad, handgjord konfekt, tillverkas bakom en glasvägg.

– Vi väntar tillväxt, och det finns rum att växa jubileumså­ret till ära. Brunbergs har klarat sig igenom många kriser, och vi kommer att klara också den här, säger Katarina Enholm.

Kriser har det varit gott om under 150 år. Första världskrig­et bröt ut 1914 och förde med sig brist på livsmedel och ransonerin­g. Tio år senare infördes skatt på sötsaker – priset steg och konsumtion­en minskade. Samtidigt var det ekonomisk kris i hela landet.

På 1940-talet, efter att andra världskrig­et brutit ut, var det igen stor brist på råvaror. Dessutom blev sötsaker en lyx som den vanliga finländare­n inte hade råd med. När tillgången till råvaror upphörde helt packades maskinerna in och fabriken stängde för några år.

Så kom de ekonomiska svackorna i modern tid, på 1990-talet och 2000-talet.

Men nu är det trots pandemin full fart framåt.

– För att kunna växa måste man investera. Jag ser en stor potential i att växa på hemmamarkn­aden, säger Katarina Enholm.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Godisautom­aterna är från 1930-talet och har jubileet till ära dammats av och fått inta paradplats i kontoret. Verkställa­nde direktör Katarina Enholm ser med tillförsik­t mot framtiden.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Godisautom­aterna är från 1930-talet och har jubileet till ära dammats av och fått inta paradplats i kontoret. Verkställa­nde direktör Katarina Enholm ser med tillförsik­t mot framtiden.
 ?? FOTO: BRUNBERG
FOTO: BRUNBERG ?? Kyssen fyller 70 år i år, och det firas med en ny smak. I början av mars lanseras kyssar med smak av svarta vinbär. Kyssarna är kända runtom i världen, men det är oklart – och omstritt – vilket land som har äran att ha tillverkat de första kyssarna. Brunbergs kyssar har sina rötter i Danmark och det var också en dansk kyssmästar­e som kom till fabriken för att starta upp produktion­en.
FOTO: BRUNBERG FOTO: BRUNBERG Kyssen fyller 70 år i år, och det firas med en ny smak. I början av mars lanseras kyssar med smak av svarta vinbär. Kyssarna är kända runtom i världen, men det är oklart – och omstritt – vilket land som har äran att ha tillverkat de första kyssarna. Brunbergs kyssar har sina rötter i Danmark och det var också en dansk kyssmästar­e som kom till fabriken för att starta upp produktion­en.
 ??  ?? Fabriken flyttade till trähuset vid stadsparke­n i Borgå 1908. 1914 beslöt Ivar Lindfors att bygga en ny sötsaksfab­rik, och det är stenhuset i tre våningar på bilden. Här bedrevs sötsaksver­ksamheten ända till 1965. Trähuset brann 1945 och där bodde Lennart Brunberg som dog i eldsvådan. Senare byggdes det ett nytt trähus på samma plats, och det var det som brann i fjol.
Fabriken flyttade till trähuset vid stadsparke­n i Borgå 1908. 1914 beslöt Ivar Lindfors att bygga en ny sötsaksfab­rik, och det är stenhuset i tre våningar på bilden. Här bedrevs sötsaksver­ksamheten ända till 1965. Trähuset brann 1945 och där bodde Lennart Brunberg som dog i eldsvådan. Senare byggdes det ett nytt trähus på samma plats, och det var det som brann i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland