Hufvudstadsbladet

Lagförslag om att stänga restaurang­er till riksdagen

Regeringen­s lagproposi­tion om att restaurang­er ska stängas väntas bli godkänd inom fyra dagar.

- ARI SUNDBERG/SPT

Det var väntat att regeringen i samråd med presidente­n skulle konstatera att undantagsf­örhållande­n råder i Finland. Det var statsminis­ter Sanna Marin (SDP) som gav det formella beskedet vid en presskonfe­rens på måndagen.

Samtidigt meddelade hon att regeringen överräckt en propositio­n till riksdagen om en lag som ska göra det möjligt att stänga alla restaurang­er i Finland i tre veckor från den 8 mars. Marin sade att riksdagens talman räknar med att lagen kan klubbas igenom inom fyra dagar.

Detta innebär att alla restaurang­er, kaféer, nattklubba­r och pubar ska stängas för att minska på spridninge­n av coronaviru­set. Endast sådana matserveri­ngar som inte är öppna för allmänhete­n får fortsätta servera mat. De övriga får fortsätta med försäljnin­g av hämtmat.

Om det epidemiolo­giska läget inte förbättrat­s efter nedstängni­ngen har regeringen förberett restriktio­ner i restaurang­ernas öppettider som kan införas.

Ett utegångsfö­rbud är inte heller otänkbart, säger Sanna Marin. Hon bekräftade därmed det justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) sade till Yle i lördags, att Statsrådet­s kansli förbereder lagförändr­ingar. Dessa skulle göra det möjligt för myndighete­rna att införa ett utegångsfö­rbud om coronaläge­t försämras ytterligar­e.

Arbets- och näringsmin­ister Tuula Haatainen (SDP) sade på presskonfe­rensen att regeringen nu i snabb ordning bereder en stödmodell för skälig ersättning till de företag som åtgärderna för nedstängni­ng gäller.

Beklagar otydlig lagskrivni­ng

Tröskeln för att tillämpa beredskaps­lagen är hög, sade Marin på måndagen, men regeringen har ändå valt att aktivera två av lagens paragrafer. Det handlar om paragraf 106, som ger Statsrådet­s kansli uppgiften att samordna myndighets­kommunikat­ionen, och paragraf 107, som ger statsrådet befogenhet att avgöra meningsski­ljaktighet­er mellan olika förvaltnin­gsområden.

Marin sade att den senare paragrafen inte har att göra med den tvist om tolkningen av den uppdaterad­e lagen om smittosamm­a sjukdomar som blossade upp på fredagen mellan Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland och

Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Den här tvisten bottnar i olika tolkningar av paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar.

Marin beklagade den otydliga formulerin­gen i lagen och lovade att saken skulle redas ut under måndagen.

Nyhetsbyrå­n STT uppger att Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland och Social- och hälsovårds­ministerie­t inte kunde enas om hur paragrafen bör tolkas under gårdagens möte.

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland har tolkat paragrafen så att till exempel gym kan fortsätta hålla öppet förutsatt att verksamhet­en arrangeras så att endast 10 personer befinner sig på plats samtidigt. Social- och hälsovårds­ministerie­t har i sin tur tolkat paragrafen så att alla lokaler som är ämnade för över 10 personer ska stängas helt i två veckor.

Mikko Floréen, chef för hälsovårds­enheten vid Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland, sade till STT att myndighete­rna ska informera om beslutet på tisdag.

Om tolkningen uppdateras är det enligt Floréen viktigt att den är gemensam för alla regionförv­altningsve­rk, skriver STT.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Restaurang­er i stora delar av landet kan bli tvungna att stänga den 8
■ mars.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Restaurang­er i stora delar av landet kan bli tvungna att stänga den 8 ■ mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland