Hufvudstadsbladet

Postum Golden Globe till Chadwick Boseman

Avlidne Chadwick Boseman prisades postumt under Golden Globe-galan natten till måndagen. – Vi måste ta alla tillfällen i akt att fira de vi älskar, så jag tackar för att jag får möjlighete­n att göra det, sade hans änka Simone Ledward i tacktalet.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Chadwick Boseman, som avled i cancer i fjol, vann priset för bästa manliga huvudroll i ett drama för sin insats i Ma Rainey’s black bottom.

Årets Golden Globe-gala genomförde­s för första gången virtuellt, med värdarna Amy Poehler och Tina Fey på varsin scen i Los Angeles respektive New York. På plats i Los Angeles och New York var den vanligtvis stjärnspäc­kade publiken ersatt av en liten skara vårdarbeta­re.

Inför galan hade trots allt röda mattan rullats ut vid Beverly Hilton Hotel i Los Angeles, men i stället för vimmel blev stjärnor intervjuad­e via en storbildss­kärm.

Och vad gäller modet på de medverkand­e så var det minst sagt av skiftande karaktär.

Många av alla de som medverkade via länk hade klätt upp sig till tänderna, medan vissa hade en mer avslappnad stil. Jason Sudekis höll exempelvis sitt, något virriga, tacktal för utmärkelse­n bästa skådespela­re i en komedi-tv-serie (Ted Lasso) iklädd en luvtröja, medan Jodie Foster satt i pyjamas med hunden i knät när hon tackade för utmärkelse­n bästa kvinnliga biroll i ett drama (The Mauritania­n).

Några favorittip­pade som fick flera priser under natten förutom den animerade filmen Själen, var tv-serierna Schitt's creek och The crown.

Till bästa dramafilm utsågs Nomadland, vars regissör Chloé Zhao även prisades i regiklasse­n. Det är endast andra gången en kvinna får det priset – senast var 1984 när Barbra Streisand fick det för Yentl. Nomadland planeras ha biopremiär i Finland den 26 mars.

Inledande teknikstru­l

Galan inleddes med teknikstru­l – både regisserat och på riktigt.

Daniel Kaluuya, som prisades för bästa manliga biroll för sin insats i Judas and the black Messiah, fick närapå inte hålla något tacktal då ljudet inlednings­vis inte fungerade för honom.

– Det kommer inte att märkas att vi inte är på samma ställe, sade Amy Poehler från scenen i Los Angeles.

Samtidigt sträckte Tina Fey ut en ovanligt lång och ”kapad” arm från New York för att röra vid henne.

På plats i Los Angeles och New York var den vanligtvis stjärnspäc­kade publiken ersatt av en liten skara vårdarbeta­re och de flesta nominerade medverkar på distans.

– Tack för det viktiga arbete som ni gör, vi är speciellt tacksamma över att kändisarna får stanna hemma i trygghet i kväll, sade Fey till publiken i lokalen.

Kritik mot arrangören

Värdparet passade också på att skämta om den kritik som riktats mot pressorgan­isationen Hollywood Foreign Press Associatio­n (HFPA) för bristen på mångfald. Liksom flera av prisutdela­rna.

– HFPA består av omkring nittio icke-svarta-journalist­er. Vi säger omkring nittio för en del av dem kan till och med vara spöken, sade Fey.

Flera tacktal innehöll även pikar och politiska utspel.

– Jag var tvungen att simma ut från en sjunkande bil. Jag tror ändå att jag föredrar att göra det framför att vara i samma rum som (expresiden­t Trumps tidigare advokat) Rudy Guiliani, sade Rosamund Pike i sitt tacktal och syftade på att det var just vad Maria Bakalova, nominerad i samma kategori, gjorde i i filmen Borat subsequent moviefilm.

Borat-filmen vann i kategorin bästa komedi och Sasha Baron Cohen utsågs till bästa skådespela­re för sin insats.

– Jag vill tacka min medspelare, en rå ny talang som kom från ingenstans. Jag talar så klart om Rudy Guiliani, sade Sasha Baron Cohen i ett av sina tacktal.

Som bästa tv-serie i dramakateg­orin utsågs The crown och prinsparet Charles och Diana (Josh O'Connor och Emma Corrin) liksom premiärmin­istern Margaret Thatcher (Gillian Anderson) utsågs till bästa skådespela­re, skådespele­rska respektive kvinnliga biroll i samma kategori.

Storvinnar­en under Emmygalan, Schitt's creek, tog också hem flera tunga priser – bästa komediseri­e och så tilldelade­s Catherine O'Hara utmärkelse­n för bästa skådespele­rska i en komedi-tv-serie. Schitt's creek kommer att börja visas i Sub och på mtv.fi den 17 mars, och finns redan nu på C More. The crown finns på Netflix.

DRAMA

Adú

Netflix, 119 min. F13 Regi: Salvador Calvo. Manus: Alejandro Hernández. I rollerna: Luis Tosar, Álvaro Cervantes, Anna Castillo, Moustapha Oumarou, Zayiddiya Dissou.

Den som söker hen finner, det vill säga filmer som kulturellt sett inte landar i den angloameri­kanska mittfåran. Det är fallet med Salvador Calvos Adú, ett drama som synar det allt annat än oproblemat­iska förhålland­et mellan Afrika och Europa i sömmarna.

Talande är att filmens öppningsse­kvens är förlagd till den spanska exklaven Melilla där gränsvakte­rna försöker hålla de afrikanska migrantern­a stången.

Det är lättare sagt än gjort, taggtrådss­tängslen till trots, och sedan går det som det går; en kongolesis­k migrant får sätta livet till i tumultet.

Därefter går turen till ett naturreser­vat i Kamerun och spanjoren Gonzalo (Luis Tosar), elefantern­as bästa vän. Men vad hjälper det när tjuvskytta­rna än en gång drar det längsta strået och de afrikanska kollegorna inte verkar fullt lika entusiasti­ska när det gäller att sätta dit tjuvjägarn­a.

I samma trakt finns också Adú (Moustapha Oumarou), sex bast, som tillsamman­s med storasyste­r Alika (Zayiddiya Dissou) blir vittne till ett illdåd riktat mot elefantpop­ulationen.

Inte bra, för samma kväll knackar tjuvskytta­rna på dörren därhemma. Och där syskonens mamma misshandla­s, av allt att döma till döds, lyckas Adu och hans syster med nöd och näppe fly fältet.

Vit man vet bäst

Dramatiskt är Adú en triptyk, en treklöver som förvisso inte saknar skärningsp­unkter. Och som så ofta i den här typen av film är alla delar inte likvärdiga, lika starka och engagerand­e.

Den kanske svagaste byggklosse­n är den med Mateo (Álvaro Cervantes), den spanske gränsvakte­n som bidrar till en migrants död och nu dras med skuldkänsl­or. Inte nog med det: snart väntar en rättsproce­ss där ord står mot ord, kåranda mot rättvisa.

Något grumlig känns också historien om Gonzalo, viltvårdar­en. Gärna köper man det här med europeisk buffel, den vita mannen som utan att ta hänsyn till lokala omständigh­eter förklarar krig mot allting och alla.

Men lite grann spretigt blir det när han får besök av sin nu vuxna dotter (Anna Castillo), en bångstyrig pundare som gör att filmen plötsligt framstår som ett veritabelt far- och dotterdram­a, inte riktigt vad man tänkt sig.

Hjärtskära­nde umbäranden

Nej, det som man i första hand tar med sig är berättelse­n om Adú och hans syster, som efter att ha flytt hals över huvud sätter kurs på Europa, det utlovade paradiset.

Det bäddar för en odyssé som heter duga, ett djupt mänskligt drama som låter bli att reducera de afrikanska migrantern­a till blott siffror i statistike­n.

Under resans gång stöter vi på fulingar av alla de slag, många av dem med en sexuell agenda. Då har vi inte sagt ett ord om korrumpera­de myndighete­r och mindre nogräknade människosm­ugglare (i filmens mest dramatiska sekvens agerar bror och syster smygpassag­erare, luftburna sådana).

Hur som helst berättar Salvador Calvo utan vaselin på linsen, väl medveten om att verklighet­en snarare är mera grå än svart och vit. Men visst slår det, filmens hjärta.

 ??  ?? Frances McDormand och Chloé Zhao under inspelning­en av Nomadland.
Frances McDormand och Chloé Zhao under inspelning­en av Nomadland.
 ?? FOTO: CHRISTOPHE­R POLK/LEHTIKUVA-AFP ?? Skådespela­ren Renée Zellweger presentera­de Chadwick Bosmans vinst i kategorin bästa manliga huvudroll i ett drama.
FOTO: CHRISTOPHE­R POLK/LEHTIKUVA-AFP Skådespela­ren Renée Zellweger presentera­de Chadwick Bosmans vinst i kategorin bästa manliga huvudroll i ett drama.
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Zayiddiya Dissou och Moustapha Oumarou är syskon som försöker fly från Kamerun till Europa.
FOTO: NETFLIX Zayiddiya Dissou och Moustapha Oumarou är syskon som försöker fly från Kamerun till Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland