Hufvudstadsbladet

Roponen debuterade på VM-nivå för arton år sedan

För 16 år sedan tog Riitta-Liisa Roponen sin första medalj på VM-nivå för seniorer. År 2021 är hon tillbaka i Oberstdorf där hon på tisdagen gör sin 28:e VM-start.

- JONAS VON WENDT

– Med 27 starter i kroppen har man en viss rutin. Jag tror vi kör på i samma stil som hittills, säger Riitta-Liisa Roponen på den virtuella presskonfe­rensen.

Roponen hade redan hunnit avsluta den internatio­nella karriären men ett starkt formbesked vid FM i Pyhäjärvi i februari öppnade dörren till ännu ett VM.

– Allt jag gjort har varit med tanke på 10 kilometer fritt i VM. Allt är gjort som kan göras och nu gäller det bara att få ut maxeffekt ur kroppen.

VM-debut gjorde Roponen i Val di Fiemme 2003. Efter det har endast VM i Lahtis 2017 gått henne förbi. 42-åringen är en rutinerad veteran i ordets sanna bemärkelse.

Den fria stilen har, något ofinskt, alltid varit Roponens (f. Lassila) starkaste. I klassisk stil har hon tävlat rätt sparsamt.

Maken Toni fungerar som hennes tränare och dottern Ida som sparringpa­rtner på träning.

En del hade redan räknat ut Roponen men förra sommaren meddelade hon att hon ökat träningsmä­ngderna markant.

– Skidåkning har alltid varit en njutning för mig. Det är inte många dagar som jag inte njutit av den här sporten och då det fortfarand­e känns så bra är det bara att köra på.

I Pyhäjärvi besegrade hon den före detta skidskytte­drottninge­n Kaisa Mäkäräinen. I VM är konkurrens­en naturligtv­is hästlängde­r tuffare. Therese Johaug, ett par svenskor och Jessica Diggins är de tyngsta förhandsfa­voriterna med norskan Johaug som gigantisk favorit.

En bra insats på 10 kilometer fritt kan också öppna dörren till det finska stafettlag­et där Roponen i så fall skulle ta hand om en av fristilsst­räckorna. Då är det givetvis massstart som gäller, på tisdag är det intervalls­tarter.

– Jag går ut och kör för fullt, så hårt det går.

Roponen fyller 43 i maj men hon stänger inte heller dörrarna till OS i Peking nästa år.

– OS intressera­r alltid.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? – Det är inte många dagar som jag inte njutit av den här sporten och då det fortfarand­e känns så bra är det bara att köra på, säger Riitta-Liisa Roponen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA – Det är inte många dagar som jag inte njutit av den här sporten och då det fortfarand­e känns så bra är det bara att köra på, säger Riitta-Liisa Roponen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland