Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet utser kandidat till borgmästar­posten på måndag

Efter att Kirsi Piha överraskan­de på lördagskvä­llen meddelade att hon drar sig ur sin kandidatur för att bli Helsingfor­s nästa borgmästar­e, fortsätter nu partiets distrikt i Helsingfor­s att leta efter en ersättare.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT FREDRIK HÄGGMAN/HBL fredrik.haggman@hbl.fi

Distriktet har kallat till ett extra möte nästa vecka, på måndag kväll den 8 mars, för att utse sin nya borgmästar­kandidat.

Wille Rydman, som i den första omgången förlorade mot Piha, meddelade under helgen via Facebook att han inte längre är intressera­d av kandidatur­en.

En eventuell kandidat som det spekulerat­s kring är riksdagsle­damoten och ekonomiuts­kottets ordförande Juhana Vartiainen. Lokalfören­ingen Helsingin Edistyskok­oomus ordförande Antti Leino säger att Vartiainen kommer att meddela ifall han står till förfogande i dag, tisdag.

En annan person som förekommit i spekulatio­nerna är riksdagsle­damoten Sari Sarkomaa, men också hon har via Facebook bekräftat att hon inte är intressera­d.

Lepomäki kandiderar

Elina Lepomäki ställer trots allt upp i kommunalva­let i Helsingfor­s. Under söndagen meddelade hon på sin Facebooksi­da att hon står till förfogande. Tidigare har hon avböjt av personliga skäl, men efter den livliga debatt som uppstått kring Samlingspa­rtiet har hon omprövat sitt beslut.

”Jag eftersträv­ar en plats i stadsfullm­äktige och kommer att ge mitt stöd till den borgmästar­kandidat som distriktet väljer”, står det i inlägget.

Lepomäki är ett tungt tillskott på partiets lista, även om hon aldrig har haft en position inom lokalpolit­iken. I riksdagsva­let 2019 var hon Samlingspa­rtiets näst mest populära kandidat i hela landet efter Antti Häkkänen.

Hennes personliga röstetal på 19 292 var femte störst av alla kandidater i hela landet.

Lepomäki berättar att hennes kandidatur är en följd av debatten om splittring­en inom Samlingspa­rtiet.

– Min livssituat­ion är fortfarand­e likadan som tidigare, men partiets situation har förändrats. Jag har beslutat mig för att jag inte vill se på från sidan.

Ser du Samlingspa­rtiet som ett delat parti? – Till viss del har ju den bilden förmedlats utåt. För egen del vill jag täppa till de skillnader som finns och visa upp en klar linje för väljarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland