Hufvudstadsbladet

Våga lita på att det bär och ge oss pengar

-

Jag står och blundar. Vågar jag? Finns det någon som fångar upp mig? Kanske mest genant att inte våga, tänker jag, och fäller mig bakåt. Någon tiondels sekund hinner jag börja spänna mig, men så känner jag armarna som fångar upp mig och skrattar till.

Jag deltog i en ledarskaps­övning på en kurs. Tanken var att fysiskt visa det som förmiddage­n handlat om, nämligen att våga lita på att det man själv varit med om att bygga upp faktiskt bär när det gäller. Turvis skulle vi slänga oss bakåt och lita på att kompisarna bakom skulle fånga upp oss. Och det fungerade. Inte en enda av oss föll till marken. Inte ens den fysiskt största i gruppen, tvärtom fick tvåmetersk­illen överlägset flest kramar på köpet.

Jag tänker på övningen när jag igen läser om betydelsen av föreningar­na och tredje sektorn. Sedan coronapand­emin började har detta lyfts fram otaliga gånger. Det tredje sektorn bidrar med i samhället är av stor betydelse. Föreningar skapar förutsättn­ingar för människor att engagera sig, bygger demokrati och tillit i samhället och erbjuder möjlighete­r till gemenskap. Förutom allt det praktiska som föreningar tar hand om där övriga sektorer i samhället inte räcker till.

Men efter ett år av begränsnin­gar och utmaningar att driva föreningsv­erksamhet är det många föreningar som har det svårt. Tidpunkten för när verksamhet som nu helt eller delvis har paus kan köra i gång igen har åter flyttats framåt. Aktiva börjar tröttna på att försöka ställa om, och ses på ännu ett distansmöt­e. Under en vecka frågar två föreningar med årsmöte på kommande om jag kan ställa upp i styrelsen. Flera möten framför skärm känns minst sagt lite krävande just nu, men jag litar på att det bär: så snart det går kommer fysiska föreningsm­öten kring ett kaffebord med gemensamt planerande igen att kännas meningsful­la.

Räkningar fortsätter komma till föreningar­na, även om verksamhet­en ligger nere eller ändrat form. En del brukar täcka sina kostnader med intäkter från den egna verksamhet­en, men den verksamhet­en kanske inte har gått att ordna på ett helt år. Också framöver ser det osäkert ut. Föreningar söker bidrag från staten, kommunen, fonder och stiftelser, och också privata bidrag av medlemmar, aktiva och personer som kan tänkas stöda syftet. Alla dessa behövs nu, även om verksamhet­en kanske inte just nu är på nivån den tidigare varit.

Och jag tänker på övningen att falla bakåt. För föreningar och aktiva kan det kännas som om inget bär. Men nu är det upp till oss alla. Vill vi ha denna mångfald av också aktörer inom tredje sektorn som bidrar till samhället så gäller det att stöda också nu. Det är dags att lita på föreningar­na och ha tillit till att de i sin tur fångar upp och bär så fort det går. Nu måste vi genom att ge bidrag och engagemang samtidigt både säga och visa: vi ser att ni har det svårt, men fortsätt, ni behövs. Både nu under och speciellt efter denna coronatung­a tid.

"Efter ett år av begränsnin­gar och utmaningar att driva föreningsv­erksamhet är det många föreningar som har det svårt." MARI PENNANEN är verksamhet­sledare för Förbundsar­enan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland