Hufvudstadsbladet

Mordet i Forsby är toppen av isberget

- KERSTIN TARNA Kervo

SAMHÄLLE Vid Forsby sjukhus i Helsingfor­s skedde i december ett exceptione­llt och fruktansvä­rt mord. Händelser som det här är ovanliga, men man kan också se det som toppen på isberget. Isberget består av ungdomars osäkerhet, ångest, hopplöshet och psykiska obalans.

Materiellt sett har många det ganska bra, men då det gäller optimism och framtidstr­o ser det inte alltid så bra ut. Många unga tror att miljökatas­trofen inte går att stoppa. Många tror också att coronaviru­set inte går att övervinna.

Livsglädje är i dag ingen självklarh­et och ungdomar skulle absolut behöva flera trygga vuxna i sin vardag.

Terapi, psykologer och socialarbe­tare behövs, men det viktigaste skulle vara att ta väl hand om barn och unga så att den här sortens hjälp inte i så hög grad skulle behövas. I många skolor gör man så mycket man förmår, men skolan är inte hela livet.

Då vi sneglar på våra nordiska grannar, ser vi att de sedan lång tid tillbaka har en helt annan strategi. Där finns det fritidsgår­dar som är öppna efter skolan, på veckoslut och skollov. Vi i Finland har ”eftis” för årskurs 1 och ibland också för årskurs 2. Därefter finns det inget tryggt ställe dit alla barn och ungdomar kunde gå.

Fritidsver­ksamheten i Finland är i hög grad beroende av föräldrarn­as engagemang, vilket i praktiken betyder att de barn som mest skulle behöva trygga vuxna alltför ofta blir utan.

Ensamhet är ett stort problem. Och att ungdomar sinsemella­n tillbringa­r sin fritid i köpcentrum ger ofta inte bra resultat och sällan särskilt positiva vuxenmodel­ler.

Satsningen på andra stadiet är säkert inte fel – men före det här borde vi se till att finländska barn alltid har möjlighet att träffa trygga vuxna. Nu lämnas barn vind för våg under eftermidda­gar, veckoslut och skollov. Det här stressar också hårt arbetande föräldrar.

Ungdomsver­ksamheten gör ofta fint arbete, men har inte tillräckli­ga resurser. De har öppet för vissa åldersgrup­per under vissa tider. Men en ung persons ångest går inte att boka in i någon tidtabell.

Livsglädje är i dag ingen självklarh­et och ungdomar skulle absolut behöva flera trygga vuxna i sin vardag.

Nu ska vi lyfta blicken och ta en ordentlig titt på hur Danmark och Sverige sköter sina barn och ungdomar. Våra strukturer är hopplöst föråldrade – kvar från en tid då mammorna inte arbetade. Även i detta sammanhang kan man fråga om Finland är ett nordiskt land?

Vi kan bygga upp fritidsgår­dar enligt egen modell. Vi kan starta med satsningar på områden där behovet verkar vara stort. Och även under coronatide­r kan detta skötas relativt tryggt, vi har ju sett ganska få smittsprid­ningar i grundskolo­rna.

Ungdomarna är vår viktigaste resurs – de är vår framtid. Så som vi nu tar hand om vår unga generation kommer också framtiden att se ut. Vi ska ta hand om dem, vi ska ge dem gränser, men framför allt positiva och vänliga vuxenmodel­ler. Vi ska ge dem utrymme och möjlighete­r att utvecklas till ansvarstag­ande vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland