Hufvudstadsbladet

Den starka formen håller i sig för Fanny Teijonsalo

Fanny Teijonsalo stod för en stabil insats i helgens simtävling­ar på lång bana i Lettland.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Finlandssv­enska Fanny Teijonsalo var en av fyra finländska simmare som inledde säsongen på lång bana i helgen i Lettland.

Teijonsalo har visat upp en stark form i vinter och fortsatte prestera på hög nivå i Lettland. Hon var nära sina personliga rekord hela helgen.

I fredagens 50 meter fritt tog hon hem segern i loppet på tiden 25,77 vilket bara är en hundradels sekund från det personliga rekordet. På söndagen kunde hon däremot sätta ett nytt personligt rekord då hon kom i mål på 28,55 på 50 meter ryggsim. Hon slutade tvåa i tävlingen efter landsmanin­nan Mimosa Jallow.

Cetus-simmaren Teijonsalo tog hem segern på sin huvuddista­ns 100 meter fritt på tiden 56,02. Hon satte personligt rekord på sträckan under tävlingar i Kuopio i december då hon klockades för 55,48 och för första gången gick under 56 sekunder.

”Det var ingen överraskni­ng att jag var nära rekordet på 50 meter. Jag tror att jag kommer att förbättra mitt resultat där. På hundra meter var tanken att lägga grunden för vårens tävlingar”, säger Teijonsalo i förbundets pressmedde­lande.

”Jag var lite fundersam över att över huvud taget resa hit på grund av coronan men det var en risk jag var tvungen att ta så att jag får tävla innan säsongens huvudmål. Nu i efterhand är jag glad att jag bestämde mig för att delta.”

Teijonsalo säger i förbundets pressmedde­lande att hennes starka form och bra resultat beror på att hon har ett helt och bra träningsår bakom sig och att hon anpassat sig väl till sin nya omgivning och att träna med Marko Malvela i Jyväskylä.

Teijonsalo återvände till Finland efter att ha tillbringa­t de fyra senaste åren i USA där hon kombinerat simning med universite­tsstudier.

”Teijonasal­o är van att träna på olika platser, hon är en idrottare som hittar lösningar och i Jyväskylä har hon själv kontroll över sin tillvaro. Jag är säker på att vår kultur skiljer sig mycket från vad hon är van vid från USA men hon har anpassat sig väldigt bra”, säger Marko Malvela i förbundets pressmedde­lande.

 ?? FOTO: VILLE VUORINEN/LEHTIKUVA ?? Fanny Teijonsalo, här fotografer­ad under EM i London 2016, har hittat formen i Jyväskylä.
FOTO: VILLE VUORINEN/LEHTIKUVA Fanny Teijonsalo, här fotografer­ad under EM i London 2016, har hittat formen i Jyväskylä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland