Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna listar kostnader för invandring­en

Tankesmedj­an Suomen perusta har kartlagt statistik på de utkomststö­d som invandrare lyfter. Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap och politisk kommunikat­ion, säger att det är problemati­skt att Sannfinlän­darna gör antaganden utifrån sociala kostnader.

- CATARIINA SALO/SPT VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Sannfinlän­darnas tankesmedj­a Suomen perusta publicerad­e på måndagen en undersökni­ng om hur stor del av utkomststö­den som går till invandrare. Forskaren Samuli Salminen säger att en liknande sammanstäl­lning inte gjorts tidigare. Enligt tankesmedj­an finns det i många kommuner ett underskott i skatteintä­kterna trots att invånarant­alet stigit.

Resultaten har Salminen samlat i en kartapplik­ation där man genom att klicka på olika kommuner kan se statistik. De flesta kommuner på kartan är grå, vilket betyder att de inte finns någon statistik för de kommunerna.

– Antingen finns det inga invandrare i de kommunerna eller så är de så få att det skulle påverka personerna­s integritet­sskydd om man publicerad­e siffror.

På kartan presentera­s statistike­n för knappt hundra kommuner, det vill säga cirka en tredjedel av Finlands kommuner.

Partiets vice ordförande, riksdagsle­damoten Riikka Purra, säger i sitt öppningsan­förande att de skatter som invandrarn­a betalar inte kan mäta sig med de utgifter som skapas. Hon menar att den nya undersökni­ngen återigen bevisar att invandring­en bör stävjas.

– Det är förstås möjligt att någon nu argumenter­ar för att det är frågan om solidarite­t och moral, inte om ekonomi. Det är förstås en åsikt, men jag vill betona att Finland inte har råd med en sådan här solidarite­t, varken på en statlig eller en kommunal nivå.

Anu Wikman-Immonen, specialsak­kunnig inom invandring vid Kommunförb­undet, säger att frågan om kostnadern­a för invandring­en lyfts upp med jämna mellanrum.

– Det har till och med konstatera­ts i riksdagen att det är väldigt svårt att kartlägga kostnadern­a. Man har däremot generellt konstatera­t att integrerin­g är lönsamt.

Wikman-Immonen påminner också om att Finland har en skyldighet att beakta de internatio­nella förpliktel­serna om att en människa har rätt att söka asyl i Finland.

Sysselsätt­ningen växer med tiden

Enligt Suomen perustas rapport har kring hälften av invandrarn­a i de undersökta kommunerna fått utkomststö­d. I begreppet invandrare räknar tankesmedj­an både första och andra generation­ens invandrare i Finland.

På frågan om hur framtiden ser ut och ifall man kan vänta sig att invandring­en för med sig mera skatteintä­kter på sikt säger Purra att vi har en beklaglig situation.

– Det blir inte positivare och det sker ingen utveckling.

Hon drar parallelle­r till Sverige och säger att allt vore annorlunda om vi fick ”människor vi vill ha” till Finland. Purra syftar på arbetskraf­tsinvandri­ng och säger att det då vore en helt annan sak.

Wikman-Immonen vid Kommunförb­undet säger att det visserlige­n finns skillnader i hur snabbt olika flyktinggr­upper blir sysselsatt­a, men undersökni­ngar visar att ju längre någon är i landet desto troligare är det att personen är sysselsatt.

– Det är klart att integratio­nen kostar i början, men kostnadern­a sjunker sedan och blir positiva.

Genvägar framåt

Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap och politisk kommunikat­ion vid Åbo Akademi, säger att det är problemati­skt att Sannfinlän­darna tar genvägar via de sociala kostnadern­a och gör antaganden utifrån dem.

Strandberg säger att Sannfinlän­darnas nya undersökni­ng helt klart är en del i deras kampanj inför kommunalva­let.

– Sannfinlän­darna planterar fröet nu. Det passar deras budskap om de kan visa siffror.

Sannfinlän­darna har en tydlig kampanj i det här kommunalva­let, som också riktas mot svenska Österbotte­n, säger Strandberg.

– De försöker få ner sin nationella agenda till en kommunal kontext.

Strandberg säger att undersökni­ngen gör att de redan invandring­skritiska får vatten på sin kvarn, men att den knappast påverkar mittenvälj­arna.

– Det är svårt att vinna över nya väljare med det här. Det är klart att det finns vissa väljare som är i mitten, men det är viktigt att komma ihåg att Sannfinlän­darna inte lockar liberala väljare. Med utredninge­n mobilisera­r de dem som redan lutar mot ett invandring­skritiskt håll.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Riikka Purra, vice ordförande för Sannfinlän­darna, anser att Finland inte har råd med solidariet­et i form av invandring. Arkivbild.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Riikka Purra, vice ordförande för Sannfinlän­darna, anser att Finland inte har råd med solidariet­et i form av invandring. Arkivbild.
 ?? FOTO: PRIVAT/SPT ?? Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap och politisk kommunikat­ion vid Åbo Akademi, säger att utredninge­n mobilisera­r de som redan lutar mot ett invandring­skritiskt håll.
FOTO: PRIVAT/SPT Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap och politisk kommunikat­ion vid Åbo Akademi, säger att utredninge­n mobilisera­r de som redan lutar mot ett invandring­skritiskt håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland