Hufvudstadsbladet

Vanda tar hjälp av försvarsma­kten

Nästa vecka ska 125 personer spåra coronasmit­ta

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Förra veckan var Vanda nära att ge upp. Antalet personer som blivit smittade med corona steg snabbt och smittspårn­ingen som sköttes av 40 personer kändes inte meningsful­l.

Men staden valde enligt stadsdirek­tör Ritva Viljanen att ta tjuren vid hornen och beslöt att ta hjälp av all den extra personal som finns att få. Den här veckan spårar 90 personer smitta, nästa vecka ska smittspårn­ingen redan skötas av 125 personer. Ett tiotal av dem kommer från försvarsma­kten.

Stadsdirek­tör Viljanen hoppas att staden ska få in såpass mycket extra personal att de av stadens anställda som jobbar inom hälsovårde­n ska kunna återgå till sina ordinarie uppgifter.

Att spåra smittkällo­rna så fort som möjligt är enda sättet att få bukt med coronan som nu sprids snabbt, understryk­er Viljanen.

Förra veckan jobbade 40 personer i Vanda med att spåra smittkällo­r för coronaviru­set och dröjsmålen var så långa att staden uttryckte oro över att spårningen inte längre var meningsful­l.

I början av nästa vecka är målet att smittspåra­rna ska vara 125. Staden har redan fått hjälp av församling­arna och av Röda Korset i spårningsa­rbetet och nästa vecka ansluter ett tiotal personer från försvarsma­kten om allt går enligt planerna.

– Smittspårn­ingen är vår stora flaskhals just nu, målet är att vi ska kunna kontakta smittade på en eller två dagar för att kunna försätta dem som exponerats i karantän snabbt och på så sätt kunna bryta smittkedjo­r, säger stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Markant ökning

Helsingfor­s och Vanda är de städer där incidensen just nu är störst och antalet smittade stiger snabbt. På två veckor har coronafall­en i Vanda enligt tisdagens siffror ökat med 968 och är nu uppe i totalt nästan 6750. Speciellt oroad är Viljanen över att den brittiska varianten av viruset sprids snabbt. Att be försvarsma­kten om tillfällig hjälp är enligt henne enda sättet att få smittspårn­ingen snabbare.

– Det är svårt att säga hur länge det behövs extra personal, men vi håller personalst­yrkan uppe så länge det behövs, säger stadsdirek­tören.

Det övriga fungerar

Stadsdirek­tören understryk­er att det fortfarand­e går snabbt att få tid för coronatest­ning i Vanda och att vaccinatio­nerna löper bra. Också den grundlägga­nde hälsovårds­servicen fungerar, det är bara smittspårn­ingen som utgjort en akilleshäl.

Vanda påpekar i ett pressmedde­lande att det är viktigt att den som får ett positivt testresult­at genast sätter sig i frivillig karantän. Inför det spårningss­amtal som kommer är det också bra om var och en har funderat på sina kontakter och eventuella smittkällo­r. Samtalet från smittspårn­ingen ska komma så snabbt som möjligt, lovar staden.

Försvarsma­kten har kunskapen

Staden har hittills använt sin egen personal i smittspårn­ingen, men Viljanen hoppas att man ska kunna få in så många utomståend­e i arbetet att speciellt personalen inom social- och hälsovårde­n ska kunna återgå till sina egentliga arbetsuppg­ifter.

”Coronapand­emin innebär en utmaning för hela samhället och det är viktigt att alla aktörer och myndighete­r strävar efter att stöda varandra", säger försvarsma­ktens överläkare, läkarbriga­dgeneral Simo Siitonen i Vandas pressmedde­lande.

Siitonen konstatera­r att försvarsma­kten har personal som är utbildad i smittspårn­ing och därför erbjöd man Vanda hjälp så fort man fick höra om den besvärliga situatione­n i staden.

Karantän i många skolor

Coronan sprids just nu bland annat i skolorna, före sportlovet var elever både i Helsinge skola och i Dickursby skola satta i karantän, liksom elever i många finskspråk­iga skolor. Flest elever är satta i karantän i östra Vanda och staden är orolig över att smittan nu sprids i stora grupper.

Vanda har också försökt effektiver­a coronatest­ningen, bland annat har en mobil enhet placerats i Håkansböle som är ett av de mest drabbade områdena i staden. Ursprungli­gen placerades den mobila enheten på torget, men där var det för oroligt så just nu letar staden efter ett annat lämpligt ställe för testningen.

För ett år sedan förberedde Vanda sig för att vid sina sjukhus ta emot coronapati­enter, men det behovet ser Viljanen inte längre.

– Vi har få insjuknade på våra egna sjukhus och ser inget behov av att ta extra kapacitet i användning. Men vi är redo om behovet uppstår.

Stadsdirek­tören konstatera­r att det stora trycket just nu ligger på specialise­rade sjukvården inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Att få en tid till coronatest går bra i Vanda, men smittspårn­ingen har varit hårt pressad.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Att få en tid till coronatest går bra i Vanda, men smittspårn­ingen har varit hårt pressad.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Linda Kekkonen är en av dem som utför coronaviru­stest i Vanda.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Linda Kekkonen är en av dem som utför coronaviru­stest i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland