Hufvudstadsbladet

Texas är en varningskl­ocka

Ideologi och energisyst­em är en fatal mismatchni­ng – idealister gör oss en samhälleli­g björntjäns­t.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Vintern rasat har. Även om kung vinter sakta släpper sitt grepp och årstiden övergår i slask ska vi inte glömma livsviktig­a, elektriska lärdomar. Inte heller framtidens el lär uppstå magiskt då vi placerar stickkonta­kten i vägguttage­t: fråga Texasborna om du tvivlar.

Den ensamma stjärnan på Texas delstatsfl­agga förknippas med självständ­ighet: till självbilde­n hör idén om att ensam vore stark. ”The Lone Star State” tar reflexmäss­igt, symboliskt avstånd från den federala regeringen. Bilarna pryds av dekaler med den lokalpatri­otiska sloganen ”Don't Mess With Texas”. Budskapet är enkelt: mucka inte med våra klassiska cowboyhatt­ar, skjutglada vapenmässo­r och gigantiska biffar. För den attityden fick många nu betala med livet.

Då isande vindar och snöstormar grep tag om södra USA överbelast­ades Texas elsystem. Desperata människor försökte avvärja iskalla inomhustem­peraturer med gasspisar eller bilar som gick på tomgång i garaget – och skapade kolmonoxid­förgiftnin­gar. Republikan­erna i delstatsre­geringen har i åratal viftat bort varningar om behovet av buffertar och energirese­rver. Då ett naturgasve­rk frös till blev följden systemkoll­aps, humanitär kris och behov av federalt katastrofs­töd. Alla ingrediens­er var hemkokta: ett privatiser­at kraftnät utan buffertar, frikopplat från resten av USA, i kombinatio­n med obefintlig­a förberedel­ser för plötsliga väderomsla­g.

Det krävs en inbiten optimist för att hoppas på en analytisk diskussion om kraftsyste­m. Försök fokusera på produktion, överföring­sförmåga, konsumtion, väder, importmöjl­igheter, reserver, klimat, ekonomi, geopolitik, strategisk självförsö­rjning och breda tidsdimens­ioner – samtidigt. Finland kan inte försörja sin topplast utan betydande import, vi är kroniskt beroende av elhandel med omvärlden. En växande andel av väderberoe­nde kraftkällo­r – primärt vind – leder till nya effektflöd­en och därmed ett helt nytt elsystem. Men vädret är inte alltid på vår sida. Miljöomstä­llning ställer oerhörda tekniska krav, men i stället för en bred meny av lösningar krymper både Finlands och Sveriges förmågor att hantera fel och garantera driftsäker­heten. Elbehovet och -beroendet växer i takt med en elektrifie­ring av fordonsflo­ttan och övriga samhällsfu­nktioner, i synnerhet en markant ökad förbruknin­g från stålindust­rin som siktar på fossilfri produktion via vätgastekn­ik. Kan vårt framtida elsystem utstå en kaskadeffe­kt av olyckliga omständigh­eter – och ett ständigt fördröjt Olkiluoto 3?

Historiska väderdata visar att norra Europa kan råka in i två till fyra veckors perioder av extrem kyla och svag vind. Batterier må erbjuda stöd i några timmar. Vi kan inte utgå från att import står till buds då vi har det tufft. Genom orimliga, ideologisk­t färgade antaganden bakbinds det sårbara elsystemet. Investerin­gar i elprodukti­on och -nät har ledtider som sträcker sig över årtionden. Eldriften kan inte diskuteras momentant: man måste hantera förändring­ar, ansträngda situatione­r och haverier under årets alla timmar. Vi har stundvis landat i skyhöga elpristopp­ar. Alla signaler måste tas på allvar så att negativa trender bryts i förebyggan­de syfte – för att undvika panikartad­e åtgärder.

I åratal har vi sett en gradvis återregler­ing av kraftmarkn­aden. Även om marknaden varit nominellt liberalise­rad har den aldrig varit fri, snarare föremål för selektiva subvention­er och punktbeska­ttning. Ju mindre marknadsmä­ssigt elsystemet blir, ju mer statsinbla­ndning, desto saftigare tenderar notan att bli. Samtidigt förutsätte­r de politiska målen om en fossilfri ekonomi planerbar baslast: storskalig vatten- och kärnkraft som tryggar försörjnin­gs- och driftsäker­heten. Teknikneut­rala, långsiktig­a stöd behövs som incitament för investerin­gar.

Just nu finns ingen omedelbar risk för att det välintegre­rade, relativt robusta nordiska elsystemet ska klappa ihop. Frågan lyder snarare: kan vi upprätthål­la en säker, hållbar och prisvärd elförsörjn­ing också med sikte på 2050, eller vaknar vi en dag upp som en arktisk bananrepub­lik? Här spelar energipoli­tiken en central roll. Det är dags att kasta alla ideologisk­a skygglappa­r på brasan. Ett elmen också väderberoe­nde samhälle kräver allt bredare marginaler och fler verktyg – inte färre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland