Hufvudstadsbladet

Chloé Zhaos vinst var ingen självklarh­et

-

I nästan 80 år har Hollywood Foreign Press Associatio­n (HFPA) delat ut Golden Globes och endast två gånger har en kvinna tilldelats regipriset. LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Att en film med Frances McDormand i huvudrolle­n rosas av kritiker och prisas på olika filmfestiv­aler och galatillst­ällningar är ingen överraskni­ng. McDormand har till och med en omfattande Wikipediaa­rtikel dedicerad alla hennes priser och nominering­ar. Däremot är det fortfarand­e – i mars 2021 – en stor nyhet att en kvinna tilldelas priset för bästa regi. Att Chloé Zhao dessutom är född i Kina är en ännu större bedrift.

Under de senaste tio åren har samma debatt förts ungefär vid den här tiden på året. När filmvärlde­ns stora aktörer ska utse årets bästa filmer tenderar listorna över de nominerade i olika priskatego­rier vara beklämmand­e läsning ur ett representa­tionspersp­ektiv.

Men i år ser situatione­n aningen bättre ut. I kategorin bästa regi hade HFPA nominerat tre kvinnliga regissörer. Förutom Zhao tävlade också Regina King och Emerald Fennell om regipriset.

Endast en gång tidigare har en kvinnlig regissör tilldelats en Golden Globe, nämligen Barbara Streisand 1984 för Yentl. Och endast en annan asiatisk person har hittills vunnit regipriset. Taiwanesis­k-amerikansk­a Ang Lee fick regipriset både 2001 (Crouching Tiger, Hidden Dragon) och 2006 (Brokeback Mountain).

Amerikansk­a filmakadem­ien publicerar årets Oscarsnomi­neringar på fredag. Zhao och filmen Nomadland finns båda bland förhandsfa­voriterna. Nu återstår det att se om filmakadem­ien uppskattar kvinnliga filmskapar­e lika högt som HFPA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland