Hufvudstadsbladet

Suu Kyi i rätten – anklagas för nytt brott

Dagen efter den våldsamma söndagen i Myanmar, när minst 18 personer dödades, riktas allt ljus mot den fängslade ledaren Aung San Suu Kyi, som framträder i rätten. Anklagelse­akten har utvidgats med ytterligar­e ett brott.

-

Polis och militär uppges vara utposterad­e på flera nyckelplat­ser i Myanmar (Burma) och nya demonstrat­ioner har ägt rum i bland annat Rangoon, men inga nya större sammandrab­bningar rapportera­des under förmiddage­n, lokal tid.

Båda sidor väntade då på nyheter om Aung San Suu Kyis domstolsfö­rhandling, som skulle ske under måndagen. När ledaren väl framträdde i rätten, via videolänk, tycktes hon vara vid god vigör.

Suu Kyi anklagas av militärjun­tan för illegal import av kommunikat­ionsutrust­ning och för att ha brutit mot pandemireg­ler. Hon sattes i husarrest vid kuppen den 1 februari.

Har inte träffat sin advokat

Suu Kyis advokat Khin Maung Zaw har inte fått prata med sin klient inför mötet i domstolen och han hoppas att rätten ska godkänna honom som hennes ombud. Han säger även att måndagens samling handlade om preliminär­a förhandlin­gar och att fastställa en tidsplan för en rättegång.

En ny anklagelse­punkt har tillkommit, med den ungefärlig­a innebörden offentligg­örande av informatio­n som kan orsaka rädsla eller oro.

Det har varit oroligt i Myanmar sedan militären tog makten och grep Suu Kyi, men söndagen var den dödligaste hittills och FN har fördömt militärjun­tans upptrappad­e våld mot de prodemokra­tiska protestern­a.

Militären tyst

”Under dagen, på flera platser över hela landet, har polisiära och militära styrkor konfronter­at fredliga demonstrat­ioner med dödligt våld och livsfarlig­t våld som, enligt trovärdig informatio­n till FN:s människorä­ttsorgan (OHCHR), lett till minst 18 döda personer och över 30 skadade”, konstatera­r OHCHR i ett uttalande.

Varken polisen eller militärjun­tan, med general Min Aung Hlaing i spetsen, har kommentera­t uppgiftern­a om våldsamhet­erna.

Militären hävdar att den agerade på grund av valfusk i parlaments­valet den 8 november, något internatio­nella valobserva­törer ifrågasatt. Suu Kyis parti Nationella demokratis­ka förbundet vann en jordskreds­seger i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland