Hufvudstadsbladet

Coronaepid­emin i Estland skenar i väg utom kontroll

Enligt en av Estlands ledande virologer yrkade landets vetenskapl­iga råd på tuffare restriktio­ner i fredags, men forskarna fick nobben av regeringen.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Den estniska coronaepid­emin har förvärrats snabbt de senaste veckorna. Totalt 66 628 estländare har hittills insjuknat i covid-19, vilket kan jämföras med 58 064 fall i Finland. Proportion­ellt sett är skillnaden stor, eftersom det bor fyra gånger så många i Finland som i Estland.

På måndagen registrera­des 1 028 nya coronafall i Estland. Enligt landets hälsovårds­myndighet var över 21 procent av måndagens coronatest positiva. Estlands incidens steg därmed till 1 035 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Den estniska incidensen är med andra ord nästan nio gånger så hög som i Finland.

– Det är framför allt unga som smittas av coronaviru­set i Estland just nu. De flesta som testade positivt på måndagen är i åldern 30 till 35, säger Irja Lutsar, professor i medicinsk mikrobiolo­gi vid Tartu universite­t.

Skärpta restriktio­ner

I fredags beslutade premiärmin­ister Kaja Kallas regering att skärpa restriktio­nerna för att bromsa smittsprid­ningen. De nya reglerna gäller i huvudsak från och med onsdag till och med den 28 mars.

Med undantag av klasserna 1–4 ordnas all skolunderv­isning på distans. All gruppidrot­t och alla hobbyer som utövas i grupper förbjuds. Den så kallade 2 plus 2-regeln gäller i hela landet. Det betyder att alla ska upprätthål­la två meters distans till andra människor och att högst två personer får röra sig tillsamman­s på offentliga platser. Sammankoms­ter med fler än 10 personer förbjuds.

Alla bastur, simhallar och badinrättn­ingar stängs till och med den 28 mars. Restaurang­erna får hålla öppet med högst hälften av alla platser besatta, men efter klockan 18 är det endast försäljnin­g av hämtmat som tillåts.

Enligt Lutsar är det många estländare som är trötta på restriktio­nerna och vägrar följa regeringen­s rekommenda­tioner, vilket bäddar för nya smittkedjo­r. Hon utpekar individual­ismen som en av bovarna i dramat.

– Många unga har sett hur deras vänner har smittats av coronaviru­set med milda symtom. En del förleds att tro att covid-19 inte är så farligt trots allt och att sjukdomen är som en vanlig förkylning, säger Lutsar.

Till skillnad från situatione­n i Nyland har Estland tills vidare inte drabbats lika hårt av de muterade variantern­a av coronaviru­set.

– Dagens slumpmässi­ga sekvensana­lyser av positiva coronatest från olika delar av landet visar att endast 10 till 15 procent har orsakats av muterade varianter.

Svårt smittläge i nordöstra Estland

Det är i synnerhet huvudstads­regionen och de nordöstra delarna av Estland som kämpar med höga smittsiffr­or. Landskapet Ida-Virumaa (Östra Virland), med en hög andel ryskspråki­ga estländare, toppar statistike­n med 813,4 coronafall per 10 000 invånare. Det är framför allt i städer som Narva, Sillamäe och Kohtlajärv­e som incidensen skjuter i höjden.

– Det handlar om kulturella skillnader, attityder och socioekono­miska faktorer. Om du jobbar för gruvindust­rin eller på en fabrik går det inte att distansjob­ba. Då är också risken för att smittas av coronaviru­set högre, säger Lutsar.

Enligt enkäter som estniska medier har gjort, saknas det inte ryskspråki­g informatio­n om coronaepid­emin och restriktio­nerna. Den nordöstra delen av Estland har för närvarande den lägsta andelen vaccinerad­e på grund av en djupt rotad skepsis mot EU:s coronavacc­iner.

– Många invånare i de nordöstra delarna av landet har uppgett att de skulle föredra det ryska Sputnikvac­cinet, men det kan vi inte erbjuda eftersom det inte har upphandlat­s av den estniska regeringen och än mindre godkänts av den europeiska läkemedels­myndighete­n, säger Lutsar.

Politisk tveksamhet

Det finns stora regionala skillnader i sättet att förhålla sig till myndighete­rnas restriktio­ner, anser Lutsar.

– Om jag går in i ett köpcentrum här i Tartu ser jag att de flesta bär munskydd. Så är det inte i Tallinn.

Iakttagels­en kan verka trivial, men den ger en fingervisn­ing om folk följer reglerna eller inte.

I Tartu har cirka 85 procent av alla som jobbar inom sjukvården redan vaccinerat­s medan motsvarand­e andel i Tallinn ligger kring 50 procent.

Allt medan smittläget förvärras tvistar politikern­a om de restriktio­ner som ska lanseras för att få bukt med smittsprid­ningen. Professor Irja Lutsar är en av medlemmarn­a i landets vetenskapl­iga råd, som fungerar som rådgivare för den estniska regeringen.

– Vi föreslog förra veckan att myndighete­rna skulle införa tuffare restriktio­ner för att bromsa smittsprid­ningen, men förslaget gick inte igenom, säger Lutsar.

Har premiärmin­ister Kaja Kallas en släpphänt linje i hanteringe­n av epidemin? – Nej, senast i söndags sade Kallas att hon inte utesluter tuffare restriktio­ner. Den förra regeringen hade ett gynnsammar­e smittläge och därmed en lättare sits. Men det går inte heller att förneka att många estländare nu motsätter sig hårdare restriktio­ner, säger Lutsar.

När tror du att ni lyckas få bukt med smittsprid­ningen? – Allt hänger på hur stora leveranser vi lyckas få av coronavacc­inerna. Vi sitter i samma båt som alla andra EU-länder.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT
FOTO: ANDRES TENNUS/TARTU UNIVERSITE­T
FOTO: RAIGO PAJULA/ LEHTIKUVA-AFP ?? Totalt 66628 estländare har hittills insjuknat i covid-19.
■ Den estniska incidensen är med andra ord nästan nio gånger så hög som i Finland.
Irja Lutsar, professor i medicinsk
■ mikrobiolo­gi vid Tartu universite­t.
Estlands premiärmin­ister
■ Kaja Kallas.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT FOTO: ANDRES TENNUS/TARTU UNIVERSITE­T FOTO: RAIGO PAJULA/ LEHTIKUVA-AFP Totalt 66628 estländare har hittills insjuknat i covid-19. ■ Den estniska incidensen är med andra ord nästan nio gånger så hög som i Finland. Irja Lutsar, professor i medicinsk ■ mikrobiolo­gi vid Tartu universite­t. Estlands premiärmin­ister ■ Kaja Kallas.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland