Hufvudstadsbladet

Kamerorna i Moskvas tunnelbana letar ansikten

Tusentals linser granskar glasartat resenärern­a i Moskvas tunnelbana. Vad få av de förbipasse­rande vet är att kamerorna i taket skannar deras ansikten för att identifier­a dem. Har de otur larmas snart polisen – det hände Georgij Malets.

- IDA VANHAINEN/TT nyheter@hbl.fi

När poliserna stegade fram och sade att Georgij Malets skulle följa med dem till stationen gjorde han en olustig upptäckt.

– Jag såg att de hade några slags fotografie­r, men de var inte från övervaknin­gskameror, det var bilder från min profil på sociala medier, säger han till Reuters.

Han förstod snabbt att bilderna erhållits genom att hans ansikte skannats under tiden han vistats i tunnelbana­n.

Georgij Malets var på väg till en demonstrat­ion till stöd för den fängslade opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj, men till sina vänners besvikelse kom han aldrig fram.

Efter fyra timmars polisförhö­r släpptes han utan förklaring, och då var demonstrat­ionen sedan länge över.

Skrämmer opposition­ella

En anonym källa med insyn i det ryska polisväsen­det uppger för den statliga ryska nyhetsbyrå­n Tass att tekniken som används i tunnelbana­n utgår från en databas med bilder på de som misstänks gå på demonstrat­ioner regelbunde­t.

Människorä­ttsorganis­ationer som Amnesty har uttryckt en oro för att just ansiktsige­nkänning i ökande utsträckni­ng används för att gripa deltagare i demonstrat­ioner och skrämma opposition­ella till tystnad. En oro som nu växer. Nyligen rapportera­de nämligen ryska medier att myndighete­rna i Moskva har allokerat motsvarand­e nära 10 miljoner euro för att bygga ut nätverket av övervaknin­gskameror med ansiktsige­nkänning i tunnelbane­systemet.

Högupplöst­a bilder

I nuläget finns tiotusenta­ls kameror på plats i stadens tunnelbane­system och enligt den ryska tidningen Kommersant är drygt 5 000 av dessa till för ansiktsige­nkänning. Och fler ska det bli. Enligt en offert på regeringen­s sida för statliga upphandlin­gar väntas nya kameror på över 85 olika tunnelbane­stationer.

Utöver möjlighet att känna igen ansikten ska de nya kamerorna med hjälp av autofokus även kunna ta högupplöst­a bilder på resenärers ansikten.

Ligger i framkant

Carolina Vendil Pallin, forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige (FOI), har följt den ryska utveckling­en och berättar att tekniken är raffinerad.

– Ryssland vill hålla sig framme på AI-området men har ett problem då de inte har den mängd data från sociala medier som finns i länder som Kina och USA. Därför har man i stället satsat på att få fram data inom andra områden som till exempel röst- och bildigenkä­nning, och där ligger man långt fram, säger hon.

Hon understryk­er att tekniken i sig inte är något problem.

– Den springande punkten är att det måste finnas möjlighet att oberoende granska hur sådan här data används. En möjlighet som inte finns i dagens Ryssland.

Hur är den allmänna inställnin­gen till den här typen av teknik? – Många ser positivt på att den finns. Sådan här teknik presentera­s med motivering­en att man vill skapa ordning och skydda folk från brottsling­ar och terroriste­r. Lagen som möjliggjor­de att myndighete­r i dag kan blockera visst internetin­nehåll motiverade­s från början med att man ville stoppa pedofiler, och vem kan invända mot det?

Georgij Malets stoppades när han var på väg till en demonstrat­ion till stöd för Navalnyj – är det förvånande tycker du?

– Nej, det skulle jag inte säga. Utveckling­en runt Navalnyj har ytterligar­e accelerera­t repression­en. Inför parlaments­valet i september är den politiska ledningen extra sårbar och därför har man slagit ner hårt på de här demonstrat­ionerna.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP ?? Passagerar­e i Moskvas tunnelbana filmas av en diskret övervaknin­gskamera. Arkivbild.
■
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP Passagerar­e i Moskvas tunnelbana filmas av en diskret övervaknin­gskamera. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland