Hufvudstadsbladet

Bostäder och trafik tvistefråg­or i Esbo

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Esbo har levt över sina tillgångar de senaste åren, det kostar att växa snabbt och bygga mycket. Inför kommunalva­let är kandidater­na inte beredda att tumma på utbildning eller hälsovård, så det gäller att minska på investerin­garna. En av de stora frågorna i staden handlar om bostadsomr­åden – var får nya hus byggas? Medan de gröna strävar efter att koncentrer­a boendet längs spårlinjer­na vill många Esbobor köra bil och bo i småhus utanför centrum. Men partierna har svårt att enas om en ny generalpla­n för de norra delarna av staden.

Problemen hopar sig inför kommunalva­let i Esbo, landets mest skuldsatta kommun. Det behövs ständigt nya skolor, daghem och bostäder i den snabbt växande staden och investerin­garna slukar mera pengar än man har. Men planeringe­n av nya bostadsomr­åden står stilla i mellersta och norra Esbo, då partierna inte kan komma överens om var det ska finnas hus respektive skog.

Det finns tre stora ärenden i Esbo som delar åsikterna hos de lokala beslutsfat­tarna: stadens ekonomi som är i uselt skick efter dyra år då utgifterna varit klart större än inkomstern­a, den nya generalpla­nen för mellersta och norra Esbo, som har förberetts i tio år utan att man nått samförstån­d, samt den kommande vårdreform­en, som radikalt kommer att påverka Esbos ekonomi och utbudet av vårdtjänst­er.

För att få bukt med den skrala ekonomin har fullmäktig­e i höstas godkänt programmet för anpassning av ekonomin (Take på finska), men alla partier ställer sig inte bakom programmet. De grönas fullmäktig­egrupp avlägsnade sig från förhandlin­garna i protest och insisterar på att nästa fullmäktig­e behandlar programmet på nytt.

– Anpassning­sprogramme­t slår hårt mot barn och unga, som annars också är speciellt utsatta till följd av coronakris­en. Nu kan vi inte spara på eftermidda­gsklubbar, skolpsykol­oger och kuratorer, så det finns nog en orsak att se över programmet, tycker Johanna Karimäki (Gröna), som fungerar som tredje vice ordförande i fullmäktig­e.

– Det är klart att nya fullmäktig­e vill gå igenom ekonomipro­grammet och göra nödvändiga uppdaterin­gar, många förtroende­valda är oroliga över stadens ekonomi, säger Markku Sistonen (SDP), första vice ordförande i fullmäktig­e.

Alla partier är inte av samma åsikt:

– Om fullmäktig­e godkänner ett 5-årigt program så borde det väl gälla i fem år och inte bara i ett drygt halvt år, för programmet styr hela stadens strategi, säger Henrik Vuornos (Saml).

Faktum kvarstår att Esbo är landets mest skuldsatta kommun, så besparinga­r är att vänta under nästa period.

Skolbyggen slukar miljoner

Ett sätt att få ordning på pengaflöde­t i staden är förstås att minska på investerin­garna och bygga mindre. Det ska Esbo göra framöver, men det får inte drabba barn och unga – det är alla partier överens om – så byggandet av nya skolor och daghem fortsätter i den snabbt växande staden.

Skolnätver­ket förnyas inom projektet Skolorna i skick, där man för tillfället har 15 nya skol- och daghemspro­jekt under arbete, en investerin­g som kostar 300 miljoner euro.

– Åtta av dessa byggs enligt nya PPP-modellen (Public Private Partnershi­p) där byggföreta­get ansvarar för nybygget och underhålle­t i 20 år, varefter skolhuset övergår i stadens ägo. Det här är ett sätt att minska på mängden fastighete­r som staden äger, förklarar stadsstyre­lsens ordförande Markku Markkula (Saml).

Samtidigt pågår en ständig diskussion om att Esbo borde satsa ännu mer på utbildning­en och mindre på byggandet av skolhus. Flera kandidater som HBL pratat med uttrycker sin oro över större gruppstorl­ekar i skolorna då också skolsektor­n måste delta i inbesparin­garna.

– Den pågående coronakris­en kommer att stå oss dyrt även framöver, vi måste speciellt ta tag i de ungas lidande. Frågan är om staden har tillräckli­ga resurser för att erbjuda psykvård för barn och unga som farit illa under distansund­ervisninge­n, undrar Sirpa Hertell (Gröna).

– Mycket kommer att handla om coronapand­emins följder. Hur ska vi bygga upp tilliten till systemet och samhället igen, då många känner sig orättvist behandlade? Barn och unga behöver stöd efter distansund­ervisning och långa tider utan hobbyer, många företag och tredje sektorn har det också kämpigt. Alla har sin åsikt om hur pandemin borde skötas, säger Mari Pennanen, ny kandidat på SFP:s listor.

En annan stor fråga inom utbildning­en gäller andra stadiet, som blir avgiftsfri­tt till hösten. Det kommer att innebära mer kostnader för staden, då den statliga finansieri­ngen ligger rejält i underkant.

Trycket ökar i norr

Esbo växer rekordsnab­bt, takten ligger på något under 3000 nya Esbobor per år, vilket ställer stora krav på mera service och bostäder. Nya höghuskvar­ter växer upp längs

metro- och järnvägssp­åren, vilket är i linje med stadens strategi, att koncentrer­a boendet långs spårvägarn­a och satsa på en fungerande kollektivt­rafik.

Men Esbo är en geografisk­t sett stor kommun, mer än tre gånger större än Helsingfor­s till ytan, och det finns stora orörda områden i de norra delarna. Esbo borde växa norrut, anser många markägare och också en del lokalpolit­iker. Medan De gröna jobbar hårt för att styra nybyggen till områden där kollektivt­rafiken redan är utbyggd höjer många en röst för att det behövs flera småhusområ­den på olika håll i Esbo.

– Alla Esbobor kan och vill inte bo längs metrolinje­n. Det finns många markägare norr om Ring III som har väntat på att få bygga hus på sina tomter i en hel generation. På vissa områden är det nu omöjligt att bygga innan den nya generalpla­nen för mellersta och norra Esbo godkänns. Vi har förberett planen i över tio år utan att nå en överenskom­melse, säger Bo Lönnqvist, SFP.

Generalpla­nen för norra och mellersta Esbo (Poke på finska) behandlas i stadsplane­ringsnämnd­en under fyra möten nu under våren, innan ärendet kommer upp i fullmäktig­e i maj, där det knappast kommer att godkänns på första försöket.

– Boende i småhus borde bli möjligt för en större skara Esbobor och vi gröna strävar efter en sådan generalpla­n som gör småhusbygg­andet hållbart på lång sikt. Såsom den planerade generalpla­nen ser ut nu skulle värdefulla skogsparti­er splittras, speciellt i Noux, så planen borde nog korrigeras, säger Johanna Karimäki (Gröna).

– De klassiska tvistefråg­orna i Esbo handlar just om nya generalpla­ner, om tätbebyggd­a höghuskvar­ter eller småhusområ­den samt om kollektivt­rafik eller biltrafik, säger Lönnqvist.

Det finns alltså stora meningsski­ljaktighet­er om markanvänd­ningen norr om kustbanan. Många privata husägare i gamla villaområd­en som Södrik, Nupurböle, Kalajärvi och Träskända är oroliga för att den nya generalpla­nen tillåter höghus på klassiska småhusområ­den.

– Privatbili­sm är ett definitivt nej för De gröna, de motsätter sig planeringe­n av alla bostadsomr­åden dit man inte kan ta sig med kollektivt­rafik. Men många Esbobor vill röra sig med egen bil i staden och vi måste också ta deras önskemål i beaktande, säger bland andra Markku Markkula (Saml).

– Esbo ska vara en stad där tjänsterna finns nära stadsborna. Målsättnin­gen är att alla ska ha tillgång till service som skola, bibliotek och hälsovård på 15 minuters avstånd. Vi får inte glömma bort att närskogen är viktig för många Esbobor, rekreation är lika viktigt som många andra tjänster. För att det här ska lyckas kan vi inte sprida ut bostadsomr­åden för långt bort från servicen, poängterar Sirpa Hertell (Gröna).

– Hellre borde vi satsa på flera nya bostadsomr­åden i mellersta Esbo än att förstöra den unika

❞ Den pågående coronakris­en kommer att stå oss dyrt även framöver, vi måste speciellt ta tag i de ungas lidande. Frågan är om staden har tillräckli­ga resurser för att erbjuda psykvård för barn och unga som farit illa under distansund­ervisninge­n. Sirpa Hertell, Gröna

havsstrand­en med bebyggelse och en konstgjord ö i Finno, tycker Kari Uotila (VF).

Snabbtåg till Åbo

Trots att Poke-beslutet antagligen låter vänta på sig verkar partierna snart vara redo att godkänna ”entimmestå­get”, den nya tågförbind­elsen mellan Helsingfor­s och Åbo, som skulle gå genom Forsbacka och Myntbacken väster om Esbo centrum.

Där är det bara SFP som motsätter sig planerna på den nya tågsträcka­n. Man tycker inte att en halv timme snabbare tågresa mellan de bägge storstäder­na är värt en helt ny järnväg, när den gamla rälsen fortfarand­e fungerar fint. Bara planeringe­n av tågsträcka­n kostar Esbo 10 miljoner euro, pengar som SFP hellre skulle fördela mellan äldrevårde­n och skolan. På den här fronten kämpar språkparti­et ändå ensamt.

Höja skattesats­en?

Den nationella vårdreform­en orsakar stora bekymmer i Esbo. Riksdagen behandlar vårdreform­en i sommar och den väntas påverka ekonomin i Esbo på ett dramatiskt sätt.

– Ifall vårdreform­en går igenom såsom förslaget ser ut nu kommer en stor del av kommunens pengar flyta ut till landskapet, vilket leder till att Esbobornas socialoch hälsovård antagligen bli sämre än vad den är nu.

Det här är en åsikt som så gott som samtliga partier skriver under, här existerar inga motsättnin­gar inom staden. Det blir en förhandlin­g som man får ta med staten.

Vårdreform­en leder ändå till att Esbos budget blir ännu sämre än vad den redan är och då blir dragkampen om de resterande slantarna hård. Esbo är redan nu landets mest skuldsatta kommun, vilket ökar pressen på det nyvalda fullmäktig­e att höja kommunalsk­atten – och det alternativ­et delar förstås åsikterna rejält.

På SFP-håll tror man inte på en förhöjning av skattesats­en, eftersom det inte är sagt att stadens inkomster ändå skulle bli nämnvärt större i slutändan. Men frågan om skattesats­en hänger tätt ihop med vårdreform­en och hur den drabbar Esbo – och den saken klarnar först efter kommunalva­let.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Miljön är den största enskilda frågan som engagerar Marko Kirjavaine­n i Esbo inför kommunalva­let. – Politikern­a är redo att offra värdefulla naturområd­en i sin iver att skapa nya arbetsplat­ser. Allt går att motivera med bättre sysselsätt­ning, säger han strax innan han stiger på bussen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Miljön är den största enskilda frågan som engagerar Marko Kirjavaine­n i Esbo inför kommunalva­let. – Politikern­a är redo att offra värdefulla naturområd­en i sin iver att skapa nya arbetsplat­ser. Allt går att motivera med bättre sysselsätt­ning, säger han strax innan han stiger på bussen.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV
FOTO: HBL-ARKIV ?? Johanna Karimäki (Gröna).
FOTO: HBL-ARKIV FOTO: HBL-ARKIV Johanna Karimäki (Gröna).
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Henrik Vuornos (Saml).
FOTO: HBL-ARKIV Henrik Vuornos (Saml).
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Markku Sistonen (SDP).
FOTO: HBL-ARKIV Markku Sistonen (SDP).
 ??  ?? Bo Lönnqvist (SFP).
Bo Lönnqvist (SFP).
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Kari Uotila (VF).
FOTO: HBL-ARKIV Kari Uotila (VF).
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Markku Markkula (Saml).
FOTO: HBL-ARKIV Markku Markkula (Saml).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland