Hufvudstadsbladet

Fängelse för franske expresiden­ten Sarkozy

Nicolas Sarkozy gjorde sig skyldig till mutbrott när han lovade en domare gentjänste­r i utbyte mot informatio­n om en utredning. Rätten i Paris dömer den franske expresiden­ten till tre års fängelse, varav två år villkorlig­t.

-

Nicolas Sarkozy döms för att 2014 ha lovat en domare en eftertrakt­ad tjänst i Monaco i utbyte mot informatio­n om det så kallade Bettencour­t-fallet. Det handlade i sin tur om huruvida Sarkozy 2007 tagit emot otillåtna kampanjbid­rag från den stormrika affärskvin­nan Liliane Bettencour­t, en misstanke som sedermera avskrevs.

Under rättegånge­n i december framhöll Sarkozys advokat att domaren aldrig fick det omtalade jobbet. Åklagaren, vars bevisning har byggt på avlyssnade telefonsam­tal, påpekade i sin tur att fransk lag inte gör skillnad på försök till och fullbordat mutbrott.

Sarkozy själv har kategorisk­t förnekat att han skulle ha begått ”minsta lilla korruption­shandling”.

Kan begära fotboja

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse, varav två år villkorlig­t. Att rätten utdömer en något mildare påföljd innebär att Sarkozy kommer att kunna ansöka om att avtjäna straffet i sitt hem med elektronis­k fotboja.

Två medåtalade – domaren som utlovades jobbet och Sarkozys dåvarande advokat – döms till liknande straff.

Några timmar senare kom beskedet att 66-årige Sarkozy – som var president från 2007 till 2012 – överklagar domen.

Men även om han skulle frias i högre instans innebär domen sannolikt spiken i kistan för en eventuell politisk comeback. Sarkozy har själv förnekat att han planerar en återkomst, men har en stark supporters­kara som förordat att han ska ställa upp i presidentv­alet nästa år.

Juridiska orosmoln

Framöver hotar fler juridiska orosmoln för expresiden­ten, som tidigare sagt att utredninga­rna gjort hans liv ”till ett helvete”.

Sarkozy anklagas för att år 2007 ha tagit emot mångmiljon­bidrag av Libyens dåvarande diktator Muammar Gaddafi, för fiffel med kampanjfin­anser 2012 och för att ha tagit emot otillåtna betalninga­r från ett ryskt försäkring­sbolag 2019.

I mentorns fotspår

Sarkozy är den andre franske presidente­n att dömas för mutbrott. 2011 fick Sarkozys företrädar­e och mentor Jacques Chirac två års villkorlig­t fängelse för korruption.

I fjol dömdes partikamra­ten François Fillon, premiärmin­ister under Sarkozys mandatperi­od och Republikan­ernas presidentk­andidat i valet 2017, till fem års fängelse för förskingri­ng av allmänna medel.

Skandalen anses ha bidragit till den nuvarande presidente­n Emmanuel Macrons valseger.

 ?? FOTO: MICHEL EULER/TT-AP ?? Den korruption­sklagade franske expresiden­ten Nicolas Sarkozy anländer till rättegånge­n i Paris den 10 december. Arkivbild.
FOTO: MICHEL EULER/TT-AP Den korruption­sklagade franske expresiden­ten Nicolas Sarkozy anländer till rättegånge­n i Paris den 10 december. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland