Hufvudstadsbladet

”Jag försökte se dem i ögonen, men de var inte människor”

Många ryska ungdomar har gripits på mycket oklara grunder under demonstrat­ionerna. Ett sådant fall är 21-åriga Anastasia Romanova i S:t Petersburg. Så här berättar hon:

- ANNA-LENA LAURÉN

”Jag studerar journalist­ik och har varit med och grundat den oberoende sajten Razvilka här i S:t Petersburg. Vårt mål var att skriva reportage om mänskliga historier och sociala problem. Vi ville inte skriva om politik, men i dagens Ryssland går det inte att undvika. Att vägra befatta sig med politik är som att befinna sig i ett mörkt rum med monster som nafsar en i fötterna och låtsas som om allt är normalt.

Jag hade aldrig deltagit i en demonstrat­ion, men den 31 januari visste jag att jag måste göra det. Annars kan jag inte vara kvar i mitt yrke. Journalist­er ska vara på plats när de viktigaste sakerna i landet händer. Jag gick ut på demonstrat­ionen och hade med mig en ryggsäck med te, frukter och extra telefonbat­terier. Jag trodde inte att jag skulle bli gripen men visste att risken fanns, därför utrustade jag mig.

Demonstrat­ionen hade tagit slut och jag var på väg för att träffa min man när jag av misstag hamnade i en avspärrnin­g. Vi var ett tjugotal personer som hamnade där. Poliserna sade att de strax skulle öppna grindarna och vi skulle få gå hem. Men plötsligt anlände kravallpol­iserna, OMON, och omringade oss. De började slå på sina sköldar för att injaga skräck. Vi stod där fredligt och de fick order om att knuffa ihop oss på trottoaren med våld. Det gick inte att få ögonkontak­t med dem, jag försökte se dem i ögonen och det var som att se in i ett djurs ögon. Jag kände en skräck som är svår att förklara – man inser att de kan göra vad de vill med en, fast man inte har gjort något fel.

Jag fördes till polisstati­onen och satt där i sju timmar. Nu är jag kallad till rättegång den 12 mars. Jag anklagas för att ha brutit mot sanitära normer, det vill säga coronaregl­er. Jag kan få böter, men också fängelse. När jag går dit blir jag tvungen att ha alla mina saker med mig, för blir det en fängelsedo­m verkställs den omedelbart.

En kollega till mig på Razvilka har uteslutits från journalist­iska fakulteten på grund av sitt deltagande i demonstrat­ioner. Den risken får jag också räkna med.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland