Hufvudstadsbladet

Inga talsvårigh­eter här inte

- MIKAEL SANNER

Jag har alltid varit en överdängar­e på matematik. Det är bara det att det inte har märkts så tydligt. Men jag vet att det är sant – det är bara så. Det är ärftligt, sa min mamma när jag var liten och hänvisade till min morfar som jobbade som kamrer. Det var före datorernas tid och jag minns att jag var mäkta imponerad av hans block fyllda med siffror.

Jag gillade siffror när jag var liten. Jag gillade att räkna och jag var duktig på det. Men sedan hände något, det roliga tog plötsligt slut. Jag kan inte säga riktigt när det var, men jag tror att det hade med ekvationer­na att göra.

Trots den motgången har jag ändå fortsatt att med orubbligt självförtr­oende tro att jag är bra på matematik.

Motgångarn­a blev dock flera. Det var när jag insåg att jag inte räckte till för att hjälpa barnen med skolmatema­tiken, de räknade inte på riktigt samma sätt som på min tid och de började med ekvationer och där hade ju jag inte varit så bra.

Nåja, vad spelar det för roll, bra på matematik det är jag ändå fortfarand­e.

Motgångarn­a fortsatte. Jag började lösa sudoku och tänkte att min känsla för siffror skulle göra det till en barnlek att lösa också de knepigaste uppgiftern­a. Nu handlar ju inte sudoku om matematik direkt, utan mer logiskt tänkande (vad är skillnaden?) … Eller, vem är jag att försöka berätta vad sudoku går ut på, jag klarar ju bara att lösa de riktigt snälla variantern­a.

Det har gått så långt att jag funderar på att skriva till någon expert och kolla om det är så att det går att lösa även de supersvåra sudokuna utifrån logik, eller om man måste chansa? Någon som vet?

Jag köpte en bok med ett antal hundra sudokun i för något år sedan. De var uppdelade i ”mjukstart”, ”snällt” ”medelkluri­gt”, ”utmanande”, ”stenhårt” och ”kamikaze”. Eftersom jag är bra på matematik började jag förstås direkt med ett ”kamikaze”, samtidigt som jag satt och surade över att det fanns så få sådana. Jag måste skriva till någon och fråga … Sakteligen, medan jag nu för tiden löser mina ”snälla” sudokun börjar jag inse att jag nog inte är så bra på det där med logik. Det kanske är den bristande logiken som gör att jag inte riktigt förstår att jag faktiskt inte är bra på matematik. Det verkar logiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland