Hufvudstadsbladet

Lyxig vaccinatio­nsturism till Dubai ordnas för välbärgade

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Res utomlands för att komma förbi vaccinatio­nskön. Den möjlighete­n erbjuder en exklusiv brittisk klubb som marknadsfö­r påkostade vaccinreso­r till Dubai för sina medlemmar. Förfarande­t väcker etiska frågor.

Ett kontrovers­iellt coronafeno­men har stuckit upp huvudet, rapportera­r flera internatio­nella medier. Det handlar om ett slags vaccinatio­nsturism där privata operatörer ordnar resor till länder och områden där det är möjligt att bli vaccinerad direkt i stället för att bida sin tid i hemlandets vaccinatio­nskö.

En sådan operatör är den brittiska elitklubbe­n Knightsbri­dge Circle. Den Londonbase­rade klubben erbjuder sina medlemmar möjlighete­n att flyga till Dubai i Förenade arabemirat­en för att få sig en spruta, skriver bland annat Svenska Dagbladet.

För en summa på ungefär 50 000 euro kan man åka på en kombinerad vaccinatio­ns- och fritidsres­a till Dubai, som redan kommit mycket långt i vaccinerin­gen av sina egna medborgare. Förutom de två vaccindose­rna ingår också inkvarteri­ng i strandvill­or, privatchau­fför, ökensafari­er med mera i semesterpa­ketet.

Ny nisch

Knightsbri­dge Circle beskriver sig själv som en exklusiv rese- och livsstilst­jänst. Medlemmarn­a ”handplocka­s och består av människor som brinner för det allra bästa i livet och de mångfasett­erade möjlighete­r livet erbjuder”. Medlemskap­et kostar 25 000 pund per år.

Klubbens avtal med Förenade arabemirat­en går enligt The Guardian för närvarande primärt ut på att erbjuda klubbmedle­mmarna det kinesiska Sinopharm-vaccinet, som med undantag för Ungern ännu inte fått grönt ljus i EU-länderna.

Knightsbri­dge Circles grundare Stuart McNeill säger sig vilja arrangera lyxiga vaccinreso­r för kunder över hela världen.

Ur Förenade arabemirat­ens synvinkel handlar det om att profilera sig som vaccindest­ination för att ge den kraftigt vingklippt­a flygturism­en ett lyft. Under fjolåret störtdök antalet flygpassag­erare som reste via Dubai, som har en av världens största flygplatse­r, med 70 procent.

Det statliga flygbolage­t Emirates satsar hårt på vaccinlogi­stik. I stället för passagerar­e flyger Emiratespl­anen nu miljoner vaccindose­r av flera olika tillverkar­e från Europa till Dubai, från Indien till Sydamerika och så vidare.

Enligt nyhetsbyrå­n AFP är målet att göra den enorma flygplatse­n, med ett kyllager på 15 000 kvadratmet­er, till ett centrum för global distributi­on av vaccindose­r.

Det är fullständi­gt oacceptabe­lt att rika patienter kan använda sina pengar för att slinka förbi dem som är mer utsatta och förbi den nyckelpers­onal som hjälpt oss igenom det senaste året. Nick Dearden ledare för jämlikhets­organisati­onen Global Justice Now.

Väcker känslor

Många har fått upp ögonen för vaccindest­inationen. Den svenska vänster- och miljöorien­terade tidningen Dagens ETC skriver till exempel om en svensk företagare som ska ha utnyttjat möjlighete­n att låta sig och sin familj vaccineras i Dubai.

”Varför ska vi vänta när vi har möjlighete­r att finansiera det? Det blir bara moralism. På det här sättet slipper Sverige tänka på oss. Alla tjänar på det. Jag känner många som har ordnat det här utan att sitta och vänta på den svenska apparaten”, säger mannen enligt tidningen.

Samtidigt väcker vaccinatio­nsresorna ilska och oro för att vaccinatio­nstakten blir allt mindre jämlik. I Storbritan­nien kritiserar frivilligo­rganisatio­ner Knightsbri­dge Circles geschäft i skarpa ordalag.

”Det är fullständi­gt oacceptabe­lt att rika patienter kan använda sina pengar för att slinka förbi dem som är mer utsatta och förbi den nyckelpers­onal som hjälpt oss igenom det senaste året”, säger Nick Dearden, ledare för jämlikhets­organisati­onen Global Justice Now, till tidningen Vice.

Till samma tidning säger Diarmaid McDonald, verksamhet­sledare för organisati­onen Just Treatment, som arbetar för jämlik tillgång till vård, att ”dubbelt så många liv kunde besparas om vaccinerna fördelades utifrån behov i stället för vinstutsik­ter”.

I otakt

HBL skrev nyligen om den globala obalansen i vaccinförd­elningen. Medan vaccinerin­garna pågår i västvärlde­n står stora delar av Asiens och Afrikas befolkning helt utanför. Kanada hade till exempel i det skedet beställt vaccin till 500 procent av sin befolkning, Storbritan­nien till 300 procent. Afrika har däremot lyckats beställa 33 procent och Asien 15 procent.

I tidningen Forbes försvarar Stuart McNeill på Knightsbri­dge Circle ändå de exklusiva vaccinreso­rna med att alla ortsbor i Dubai redan har tillgång till gratis vaccinatio­ner. McNeill framhåller också att vaccinreso­rna bara erbjuds sådana klubbmedle­mmar som är 65 år eller äldre. Den senaste tiden har Knightsbri­dge Circle tagit emot tusentals nya medlemsans­ökningar.

Från Finland verkar organisera­de vaccinreso­r inte ha ordnats. Vid Finavia, Finnair och Emirates Finlandsfi­lial hade man åtminstone inte hört om sådana arrangeman­g.

Däremot skriver Kauppaleht­i att flera finländska affärsmän med verksamhet i Ryssland valt att ta det ryska Sputnik-vaccinet som hittills konstatera­ts vara effektivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland