Hufvudstadsbladet

Hälsovård, privatbili­sm och företagand­e viktiga valteman i Esbo

Vilka är de viktigaste sakfrågorn­a du tittar på när du väljer kandidat i kommunalva­let om en och en halv månad? HBL ställde frågan till Esbobor som planerar att rösta i kommunalva­let den 18 april.

- TEXT PETRA MIETTINEN FOTO NIKLAS TALLQVIST

1 Hilkka Örn, Mattby – Alla frågor som berör hälsovårde­n intressera­r mig. Jag har själv inte behövt anlita sjukvården på länge, men fungerande hälsovård och äldrevård är viktiga frågor. Speciellt önskar jag att politikern­a skulle jobba för dem som inte kan prata för sig själva, för patienter med psykiska problem, de har den största risken för att marginalis­eras och hamna utanför samhällets tjänster.

– Jag har alltid röstat på sossarna och kommer att göra så också i det här kommunalva­let.

2 Sam Weintraub, Dalsvik – Kommunalva­let är svårt, det är alltid mycket lättare att hitta en bra kandidat i riksdagsva­let. Jag har ännu ingen aning om vem jag ska rösta på, det klarnar sen när jag hör ett bra citat av nån kandidat.

– Ungdomarna är viktiga, jag röstar gärna på nån som ser efter de ungas rättighete­r och jobbar för att de ska klara sig bra i samhället. Jag har själv fem barn så jag är mån om ungdomarna­s välbefinna­nde.

3 Antti Miettinen och dottern Ruusa, Biskopsbro­n – Företagarn­a och deras förhålland­en måste beaktas, speciellt i beskattnin­gen, det måste gå att försörja sig som företagare. Själv är jag vårdledig och hemma med vår 1-åriga dotter fram till hösten, det är något som jag varmt kan rekommende­ra för alla pappor, om man bara har den ekonomiska möjlighete­n att stanna hemma en tid.

– Jag har ännu inte hittat min kandidat inför kommunalva­let, men blickarna går mot Liike nyt. Hjallis Harkimo är en ledare med dragningsk­raft och förnuftiga tankar, speciellt gillar jag att rörelsen lyfter fram vikten av det inhemska.

4 Niko Ritakallio, Olars – Det jag uppskattar med Esbo är att man kan ta sig fram med bil överallt, att det är möjligt att parkera bilen gratis både hemma och på stan. Jag har alltid mycket grejer med mig, både golfbag och jobbgrejer, det vore en omöjlig tanke att släpa på dem i kollektivt­rafiken. Så min röst går knappast till De gröna, för de motarbetar privatbili­smen i Esbo.

– Samtidigt uppskattar jag att stadsbilde­n i de olika centren i Esbo blir mera urban, att det byggs mera höghus. Småhusområ­dena står ju kvar.

– Jag är nyutexamin­erad handelsman och väntar på att starta upp min egen affär, så jag känner mig redan som företagare. Det vore synd om företagand­e beskattade­s hårdare i framtiden, för det är just småföretag­en som har möjlighet att anställa folk. På det sättet kan Esbo få upp sysselsätt­ningsgrade­n igen.

5 Marko Kirjavaine­n, Esbo – Miljön är det viktigaste, men där är problemen så stora att De gröna knappast kan fixa dem. Nu är det ju tillåtet att bygga ut och exploatera också miljömässi­gt känsliga områden om man motiverar det med nya arbetstill­fällen. Så länge ett kalhygge ger tillräckli­gt många jobb så verkar det vara okej att fälla alla träd, det är ett märkligt resonemang, tycker jag.

– När jag väljer kandidat kommer jag att fokusera på partiets linje, för de enskilda kandidater­na får ju inte rösta som de vill i alla frågor. Då är det viktigt att veta hur partierna resonerar i olika frågor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland