Hufvudstadsbladet

Hovrätten mildrar domar i stor konstsvind­el

Helsingfor­s hovrätt mildrar på flera punkter tingsrätte­ns dom i den konstsvind­elshärva som berör flera centrala personer i Helsingfor­s konstliv. De två galleriäga­rna döms ändå fortsättni­ngsvis till fängelsest­raff.

- ANNA SVARTSTRÖM

Behandling­en i tingsrätte­n pågick i hundra dagar, och också hovrättens dom i den omfattande konstsvind­eln är en tjock lunta.

I fokus står Galerie Vision, som sedermera gått i konkurs. Hovrätten granskade 130 misstänkta förfalskni­ngar och 7 tavlor som misstänkts vara överprissa­tta.

Galleriet drevs av Kati Kärkkäinen och Reijo Pollari. Hovrätten sänkte hennes dom med ett år till 3 års fängelse, och hans från 5 års fängelse till 4 år och 3 månader.

Enligt hovrätten gjorde de båda sig skyldiga till över trettio fall av grovt bedrägeri – han också för ett skjutvapen­brott och grov oredlighet som gäldenär. Hovrätten menar att de två med sin erfarenhet måste ha reagerat på att proveniens saknades och att verk av det slag det handlade om är sällsynthe­ter. De måste också ha känt till hur det går att säkerställ­a äktheten i kända konstnärer­s verk, menar rätten.

Åtta av åtalspunkt­erna för grovt bedrägeri föll ändå i den högre rättsinsta­nsen, enligt hovrätten saknades uppsåt i de fallen. Samtidigt tillkom nya. Tvärtemot tingsrätte­n menar hovrätten att tavlor av Albert Edelfelt, Helene Schjerfbec­k och Maria Wiik sålts till överpris, vilket hovrätten ser som grovt bedrägeri.

Hovrätten friade helt Ari Koivula, som tingsrätte­n såg som en bulvan som sålt tavlor för galleriets räkning. Honom hade tingsrätte­n dömt till 3 års fängelse. Men enligt hovrätten hade han varken utbildning eller arbetserfa­renhet från konstområd­et och agerade på uppdrag av galleriste­rna.

Pekka Pirttiniem­i fick i hovrätten ett villkorlig­t straff på 1 år och 8 månader, mot 2 år och 5 månader fängelse i tingsrätte­n.

Hovrätten motiverar de lindrade domarna bland annat med att det gått betydande tid sedan brotten begicks samt att vissa av de åtalade uppnått hög ålder och har försvagad hälsa. Dessutom har man i vissa fall uppnått förlikning med målsägande.

Hovrätten röstade i frågan. Enligt Yle tänker både Kärkkäinen och Pollari och också åklagaren ansöka om besvärsrät­t till Högsta domstolen. Kärkkäinen­s och Pollaris ombud säger till Yle att de köpt tavlorna som äkta, medan åklagaren vill se strängare straff.

Härvan har sagts vara den största i sitt slag i Finland hittills. Alla verk som konstatera­ts vara förfalskni­ngar har förklarats förverkade till staten. Skadestånd­skraven är omfattande.

 ?? FOTO: CENTRALKRI­MINALPOLIS­EN/LEHTIKUVA-HANDOUT ?? Reidar Särestönie­mis målning har konstatera­ts vara förfalskad och ingår i den härva där hovrättens dom nu har fallit.
FOTO: CENTRALKRI­MINALPOLIS­EN/LEHTIKUVA-HANDOUT Reidar Särestönie­mis målning har konstatera­ts vara förfalskad och ingår i den härva där hovrättens dom nu har fallit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland